Hogy lehet elmagyarázni egy 8 éves gyereknek, hogy a kistestvére örökbe lesz adva?
Nagy az anyuka pocakja, a gyerek pedig érti, hogy baba van benne, és várja nagyon. Azt nem akarja elfogadni, hogy az a kisbaba nem velük fog élni.
Segítenétek?
Nem hülye a gyerek, tuti már tudja, valószínűleg hallotta is, amikor a felnőttek beszélgettek és még fogja is. Nekem is levette, rákérdezett rögtön az összes gyerekem, hogy nem kövér vagyok, hanem terhes, mielőtt ünnepélyesen elmondtuk volna.
Szerintem egyszerűen el kell mondani az igazat. "Nagyon sajnáljuk és nagyon fáj nekünk is, de annyira szegények vagyunk és nincs pénzünk őt etetni, felnevelni... pedig bárcsak lenne." Sokat kell beszélgetni vele, válaszolni a kérdéseire, sőt megkérdezni, hogy vannak-e. Én hajlanék legalább a nyílt örökbefogadásra pont azért, hogy később a testvérek, ha akarják, meg tudják találni egymást. Azt mondják, egészségesebb is az örökbefogadott gyerek számára is, ha nincsenek tabuk arról, hogy ki ő és miért alakult úgy az élete, ahogy. Nem kell a gyerekekre persze érzelmeket terhelni lelki szemetesnek használva őket, mintha a párunk vagy a legjobb barátunk lenne, mert ez nem az ő feladata és elég a sajátjait feldolgozni (amiben segíteni kell), de fontos, hogy ne játsszuk meg magunkat. És hogy mindig kapjon magyarázatot, hogy ne értse félre, ne vegye magára.
Egyébként én is inkább azt gondolom jobb útnak, hogy valami megoldást találjatok az örökbeadás helyett, de ha ez marad, akkor szerintem ez a humánusabb és becsületesebb módja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!