Vásárlásmániába estem pici baba mellett? Vagy csak szülés utáni depresszió része?
Itthon vagyok 3 hónapos babával. Külföldön élünk, szinte nincs senki, akivel rendszeresen tarthatnám a kapcsolatot, aki segítene. A férjem már visszament dolgozni. Egész napokat itthon vagyok a babámmal, sétálni szoktam kivinni, de ebben a nagy hidegben abból is elég napi 1x.
Egybefolynak a napjaim, úgy érzem, hogy semmi változatosság sem ér. Ráadásul a gyerek is nagyon matrica, alig lehet letenni. Alig bírom ellátni néha, olyan monotonnak érzem.
És itt jön képbe az, hogy amikor nagy nehezen leteszem és elaltatom, és épp nincs házimunka vagy annyira kivagyok, hogy nem tudok nekiállni, a kezembe kerül a telefonom és webshopokat bújok. Egész életemben tudatos vásárló voltam, de most azon kaptam magamat, hogy rengeteget rendelek, ez az én kis bűnös szórakozásom. A héten is majdnem 300 euro értékben érkezik nekem és a gyereknek ruha. Már annyi mindent összevásároltam a picinek, hogy ki sem fogja tudni hordani. Magamnak is veszek, de igazából jelenleg nincs hova felvennem a szép ruhákat. De annyira megnyugtat és kikapcsol, amikor megrendelek vagy átveszek valamit. Azt érzem magamban, hogy megérdemlem, ennyi örömöm csak lehessen nekem is, és amúgy is egész nap talpon vagyok a baba mellett. Holott tudom, hogy ez nem normális. Anyagilag nem vág minket földhöz, a férjem szerencsére elég jól keres, de ezek akkor is felesleges dolgok, nem akarok túlfogyasztani, és ami a legjobban aggaszt, hogy szerintem kezdek függő lenni. Hogyan jöhetnék ki belőle, idő előtt elfojtani az elhatalmasodást?
Jelenleg a monoton napjaim végét se látom, azt se látom, hogy a babámmal valaha könnyebb lesz.
Ó ismerős. 😂 Én két útba öltem ezeket a fölös energiákat, egyik a gyerekneveléssel kapcsolatos pszichológiai könyvek, mert azt nap közben is tudtam elemezgetni a fejemben, hogy amit tanulok, az hogy jelenik meg a napjaimban.
A másik a ps5 és a kifejezetten gondolkodós játékok, ahol két játék között gondolkozhatok stratégiákon. Ezek mind feltöltenek fejben, mert használom az agyamat valamire, és nem csak 10 gyerekmondókát dúdolok vég nélkül. De nálam is van, hogy elkalandozok és már tele van rakva az online kosár gyerekruhával, amire nincs szükség. Olyankor észbe kapok és kilépek. 😅
3 hónapossal vegyél egy csatos hordozót és mozduljatok ki többet.
Ne online vásárolj, menj el személyesen. Hidd el a babának sem árt ha érik impulzusok és tapasztalatom alapján a matrica sírás is enyhült ha kimozdultunk errr-arra.
Hát az én gyerekem már 2,5 éves, de még mindig vásárlás függő vagyok. 🙈
Bemegyek egy ruha boltba, azonnal megnézem a gyerek ruhákat. Mondjuk legtöbbször az akciós, leárazott dolgokat nézem, szoktam előre is venni dolgokat, de max.1 mérettel nagyobbat. Szóval azért évekre előre nem. 😄
Aztán általában mindig van egy adag, amit végül nem is hord, mert nem kerül rá a sor.
5. válaszoló, mi az a rengeteg minden, amit naponta intézni kéne, ráadásul személyesen? (ma, ahol már kb. minden elintézhető online)
Én bevallom, az első 2-3 hónapban napon unatkoztam a babánk mellett, amíg nem lett ő is kicsit aktívabb.
Heti 1-2(-3) könyvet elolvastam, sorozatokat néztem, filmeztem. És igen, vásárolgattam, sokszor csak azért, hogy várjak valamit, meglegyen egy kis öröm, "izgalom". Sőt, ha valamit ritka jó áron vettem, mert pont akkor indult az About You-n akció és épp hajnalban volt is 1-2 órám végiglapozni az egészet, büszke is voltam.
#16! Attól, hogy lehet online, nem kötelező. Én például utálok online intézni kb.mindent. Vásárlás. Tökre várod, ahogy írtátok. Nincs annál rosszabb, mint amikor megjön és kiderül, hogy rossz. Küldheted vissza, várhatod a futárt aztán újabb heteket, mire kapsz egy jót és még fizethetsz is pluszban. Nekem ehhez nincs idegrendszerem. A futároktól külön kivagyok. Soha nem akkor jönnek, amikor kéne. Vagy pl.rendelhetek kaját. (Nem főztem, mert átmenetileg nem volt konyhám, felújítás alatt.) Újabban már appot kell hozzá letölteni, amit utálok. Tele van a telóm memóriája olyan appokkal, amit félévente 1x használok. De ezt most tegyük félre. Ha rendelek, a gyerek nem engedi megenni. Én meg nem szeretek fölötte, kényelmetlen és nem akarom leenni a fejét. Házon kívül viszont nyugodtan elvan a kocsiban, amíg eszek. De én postára járok mindenért is, minden ügyet személyesen intézek, legalább havi egy doki látogatás a gyereknek, babás programok, idősotthonba látogatás rokonhoz, bevásárlás, szóval nagyon ritka, hogy csak úgy sétálunk. Az egész környéken imádják, mindig elkap valaki "babázni", szóval elég sok idő elmegy így, de én ezt egyáltalán nem bánom, mert én mindig is csavargós voltam és szerencsére a gyerek is az. Ha valamiért nem tudunk menni a szokott időben (mert mondjuk futárt várunk 🙄), csak később, nem lehet vele bírni. Én inkább vele szeretnék több időt tölteni, mert sokszor, amikor jól eljátszik, vérszemet kapok és megcsinálok még ezt-azt, de így is mindennel le vagyok maradva. Ezért nem értettem.
Erdekes. En amiota mindent online rendelek es intezek, ugy erzem hogy sokkal tobb idom van akarmi masra. Ami kell is, mert mikor lenne idom a jatszoteren acsorogni 2-3 orat, ha helyette meg ide kell menni meg oda, meg mittudomen mi. Nyilvan amig pici babad van es nem igenyli ezt, oke, de ez nem tart orokke. Meg imad a kisfiam setalni, de nala egy 20 perces ut 2 ora siman, ha a postan kene toltenem ezt az idot, akkor nem ferne bele a napba az, hogy gyalog elmenjunk akarhova.
Nyilvan nem lehet mindig mindent, pl gyereknek cipot azt azert online nem veszek, de magamnak siman, mert tudom hogy melyik markabol melyik meret nekem a jo. De a gyereknel ezt meg nem tudom, gyorsan no 😂
Visszakuldes meg nem fordult elo velem szerencsere. Futarra varas szivas, de csomagpontra rendelek, ugyhogy ez se problema.
Aztan meg majd ha visszamegyek dolgozni, hatvanyozottan igaz ez, hogy ott konnyitem meg az eletem, ahol tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!