Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért félnek ennyien az új...

Miért félnek ennyien az új GYed törvénytől? Ennyire derogál az embereknek dolgozni?

Figyelt kérdés
Nem értem. Az új törvényjavaslat arról szól, hogy minimum 365napos biztosított időszak kell szülés előtt. Aki éveket dolgozott, annak ugyanúgy megmarad a 2év gyed+1év gyes. Aki másfél évet dolgozott, annak másfél év lesz a GYed, aki 1évet, annak csak egy. Csak nekem furcsa, hogy a kismamák elvárják azt, hogy az állam évekig fizessen nekik pénzt, mikor dolgozni meg nem akarnak? Nagyon sokan alig dolgoznak, aztán mielőbb szülnek egy gyereket, hogy évekig otthon tudjanak maradni, és őket persze az én és a többiek adójából fizetnek, mert a gazdasághoz semmit nem tettek hozzá. Én speciel nagyon jogosnak tartom a törvényt. Igenis, el kell menni dolgozni, nem a többi társadalmilag aktív állampolgáron kell élősködni.
2009. máj. 25. 17:39
1 2 3 4 5
 1/46 A kérdező kommentje:
az időtartamok természetesen a szülés előtti időszakra szólnak, nem pedig összesen.
2009. máj. 25. 17:39
 2/46 anonim ***** válasza:
93%
igazából nincs baj ezzel, de ahol én lakok se munkalehetőség és bölcsöde sincs, 70 km-t utazok a munkahelyre, de ott a közelbe nem veszik fel, itt meg nincs, ha van munkahely és bölcsöde akkor nincs semmi gond ösztönözzék a nőket, anyákat mert ez az indokuk
2009. máj. 25. 17:44
 3/46 anonim ***** válasza:
61%

Te egy idióta vagy már bocs.....az eszedbe se jut hogy nem derogál dolgozni,csak van aki nem tud dolgozni..

ennek sok oka lehet,pl egészségügyi okok,vagy talán az,hogy manapság nem könnyű,sőt kimondottan nehéz munkát találni.És ha valaki esetleg teherbe esik,úgy hogy nem tervezte,az ugyan ne vetesse már el azért mert még csak fél éve dolgozik.....sztem semmivel sem jár neki kevesebb,mint annak,akinek szerencséje van és 2 éve van fix munkahelye.De elmesélem az én esetem,aztán gondolkozz el egy kicsit.15 hetes kismama vagyok,veszélyeztetett terhesként ülök itthon,mivel volt két vetélésem.Mivel a Balatonon lakom,esélytelen éves állást találni ismeretség nélkül,nekem meg az nincs.Pedig van felsőfokú francia,középfokú angol és német nyelvvizsgám,kéttannyelvűs érettségim,könyvelő a szakmám,és jelenleg turizmus szakos vagyok az egyetemen levelezőn.Most hogy terhes vagyok,főképp nem tudok elmenni dolgozni,nem is szabad,de nem érzem azt,hogy kevesebb járna nekem......

amúgy rohadtul felidegesítenek az ilyenek....

2009. máj. 25. 17:47
 4/46 anonim ***** válasza:
96%

Szerintem a félelem abból fakad, hogy állandóan változnak a felröppenő hírek. A para akkor indult el, amikor csak annyit lehetett tudni, hogy megváltoztatják a gyedet, gyest, családit, szocpolt, kamattámogatást. Mivel eddig is általában rosszabbra változtak a dolgok, azok, akik "valamikorra" terveztek gyereket, beparáztak, hogy úristen most mi lesz. Hasonló cipőben voltam én is, bár nekem van majdnem 18 év munkaviszonyom. A legelső változatban azonban csak arról volt szó, hogy eltörlik a gyed 2. évét és gyes lesz helyette.

A kismamák szerintem nem dolgozni nem akarnak, csak ez egy nagyon érzékeny időszak az életükben, amikor pici gyerekük van és, ha mondjuk épp terhes vagy és beijesztenek azzal, hogy nem azok a feltételek fognak rád vonatkozni, mint amik akkor voltak, amikor vállaltad a babát, óhatatlanul elindítja az egzisztenciális félelmet.

Amint megszavazzák majd a törvényeket, le fognak csillapodni a kedélyek.

2009. máj. 25. 17:50
 5/46 A kérdező kommentje:
Én úgy gondolkodom, hogy aznem talál munkát aki nem akar. Mióta befejeztem a sulit azóta dolgozok, és azért mert még a moziban a kukorica sütést is elvállaltam, pedig két szakmám van, amiből az egyik felsőfokú. Sőt ha megszűnne az állásom, takarítani is elmennék, mert azért is kapok pénzt és az is több, mint a semmi. Amúgy meg szerintem egy gyerekhez apának és anyának kell megteremteni a feltételeket nem a társadalomnak, hogy minnél több segélyt kapjanak pedig még két (kis túlzással) hónapot sem dogoztak életükben. Számomra tök evidens, ha nincs jövedelmem nem szülök azért gyereket, hogy aztán legalább 3évig kapjak pénzt.
2009. máj. 25. 17:58
 6/46 anonim ***** válasza:
100%

Ez tényleg így lesz. ahogy írod? Mert akkor nem aggódok. Én azt hallottam, hogy mindenkinek 1 év Gyed és 1 év gyes vagy 2 év gyes. Ezt a verziót azért ellenzem, mert ha megszokunk egy életszínvonalat, azt nehéz feladni. Én például nem tudnék gyesből élni. Viszont ha csak 1 év lenne a gyed, akkor én visszamennék dolgozni, lenne is bölcsöde, de az én munkahelyemen 6-ra kell járni és 3 műszakban. Egészségügy. Sehogysem tudnám megoldani. Másik meg az, hogy egy 1 éves gyerek sokszor még szopik, járni sem tud. Mit kezdenének vele a bölcsiben? Beraknák egy járókába és ott üvöltene egész nap. Szóval én csak azt ellenzem, hogy 2 éves kor előtt akarják visszaküldeni az anyukákat dolgozni.

Amúgy van gyereked?

2009. máj. 25. 18:00
 7/46 anonim ***** válasza:
79%

Te biztos valami nagyon okos emberke vagy...

Én jelenleg olyan helyen lakok, ahol nincs munkalehetőség, minimum 50-60 kmt kell utazni, ahol van olyan meló, ahonnan az emberkéket próbaidőn belül kiteszik. Most meg főleg, a mai világban még ilyen meló sincs.

Neked biztos vannak befolyásos ismerőseid és benyaltak egy olyan helyre, ahol jól érzed magad, és nem tudod mit jelent az, ha tényleg nincs munkalehetőség, ami van, onnan meg kirugdalnak! Gondolom minden alád lett rakva, nem kellett rohangálnod.

Én is dolgoztam sokáig, persze több munkahelyem volt, mert mindig kifogtam... volt ahol nem jelentettek be, volt ahol nem fizettek, és volt, ami nem nőnek való volt, mint utólag kiderült.

Aztán sikerült egy jó munkahely, onnan mentem gyedre. De mivel elköltöztünk onnan, már nem fogok tudni oda visszamenni dolgozni.

Szóval, ha lejár a gyedem, nem tudom mi lesz. Szeretnék dolgozni, de per pill nincs hol! Na, ilyenkor mi van?

Van olyan aki még nem is szült, szeretne dolgozni, de nincs hova mennie. Szerinted az ilyen embert is derogálja a meló???

Nem mindenki él a fővárosban, vagy vidéki nagyvárosban, ahol több a munkalehetőség.

Elgondolkodhatnál, hogy nem mindenki azért nem dolgozik, mert lusta, hanem azért mert tényleg nincs hol.

Nekem sem csak 8 általánosom van...

8/46 anonim ***** válasza:
85%

Nem egészen úgy van szerintem, ahogy te mondod. Amúgy azzal egyet értek, hogy aki nem dolgozott két évet, az ne maradjon otthon két évet (pedig ez ilyen szempontból rám is igaz lett volna, de aláírom, hogy ez jogos).

De én a mai napig úgy tudom, hogy a GYED le lesz rövidítve egy évre mindenképp. Vagy most akkor megint variáltak? Mert még erre is azt mondtam, hogy jogos LENNE, nem arról van szó, hogy derogál a munka, csak éppen az a baj, hogy bölcsi is alig van - már ahol van - másrészt, szerintem az azért érthető, hogy egy egyéves gyereket senki nem ad szívesen bölcsibe egész napra. 9-10-12 órákat dolgoznak a nők is a legtöbb munkahelyen. Ha lenne lehetőség mindenhol részidőben dolgozni, és el lehetne helyezni a gyereket (pláne ha lennének munkahelyi bölcsik, mint külföldön, vagy támogatná az állam a bébiszittert, mint németországban pl), akkor én már rég visszamentem volna 4-6 órába dolgozni. De két éves koráig ha akarnám se tudnám beadni a bölcsibe, mert addigra lesz csak hely. És azért két éves kora előtt nem is adnám be egész napra. Meg bébiszitterre sem bíznám egész napra. Amúgy se keresnék annyit, hogy meg tudjam fizetni. Azt szívesen megtenném, ha keresnék annyit, vagy ha ez támogatva lenne, hogy egy hozzáértő, tapasztalt bébiszitterre rábíznám napi 4-6 órára, hiszen ott mégis egy ember egy gyerekre figyel és nem 30 másikra. Nekem ezzel semmi bajom nem lenne. De nem mennék vissza 10 órába az is biztos. Éppen elég lesz, amikor majd két éves korától viszem reggel fél 7-re a bölcsibe, hogy utána én még beérjek melóhelyemre hétre, hogy aztán majd ötkor, amikor végzek, kérhessek meg mindig ezt-azt, hogy menjen érte, mert a bölcsi is csak ötig van, és ha én ötig dolgozom, egyértelmű, hogy nem érek oda érte.

Szóval nem derogál a letöbb embernek a munka szerintem, hanem egyszerűen a körülmények olyanok, hogy borzasztó.

9/46 anonim ***** válasza:
68%

Derogál dolgozni???? Már bocs, de te hülye vagy! Szerinted gyermeket nevelni nem munka?! Ezt nem reggel 8-kor kell kezdeni és délután 4-kor felállni. Egy anya egész nap anya, attól a pillanattól fogva, hogy megtudja gyermeke lesz. Én négy éve dolgozom, és majd szeretnék is visszamenni dolgozni, és egyáltalán nem sok az a három év, amit a kismamik otthon akarnak tölteni. Ezek a nők, asszonyok nevelik a jövő generációját. Nem mindegy, hogy otthon egy anya mellett tanul meg a gyerek viselkedni, szocializálódni, minthogy a huszadik gyerek a bölcsiben, ahol egy gondozónő jut ennyi gyerekre.

Nagyon sok kismama menne vissza dolgozni, persze, ha időközben nem csődölt be a munkahelye, de lássuk be, ha nincs hova, akkor nem tud! És ha vissza is tud menni, akkor hova tegye a babát, ha nincs nagyszülő, szabad hely a bölcsiben? Ha lenne több bölcsőde, óvoda, nálunk is lennének képzett babysitterek, biztosan több anyuka menne vissza dolgozni.

2009. máj. 25. 18:02
 10/46 anonim ***** válasza:
72%
Te olyan szemellenzősen látod a dolgokat,hogy nem érdemes veled vitába szállni.A törvénytervezet sem úgy van ahogy te értelmezed.Ha olyan marha okos vagy,először értelmezd!!!!Lehet nyugodtan lepontozni,abból is csak az tűnik ki hogy ki mennyire értelmes.
2009. máj. 25. 18:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!