Ha kényelmes életet szeretnénk, mekkora jövedelem mellett érdemes elkezdeni tervezni a babát? Közös és külön kassza kérdése hogy alakult nálatok? Meddig nem vagyunk elkésve?
Tudom, lehet venni használtat mindenből, az első években nem kell költeni a gyerekre, de én nem annyira ezt a nézetet osztom. Barátnőim szerint maga vagyok a fogyasztói társadalom egy személyben, ha valami szép és drága, azonnal megveszem, ha ott van mellette, hogy "Hot on Social", "Trending", akkor még inkább. Imádom az elviteles kávét, beülni valahová vacsorázni, iszogatni, beszélgetni csak úgy. Kedvenc hobbim az utazás, de van két cicánk is, akikre az isten pénzét is elkölteném. Párom szokott azzal viccelni, hogy ha odajutnék, 1 nap alatt kiüríteném az államkasszát és még utána is tudnék mit venni. :D
Kimondottan nincs közös kassza nálunk, annak ellenére, hogy együtt élünk 2 éve. Ő többszörösét keresi, mint én, így több mindent is fizet, szóval nem a szigorú fele-fele helyzet áll fent, azt mondanám inkább, hogy 70-30. Őszintén, nekem ez így kényelmes, mert hiába tudja, hogy néha szórom a pénzt, jobb, ha nem látja, mennyit kifizetek azokért a dolgokért, amiket szeretek. De baba mellett nem fogom a teljes fizetésemet kapni, szóval akkor borulni fog ez, gondolom. Vagy nálatok ez hogy alakult?
Most próbálok kicsit tudatosabb lenni a pénzügyekkel, januártól szeretném vezetni a kiadásaimat, tételesen látni, hogy mire mennyit költök.
Én most kezdtem érezni, hogy gyereket akarok, kb. azonnal. Az tart vissza, hogy félek, nem tudnánk akkor úgy élni, ahogy az kényelmes... Nem érzem, hogy már késésben lennénk, én 27 vagyok, párom 33. De mondjuk 30 felett már nem biztos, hogy minden rizikó nélkül vágnék bele egy terhességbe, kisbabás időszakba. Vagy ma már az sem késő?
Nem tudom mi a kérdés... De segítek:
A havi kötelező kiadásaitok összege: x
A havi luxus kiadásaid összege: y
A gyerekre szerinted szükséges havi összeg (írásod alapján lehet dobnék rá egy másfeles szorzót, tehát): kigondolt összeg x 1,5=z
A szükséges jövedelmetek összege: x+y+z= ennyi jó magyar ft kell nektek havonta.
Ha ennyit nem kerestek, akkor ne vállalj gyereket. Ha igen, akkor hajrá.
Kérdező, amit leírsz, az alapján közös kasszán vagytok, külön bankszámlákkal. Mi is így voltunk/vagyunk a férjemmel, de mi majdnem ugyanolyan jól keresünk, és rengeteget teszünk félre, és a maradék pénzből költök magáncélokra (már amennyiben a ruhák annak számítanak). Akkor mondtuk azt, hogy jöhet a gyerek, amikor mindkettőnknek volt fix (határozatlan idejű) állása, magunknak és külön a leendő gyereknek is el tudtunk kezdeni félretenni a havi kiadások mellett, és egy olyan lakásban laktunk, amiben volt elég helyiség (albérletben, de külföldön élünk). Nekünk ezek voltak a kritériumok, vagyis az anyagi biztonság. Eddigre együtt voltunk 7 éve, együtt éltünk 5 éve, és házasok voltunk 2 éve. A kisfiunk négy évvel később született csak meg (közben volt egy vetélésem is), de mire meglett, bőven megengedhettük magunknak, hogy előbb én, utánam pedig a férjem is itthon maradjon gyesen / szülői szabadságon, ezután pedig két és fél év rohadt drága magánbölcsit (mivel államiban nem kaptunk helyet). Úgy, hogy a megtakarításaink ezen idő alatt is gyarapodtak (ha nem is ugyanolyan ütemben, mint addig.) Most négy és féléves a kisfiam, és kényelmesen élünk, mindent meg tudunk venni, amit kell, évente 3-4x utazunk külföldre (+ Magyarországra), pont olyan az életszínvonalunk, ami nekünk megfelel.
Engem az erdekelne, hogy lehet 4x kulfoldre utazni egy evben, ha van munkad es bolcsis-ovis gyereked?
En orulok, ha a tappenzek miatt nem rugnak ki, meg a szuneteket megoldjuk, nincs mar annyi szabadsagom/ szabadsagunk, hogy meg utazzunk is ennyiszer. Mert nyilvan nem 2 napra megy az ember kulfoldre, szerintem.
Bar nekem bejaros munkam van.
Ferjem home office-ban van, de dolgoznia kell. Szoval meg ha dolgozik utazas kozben is, nem vesz ki szabit, az nem olyan.
Ezt hogy csinaljatok 47-es?
Sulis koru gyerekrol meg nyilvan nem beszelhetunk, ott elegge fontos hogy iskolaba jarjon. Bar nyaron is lehet 4x utazni, de megint a szabi kerdes merul fel bennem, mert sejtesem szerint felvaltva leszunk szabin a ferjemmel, hogy a szuntet megoldjuk, azt se tudom hogy egyszerre tudunk-e egyutt lenni majd. De meg itt nem tartunk, azert nem tudom.
A kérdés azért értelmezhetetlen, mert a saját életszínvonaladat és bevételeidet csak te ismered. Nekünk az volt az alap, hogy saját ingatlanba érkezzenek a gyerekeink, legyen megtakarításunk és egy alapunk, amivel sosem kell gondolkozni, hogyha elromlik az egyik autónk, vagy a hűtőnk, akkor mikor tudjuk megjavíttatni/cserélni. Vagy ha egyikünkkel történik valami, miből élünk, vagy ha elveszítjük az állásunkat, hogyan találunk másikat. Az értékrendünk merőben más. Engem nem hogy nem zavar, ha valami használt, kimondottan motivál, hogy "kincsekre" lehet lelni potom pénzért. Nem a külvilágnak élünk, egyszerű emberek vagyunk, baromira hidegen hagy mások szerint mi a trendi, én meg nem attól érzem jól magam szerencsére, hogy összevásárolok minden luxi sz*rt.
Amióta gyerekeink vannak pedig szívesebben költök rájuk, mint magamra és szintén él, hogy valamire egyszerűen nem vagyok hajlandó annyit költeni, amennyit elkérnek érte. :)
Egy gyerek mindig sokkal több költséggel fog járni, mint a nulla. És a fentiek miatt nem tudok számodra releváns infót adni, mert más az értékrendünk. (Nem azért, mert ne tehetnénk meg, hogy mondjuk csak új ruhákat vegyünk, egyszerűen csak nem hoz lázba.)
Belefér utazás, ha éppen van kedvünk (kevesebbszer van, mint gyerekek előtt), belefér a normális kaja és a heti minimum 3-4 rendelt ebéd (nem luxi menü, de éhen nem halunk), belefér a családi ház, a két autó fenntartása és esetleges cseréje, ha kell, belefér magánbölcsi, beleférnek programok. Belefér segítség (pótnagyi és takarítás). Összességében belefér minden, amire MI vágyunk úgy, hogy igazából az a megtakarításaink mértékét csökkenti csak, tehát nem kell hitelt felvenni egy új mosógép vásárláshoz és nem kell a családi pótlékot várni, ha valamelyik gyereknek új cipő kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!