Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Érte gyermekedet bármilyen...

Érte gyermekedet bármilyen negatív megkülönböztetés BTMN státusza miatt?

Figyelt kérdés

Csak azokra az esetekre értve, amikor kifejezetten a státusz miatt történt.

Pl. nem vették fel adott iskolába, kiközösítették mert megtudták hogy BTMN-es, stb.

tegnap 16:09
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
11 szavazat
 1/8 anonim ***** válasza:
33%

Még jó hogy!

Figyeld csak meg a Veres Péter Gimnázium felvételi tájékoztatóját! Ott figyel, hogy nem vesznek fel BTMN-es gyereket!

Eleve hátránnyal indulnak, mert azt hiszik súlyos esetek, pedig sokszor papírmentes gyerekek durvábbak/rosszabbul tanulnak náluk.

Ezen kívül nem vesznek fel akárhova, ha papíros gyereked van, akkor sem, ha csak BTMNes, sima suliknál sem. Azt mondják betelt a létszám. De ha papírmentes gyereket vinnél ugyanoda, akkor már van hely. Sok autiról leveszik az SNIt és BTMNre módosítják, próbáltál már úgy munkátkeresni, hogy GYODon vagy jelenleg, és megszüntetnéd, ha felvennének teljes munkaidőre? Papíros(auti) gyerekek szüleit nem szívesen alkalmazzák új helyen, ezt is többé kevésbé megértem.

Nekünk két osztálytársunkat is lekoptatták különböző iskolákból, annakidején minket is, illetve most kihagytuk a Veres Péter Gimnáziumot a jelentkezésünkből, pedig talán szóbelimentesség közeli pontszáma is volt a gyerekemnek. Pusztán mert BTMN-es és be vannak tőlük tojva, pedig papírmentes gyerek verekszik, volt amelyik fojtogatott, az nem számít. Én értem miért félnek, tudom, hogy lehet durvább egy gyerek, de akkor is ez csúnya nagyon. A hülye szakértőik, de még egy szakértőin belül sem képviselnek a szakemberek azonos véleményt és túl ritkán van felülvizsgálat is ilyesmikre. Meg olyan nevetséges az iskolák szempontrendszere is. Egyiknél 4es magatartása van a verekedős gyereknek is, a tanár engedik bizonyos kereteken belül a birkózást az osztályban, a másiknál rosszkor nevetett egy gyerek, vagy radírt szívott, mintha cigi lenne és máris beírás, rontott magatartás olyan hülyeségekért, hogy az ember esze megáll. Az is eltérő kiket küldenek bizottságokhoz, és az is eltérő, mit gondolnak ott. Minden csak mázli kérdése. A régi osztályunkban a leggázabb gyerek kétszer is megjárta a szakértőit és mindkétszer kódmentesen jött vissza, de problémamentes gyerek meg kódos volt.

Érdemes kerülni, lekorlátozza a lehetőségeit az embernek. Csak akkor érdemes megtartani, ha a gyereknek könnyítés kell tanulásban, akkor nagyon hasznos, ha mondjuk laptopot használhat valaki írás helyett, vagy matekhoz számológépet.

tegnap 16:43
 2/8 anonim ***** válasza:
87%

Nem.

Általános iskolai felvételinél nem is kérdezték, nem szerepel a BAI (ügyfélkapus beíratkozási) papíron, csak az SNI-t kell feltüntetni. Így rád van bízva, hogy bevallod-e. Nyilván a gyerek érdeke, hogy olyan helyre kerüljön, ahol tudnak vele mit kezdeni, nem ijednek meg egy betűszótól.

Személyes beiratkozáskor én vittem minden papírját, nem hallgattam el.

Azóta már SNI-s és ennek se láttuk egyelőre semmi hátrányát, hiába ijesztgettek.

Sok előnyét se, max. azt, hogy nem fizetek 25 ezret, csak 12-t azért, hogy egy falatot se egyén a menzán. Gyodra nem vagyok jogosult utána.

Nyilván a középiskolai jelentkezésnél esetleg még okozhat majd gondot, de a btmn ott se, nem kell megadni.

De megint úgy vagyok vele, hogy oda nem is engedem, ahol előítéletesek és nem a gyereket nézik, csak a "kódját".

Kitűnő tanuló autista.

tegnap 17:06
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem, pont fordítva. Amíg nem volt papir, addig folyamatosan baxogatta a tanár. Miután lett, leszállt róla.
tegnap 17:23
 4/8 anonim ***** válasza:
43%

Hiába pontoztátok le az egyest, sajnos igaza van.

Mindkét gyerekem sni-s, illetve először btm-esek voltak.

Amikor a lányommal iskolát akartunk váltani, el sem jutottunk az igazgatóig, a telefonban az első kérdés az volt, hogy van-e papírja.

Itt is volt a GYIK-on, hogy leírta tanár, hogy ők sem vesznek fel senkit papírral, ez nem diszkrimináció, de minden iskolának megvan a maga problémás gyereke, akit el kell látni. Szóval még nem is ismeri a gyereket, nem is tudja miért van papírja, de máris tudja, hogy problémás?

A kiírt könnyítéseket a tanárok meg nem adják meg nekik, vizsgán igen, de egyébként egy átlagos dolgozatnál nem. Az iskola fejlesztések nem sokat érnek, mert csoportban zajlanak, és kb. a felét kapták meg, mint ami ki volt írva.

Én örülök, ha valakinek ez sikertörténet, de én is azt mondom, hogy inkább el kéne kerülni, mert a pedagógusok egyből csak a problémát látják benne.

Középiskolai felvételinél az állami gimnáziumba felveszik, elvileg, nem tudom mi ez a Veres Gimi, de ha állami, ilyet nem köthet ki. Alapítványiak kikötik, sajnos.

Szakképzésben is kiköthetik, mondván, hogy rizikófaktor, pl. nem dolgozhat veszélyes gépekkel egy figyelemzavaros. Sok sulinál oda van írva, hogy sni kizáró ok, ami így önmagában véve már diszkrimináció, mert mi van, ha pl. azért sni-s, mert dadog? Attól még kezelhetne veszélyes gépeket.

tegnap 18:22
 5/8 anonim ***** válasza:
47%

"Szakképzésben is kiköthetik, mondván, hogy rizikófaktor, pl. nem dolgozhat veszélyes gépekkel egy figyelemzavaros."

Ez nem diszkrimináció, hanem észérv.

Talán dolgoznia kellene veszélyes géppel és ha elbambul, max. magát csonkítja meg, de az se baj, ha mást öl meg, igaz?

Ez olyan, mint hogy fiam tompalátó, nincs térlátása. Nem lehet pilóta, pedig az szeretne.

Engedjük, mert ez diszkrimináció, igaz? Max. lezuhan az utasszállítóval.

A gimnáziumi kikötések az SNI-sekkel, ahol nincs gyakorlati oktatás, na az nem igazságos.

Ha a gyerek tanulmányi átlaga, felvételije alkalmassá teszi, ne zárják ki sni miatt.

Egyébként nálunk pont az elitgimik a legelfogadóbbak. Nem véletlen, ők tudják, hogy ha megüti a mércét, akkor olyan rossz nem lehet.

tegnap 18:33
 6/8 anonim ***** válasza:
74%

"Talán dolgoznia kellene veszélyes géppel és ha elbambul, max. magát csonkítja meg, de az se baj, ha mást öl meg, igaz?"

Szövegértés megy? Ja, nem.

Az sni egy elég tág fogalom. Nem az sni-kódot kéne kikötni, hanem a BNO-kódot. Pl. figyelemzavar.

Ez ebben a formában nem helyes. Egy beszédfogyatékos gyerek nem okozna ilyen problémát.

tegnap 18:40
 7/8 anonim ***** válasza:

6, neked a szövegalkotás nem megy.

Kifejezetten figyelemzavaros nehézgépkezelését írtad.

Nem azt, hogy beszédfogyatékost zárnak ki

tegnap 18:57
 8/8 anonim ***** válasza:

Én nem tudom, nálatok mi az elitgimi, de budai oldalon és országos viszonylatban is a Veres Péter az egyik legerősebb. Egy vidèki sem előzi be.. vidéki gimik szívesebben vesznek fel problémás, de legalább értelmes gyereket, mert ott az kincs, sőt eleve gyerekből alig van;) Itt Bpn nem, Dunát lehet rekeszteni az értelmes gyerekekkel, ezért az iskolák nagyon durván szűrik őket. Volt felvètelis csoportban téma, azon kívül, hogy megjegyezték, hogy BTMNst szabálytalan kihagyni, nem emelt szót senki, nem történt semmi. Tudod ez hogy zajlik? Kiírják a honlapjuk tájékoztatójába, befogadják a jelentkezést, majd kap egy szép kerek nullát a szóbelire, mert arról egy suli sem köteles számot adni, mi alapján pontozott. Úgy nem veszik fel őket, mint mondjuk ahogy kirakják a terhes nőket próbaidő alatt(vagy után). Okosan.

Nyilván én sem írtam rá a papírunkra a BTMN státuszt, de csak mert még idén kérem, hogy tüntessék el ezt is.

ma 04:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!