Hogyan készültetek a babával közös életre, honnan inspirálódtatok?
Első babánkat várjuk, még nagyon a terhesség elején vagyok, úgyhogy kicsit csapongnak a gondolataim, terveink.
Pl. már kinéztem a babakocsit, de még a nemét sem tudjuk. Legszívesebben előretekerném az időt, hogy már itt legyen velünk. :)
Tudom, hogy szép a várakozás is, de nem tudom, hogy leszek türelmes még őszig.
Ti milyen babás tartalmakat néztetek, olvastatok a terhességetek alatt?
Olyan is lehet, ami edukatív, de olyan is, ami simán csak szép, esztétikus (nincs bajom a "sad beige baby" jelenséggel sem, sőt:D).
Mert van középút, ebben is, ahogyan mindenben.
Nem csak akkor jó egy babának, ha piros-zöld-lila színben pompázik a szobája... Ráadásul minden család életében eljön az az időszak szerintem, mikor a gyerek érvényesíti a saját akaratát, és ő dönti el, hogy mi lesz a szobájában, milyen színű lesz a fal, milyen bútort szeretne.
Semmi rossz nincs abban, ha a gyerek első 3-4 évében még a szülők stílusa dominál, értelmes keretek között.
9. válaszoló, én is így gondolom! :)
Úgyis jön majd az az időszak, mikor ő mondja meg, mit szeretne felvenni, vagy amikor nem lesz jó az, amit én készítek neki elő. De egy kisebb gyereknél/babánál szerintem nem baj, ha az anyuka stílusa köszön vissza.
10. válaszoló, oké, megyek, intézem is az időpontot abortuszra, ha te mondod!
(Szövegértési problémáid pedig neked vannak, nem nekem.)
De amúgy hihetetlen, hogy egy könnyed, csacsogós kérdésnél már megkaptam, legyen inkább játékbabám, nekem a kisbabám egy kiegészítő és egyebek.
Nem kötelező velem egyetérteni, sőt, kíváncsi lettem volna, ki miket nézegetett, olvasott terhesen, semmi rosszindulat nem volt a kérdésem mögött. Ha nem tűnök szimpatikusnak, semmi gond, lehet másik kérdéshez írni, nem kell rögtön rosszindulatúan beszólni, számon kérni. Mi a fene bajotok van nektek?
Boldog babavárást! :)
"Ti milyen babás tartalmakat néztetek, olvastatok a terhességetek alatt?"
Kategóriákra bontanám, de nem akarok kis esszét írni (úgyis az lesz, bocsi!), így csak pár példát írok mindegyikhez, mikről olvasgass, nézz videókat :)
- Sport: kismama torna, melyik trimeszterben mi a jó. Gátizom erősítő torna. Szülés után szétnyílt hasizom torna pl. Love Your Belly. Gyermekágyi időszak utáni sport, pl. Gyerünkanyukám programok.
- Tanfolyamok: szülésfelkészítő, baba elsősegély, szoptatási tanácsadó, hordozás, gátvédelem stb.
- Étkezés: kismama számára fontos vitaminok, mit érdemes kerülni étkezésben stb. Szoptatáshoz étkezésre is készülj fel (pl. rengeteget kell inni). Étkezés a babának, anyatej és tápszer, mindkettő jó, rendben? Ezért mindkettőnek olvass előre utána, nem tudhatod előre, te mivel fogod őt táplálni, anyatej vagy tápszer, vagy vegyesen.
- Anyagiak: egészségpénztár nagyon hasznos (20% adóvisszatérítés, a költségek kb. 5%, szóval 15%-al olcsóbban tudsz venni pelenkát, fürdetőt, tápszert stb.). Amíg te CSED (GYED-GYES stb.) időszakon leszel, a férjed lesz a fő pénzkereső, kössön kockázati életbiztosítást, ez nagyon komolyan mondom. Ha van bármi babaváró, CSOK stb., olvassátok el, mikor mik a teendők, terhesség alatt, születés után.
- Olvass utána, mi az a CSED, GYED, GYES stb. Anyasági támogatás, családi pótlék, plusz szabadság. Döntsd el, mikor szólsz a munkahelyeden, és meddig dolgozol. A munkahelyeden nyilván lesznek további teendők, helyettes betanítása stb. Kérni fogják, hogy nagyjából tippeld meg, mikor mész vissza dolgozni.
- Dokumentumok: olvass utána, mi hogyan történik, pl. a te lakcímedre kerül automatikusan a kicsi. Mikor kap TAJ számot stb.
- Olvass kicsit a testedben történő változásokról, mire számíthatsz (de ne Facebook csoportokban, mert sokkot fogsz kapni...). Például vizesedés, a jegygyűrűd rád "ragadhat", vedd le időben, például akaszd a nyakadba láncon. Vagy például hajhullás a szülés után, ijesztő, de teljesen normális hormonális jelenség, akár 1 év is eltelhet, mire a hajad helyreáll. Apróság, de jobb előre lelkileg felkészülni ezekre.
- Olvass utána a gyermekágyi időszaknak, mire kell figyelni, mik a hasznos tippek. Pl. krémek oda lentre, vagy Peri Bottle a mosakodáshoz nagyon hasznos!
- Olvass utána mindkét opciónak, hüvelyi szülés és császármetszéssel szülés. Nem tudhatod, melyik lesz, készülj fel lelkileg mindkettőre.
- Olvass a baby blues, szülés utáni depresszióról. Apuka is, mert ő kívülállóként jobban fel fogja ismerni a jeleket. A depresszió sajnos nem megelőzhető, nem tudni előre megjósolni. Nem szégyen, rendben? Szakemberhez kell fordulni, de remélem, nem lesz rá szükség, és téged nem fog érinteni!
- Kórházi lista: írd össze annak segítségével, amit a te kórházad ad.
- Kérj segítséget, és fogadd is el, ha megszületik a baba. Pl. rendeljetek kaját, a férjed/takarító takarítson stb. Ez első pár hét, hónap a túlélésé, összeszokásé. Nem ciki segítséget kérni, nem kell szupernőnek lenni :)
Bemásolok pár könyvajánlót, anyukák javasolták mindet, sok különböző platformon:
Egyszerű gyermekkor
Adelene Faber, Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy meséljen
Rob Parsons: Hatvanperces apa
Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol
Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez
W. Ungváry Renáta: A szoptatás kézikönyve
Frederick Leboyer : A gyöngéd születés
Giorgia Cozza: Ingyenbaba
Csordás Izabella: Kismamanapló
Uzsalyné Pécsi Rita: Fejleszt vagy rombol
Michaeleen Doucleff: Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket?
Köszönjük szépen, én külön köszönöm ezt a tartalmas választ is! :D
Még tényleg az elején vagyunk, igazából két állapot változik nálam: vagy állandóan a babára gondolok, vagy el is felejtem, hogy terhes vagyok (így landolt nemrég a gintonikom a lefolyóban... :D)
A könyveket külön köszönöm, már én is szedtem össze párat, de felírtam a listához ezeket is.
#16 szuperül leírta, én még az étkezésnél a hozzátáplálást is hozzávenném a listához. Én már a terhesség alatt elkezdtem utánajárni, mert nem tudtam, szülés után mennyire lesz ilyesmire időm/energiám, és hamar eltelik az idő.
A másik fontos dolog a szülés utáni rehabilitáció. Sokan nem tudják, mennyire fontos, azt hiszik, a 6hetes kontroll után minden mehet ugyanúgy, mint a terhesség előtt, de ez közel sincs így.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!