Ha kényelmes életet szeretnénk, mekkora jövedelem mellett érdemes elkezdeni tervezni a babát? Közös és külön kassza kérdése hogy alakult nálatok? Meddig nem vagyunk elkésve?
Tudom, lehet venni használtat mindenből, az első években nem kell költeni a gyerekre, de én nem annyira ezt a nézetet osztom. Barátnőim szerint maga vagyok a fogyasztói társadalom egy személyben, ha valami szép és drága, azonnal megveszem, ha ott van mellette, hogy "Hot on Social", "Trending", akkor még inkább. Imádom az elviteles kávét, beülni valahová vacsorázni, iszogatni, beszélgetni csak úgy. Kedvenc hobbim az utazás, de van két cicánk is, akikre az isten pénzét is elkölteném. Párom szokott azzal viccelni, hogy ha odajutnék, 1 nap alatt kiüríteném az államkasszát és még utána is tudnék mit venni. :D
Kimondottan nincs közös kassza nálunk, annak ellenére, hogy együtt élünk 2 éve. Ő többszörösét keresi, mint én, így több mindent is fizet, szóval nem a szigorú fele-fele helyzet áll fent, azt mondanám inkább, hogy 70-30. Őszintén, nekem ez így kényelmes, mert hiába tudja, hogy néha szórom a pénzt, jobb, ha nem látja, mennyit kifizetek azokért a dolgokért, amiket szeretek. De baba mellett nem fogom a teljes fizetésemet kapni, szóval akkor borulni fog ez, gondolom. Vagy nálatok ez hogy alakult?
Most próbálok kicsit tudatosabb lenni a pénzügyekkel, januártól szeretném vezetni a kiadásaimat, tételesen látni, hogy mire mennyit költök.
Én most kezdtem érezni, hogy gyereket akarok, kb. azonnal. Az tart vissza, hogy félek, nem tudnánk akkor úgy élni, ahogy az kényelmes... Nem érzem, hogy már késésben lennénk, én 27 vagyok, párom 33. De mondjuk 30 felett már nem biztos, hogy minden rizikó nélkül vágnék bele egy terhességbe, kisbabás időszakba. Vagy ma már az sem késő?
"Ugye tudod, hogy a gyerek után járó gondozási díj maximalizálva van?"
Igen, ezzel tisztában vagyok, de gondolom, nem 18 évig. :)
"Abból is meg tudnál élni a gyerekkel, ha egyedül maradsz?"
Igen, mert nem csak a fizetésem van, mint bevétel. De a többit nem költöm, azok mennek máshová. Pont azért, ha bármi gond van, tudjak mihez nyúlni.
Szerintem számosítva, kb egy milla havonta bevétel, saját ingatlan, közös kassza. Abból elvagy egy db gyerekkel. Mivel, számolni kell későbbi kiadásokkal, pl orvosok, fejlesztések.
A babának se kell minden szart megvenni, fél milláért babakocsit. Simán lehet használtan is venni, ruhákat is, annyi van feltéve, mint a szemét.Pl számítani kell arra is, hogy magánbölcsibe megy a gyerek, érdemes félretenni pénzt erre az esetre is, vagy ha kell bébiszitterre.
Magunknak sem vásárolunk használtat, a babának sem fogunk. Engem zavarna a tudat, még akkor is, ha csak megvette valaki és kétszer használta.
Egy gyereket tervezünk, szeretnénk neki megadni mindent (plusz válogatós és kritikus vagyok, nem elég, ha praktikus és biztonságos valami, ha nem tetszik, nem veszem meg:D).
Nem mindegy mirol kell lemondani. Evi 2 amerikai utrol vagy ho vegen a husrol, mert arra se telik.
Ha meg tudtok elni, marad penz is ho vegen, felre is tudtok tenni, akkor nem lesz gond. Szamolj mondjuk plusz 100 ezerrel az elejen, hogy lehet havonta annyiba fog kerulni a baba. Nyilvan most kinek mi, nekunk a tapszer+ havonta kellett ruhat venni neki 7 honapos koraig, siman volt ennyi. Refluxos is volt, kellett kolteni gyogyszerre, tapszersuritore is, maganorvosra is, mert o tudott fogadni.
De ha van egy “problemamentes” anyatejes babad, mar nem ennyit fogsz ra kolteni, mert nem kell.
Most 1,5 eves es kevesebbet koltunk mar ra havi szinten, csak este iszik tapszert, nem allergias, nincs reflux, nem veszunk ruhat havonta mert lassabban no stb, de nincs semmilyen kulon sport, nyelv, torna, akarmi most meg.
Kesobb ezek lesznek,ha nagyobb az is megdobja a koltsegeket.
Meg pl bolcsibe megy majd, de maganba, ez is lesz.
Nehez forintra pontosan kiszamolni, csak irtam egy kb osszeget, amire lehet szamitani az elejen, hatha igy konnyebben latod at.
De ebbe pl nem irtam azt bele, hogy az elso 4 honapban csak rendeltuk az ebedet, nem foztunk, ez ezen felul volt.
Aztan mar tudtam fozni is, illetve ami fontos, hogy a ferjem is megtanult kozben, igy mar o is szokott. Az is nagy segitseg.
Kenyelmesen elunk, van egy autonk, van hitelunk, de nem panaszkodunk. Nyilvan nagyon nem mindegy hogy a kenyelem kinek mit jelent, nekem azt, hogy tudunk felretenni es kb mindenre jut, amire nekunk kell. Es nem okoz gondot ho vegen egy 30 ezres gyogyszertari bevasarlas, ha beteg a gyerek. Mert siman van ennyi, attol fugg mi baja.
Persze, nem is hiszem, hogy forintra pontosan lehetne ezt megmondani.
Arra voltam kíváncsi inkább, hogy aki hasonlóan él, tehát nem a rezsi és a nagybevásárlás az össz kiadása, hanem szeretnek menni erre-arra, gyakran utaznak, van drágább hobbi, akkor náluk mi volt az, ahol azt mondták, már jöhet a baba.
Hat mi volt az a pont..
Ereztuk, hogy mar gyereket szeretnenk. Nalunk igy tortent.
Nem tudom oszinten lehet-e tudatosan maskepp azon kivul, hogy erzed hogy szeretned…:D Nyilvan ha becsuszik az mas.
De ha egyszer erzed, nem szamit semmi mas.
Úgy gondolom, gyereket akkor érdemes vállalni, amikor már mindennél jobban vágysz rá, és képes vagy az ő érdekeit a magad (kényelme) elé helyezni.
De bárhogy is, gyerek mellett az addig kényelmes életnek vége, vagy mondjuk úgy: átalakul a fontossági sorrend, a prioritás. Hogy miért? Mert ez a dolog velejárója. (Főleg az elején.)
Nem olvastam végig a válaszokat.
Egy olyan kapcsolatban, ahol felmerül már gyerekvállalás előtt a külön kassza, oda nem szabad gyereket vállalni.DE!!! Veled még én sem lennék közös kasszán, pedig én is vásárlásbolond vagyok.
Sem anyagilag sem érzelmileg nem vagy kész egy gyerekre, csak kaptál valami fényt vagy nem tudom.Nincs az a pénz, ami nálad elég lenne egy gyerekre,szóval ezt nem lehet számszerűsíteni.És a gyerekes élet (főleg a kisbabás/totyogós)minden csak nem kényelmes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!