Miért kell már az óvodások között is ez a megkülönböztetés?
Versmondó versenyen olyan kislány nyer aki beszédhibás és rontott is a szövegben. A családja befolyásos, ismert persze. Gusztustalannak tartom ezt hogy már ilyen pici gyerekekkel is ezt csinálják és elveszik a kedvüket.
És nem a csalódottság beszél belőlem. Az én fiam is kiemelték. Csak láttam, hallottam hogy voltak a kislánynál sokkal ügyesebbek. Olyan aki hosszabb szöveget, hiba nélkül, szép kiejtéssel mondott el
Szóval eldöntötted, hogy nem lehet jó semmiben az, aki gazdag.
És Te beszélsz megkülönböztetésről...
Lányom és egy másik kisfiú volt szavaloversenyen.
A kisfiunak polgármester az apukája.
A lányom ezerszer jobb volt, a kisfiú nem tudta a szöveget, rontott.
A felkészítő tanító néni azt írta nekem eredményhirdetés előtt, hogy lányom esélyes a nyerésre mert a kisfiú nem tudta a szöveget stb
Erre a kisfiú nyerte az első helyet
A zsűri azt mondta azért mert a lányom olyan szöveget mondott, amiben kisfiú a főszereplő, és mivel kislány mondta el, nem tetszett nekik.
A másik tetszett aki nyogott, nem tudta, rosszul mondta.
Hat igen, én nem vagyok polgármester asszony...
Határ mellett nőttem fel. Minden évben volt "határon túli" szavalóverseny az iskolámban, amikor a közeli szlovák iskolák magyar diákjai is jelentkeztek. Egyszer sem került magyarországi magyar az első háromba. Akkor lett számomra vicc kategória, amikor egy magyar fiú nyert, de nyilvánvalóan azért, mert fogyatékos volt. Kitolták kerekesszékben, de nem tudta elmondani a verset, dadogott meg kb a felétől nem is tudta, úgy olvasták neki elő...
És ez már legalább 20 éve volt.
Nem vitatom a felhaborodás jogosságát, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a szavalóverseny egy marhára szubjektív kategória. Ha ugyanarra a versenyre 3 különböző összetételű zsűrit beküldenél, 3 különböző eredményt kapnál.
Nem Nobel-díjról van szó, szóval engedd el.
Ez mindig is így ment, a versmondás egy szubjektív dolog.
Ami még gusztustalanabb, amikor matekversenyen jött a nagy ember fia, és körbejáró felügyelő tanár "észrevétlenül" segített neki, mert neki tovább kellett jutnia.
Öhm, eleve a fszért kell már óvodás korú gyerekeket is versenyeztetni???
Miért nem lehet mindenkinek megtanítani egy kis versikét, előadja, megdicsérik, mindenki kap egy cukorkát és kész? A sikerélményekre van szüksége minden kisgyereknek ilyen korban, nem a kicseszett versengésre, másokkal összehasonlításra. Az egész 12 évnyi iskolai élete erről fog szólni, hagyjuk már békén legalább óvodában őket.
Szerintem nagyon hasznos a versmondó, szépkiejtés, hangsúlyozás, érzelmek felismerése, átadása, skandált szöveg tanulása, ritmustartás, érzékeltetés hanggal, mimikával.. ha rendesen csinálják szuper fejlesztő holmi, a memóriát érintő fejlesztésről nem is beszélve, meghát a szépirodalom ismerete is..
A gyerekem idén is indul(sulis), szeretjük a verseket. Tavalyelőtt egy olyat mondott, amiben sör volt, csodálatosan mondta, elmagyaráztam, átérezte, ő választotta(rengeteget felolvastam, ennek jött be neki a lüktetése, nem is csoda, remek vers, meg viccesnek találta az ismétlődő sorokat, amiken kb csak a hangsúly adott más értelmet/érzelmet).
Nem lett első, valami kis béna elcsépelt ellenőrzős vers nyert, mikor nincs is ellenőrző már, de az jobban passzolt a kisgyerekhez(akkor ezt még nem tudtam), nem is volt szépen hangsúlyozva a gyerekem szerint..
Aztán mondott egy komoly verset következő évben, ami nagyon fennkölt, remek lüktetése van, iszonyú híres nemzetközi remekmű, különdíjat kapott a versenyen, de már szóltak, hogy olyat mondjon, ami cuki, mert lány, és cukit vagy vicceset kell, mert az passzol egy kisgyerekhez. A gyerekem nem cuki, viccesnek vicces.. ígyhát váltottunk elcsépelt, de szintén elképesztően jó Romhányira, de a gyerek az utolsó pillanatban meggondolta magát, mert többen is Romhányit akartak mondani és az nem is elég hosszú, meg különleges, hiába van oda érte. Így egy nem túl jó(Aranyosi), de elég hosszú, kevésbé ismert, vicces, tanulságos verses mesét találtunk, ami annyira nem jött be neki és őszintén szerintem erőltetett, de lehet, hogy megnyeri vele a versenyt végre, jól játszik a hangjával és adja át az érzelmeket.. csak nem elég jó a verse. Nekem mindig ő volt a győztes, akkor is, ha szépen mosolygó kislányos cuki lányt akartak kihozni, az én gyerekem mindent vitt, olyan átéléssel mondta.. Szóval csak zsűri kérdése. Én lepontoznám az ellenőrzős és romhányis verseket is, elcsépelt és beskatulyázza a gyerekeket. Vagy 200at olvastam fel neki 1 hét alatt, mire egynél felkiáltott, hogy húúú, ez de jó..
7, 8 válaszolók
Az óvoda kérte meg hogy elvihessék a gyereket. Igent mondtam mert nem láttam benne semmi rosszat. Ebben a korosztályban minden gyerek ugyan olyan "jutalmat" kapott egyébként csak miért is ne, 3 gyereket kiemeltek H ők voltak a legügyesebbek. Nyilván azért mert egyes szülők ezt igénylik hogy igenis legyen külön kitüntetve a kicsikéjük. Én nem bántam volna ha nem így csinálják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!