Gyerekeken póráz?
Aki nem fogja fel, hogy így meghalhat a gyerek, annak ne legyen gyereke.
De ahhoz aztán végképp semmi köze nincs, hogy a másik hogyan védi meg a sajátját!
Érdekes hogy a telefon elvétellel így hozod párhuzamba a hámot kérdező, mert szerintem pont fordítva van.
Ha elveszed a telefont, vagy használod a hámot, akkor fizikailag akadályozod meg a tiltott dolgot.
Ha nem használsz hámot, hanem a szavadra kéne melletted maradni a gyereknek, az annak felel meg mintha a gyereknél hagynád a telefont csak megmondanád, hogy nem használhatja. Ha a gyerek még nem érett az adott kísértésnek ellenállni, nem fog működni.
A telefonnál is, ha már érett a gyerek az önszabályozásra, akkor az a jobb út, nem az hogy elveszed.
Nem lehet a hámot nevelés helyett használni, inkább csak biztosítókötélként. Ugyanúgy rá kell venned a gyereket hogy jöjjön melletted, akár a kezét is fogva irányítani. Nem lehet a hámmal húzni, azonnal elesik. Akkor is elesik, ha megpróbál elrohanni és visszarántja a hám, de akkor még mindig az a kisebbik rossz.
Érdekes egyébként hogy a konnektorok ledugózása ellen senki sem szokott kikelni, pedig ott is lehetne mondani, hogy csak meg kell nevelni a gyereket, hogy ne nyúljon bele...
A saját gyerekemen úgy látom, hogy egy érési folyamat van a háttérben. Hiába próbáltam valamit megtanítani, mint a falra hányt borsó. Aztán jött egy fejődési ugrás, és utána ugyanarra a dologra egyszeri magyarázat elég volt.
NEM. NEM. NEM.
Amíg nem jár a baba, kötve van - amikor már járni tud, nem korlátozhatjuk erőszakosan. Bármilyen eszköz, kicsi vagy nagyobb gyereknél, ami a gondolkodtatástól, rábeszéléstől, elmagyarázástól eltérő, ami a személyes ráhatást, értelmet, szülői kézfogást helyettesíti - akár életveszély elhárításával megideologizálva - embertelen, nevelésre alkalmatlan, fejlődésre ártalmas.
Minden szülő meg tudja tanítani (és tanulni), hogy mikor KELL a kezét fogni, mikor, mennyire lehet elengedni. Akármilyen eszköz, ami mechanikusan akadályoz, az ERŐSZAK. Soha nem szabad ilyesmit használni.
(És tudom, rengeteg okos indoklás, magyarázat, miegymás létezik, de szerintem NEM.)
"Akármilyen eszköz, ami mechanikusan akadályoz, az ERŐSZAK. Soha nem szabad ilyesmit használni."
Még jó, hogy rengeteg szülő nem így gondolja, szerencsére. Gyorsan csökkenne a népességszám...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!