Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért állítja be sok nő a...

Miért állítja be sok nő a gyermek szülést/nevelést úgy, mintha az a világvégét jelentené?

Figyelt kérdés
Egyre több helyen látom hogy az újdonsült anyukák játszák a "mártírt" hogy hajat mosni nincs idejük, és hogy nem alszanak, nem szépítkeznek, nem fordítanak időt magukra, mert a gyerek. A mi nap láttam egy tiktok videót egy kismama tette ki a 32.dik hétben, hogy még 8 hét, és kezdetét veszi a "gyes konty, kialvatlanság, állandó stressz" 🤔 2 gyerekem van. Nem igénytelendtem el. Anyám négyet nevelt, mellette dolgozott és soha nem sírt hogy katasztrófa van, soha nem láttam zsíros hajjal, és volt magára is ideje. Ez valami új divat? Lemaradtam? Bocsi ha valakit megbántottam ezzel, lehet kövezni, de tényleg érdekel a mai fiatal anyukák miért tesznek úgy, mintha rajtuk kívül soha senki nem szült volna gyereket a világon?

2024. márc. 15. 17:05
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
65%

Szerintem abban egyetérthetünk, aki 1 évig nem mos hajat, annál már más gond van. A depressziónak pont van olyan hozadéka, hogy az illető teljesen motiválatlan, ami az ápoltságban is megmutatkozik.

Az a baj, hogy ezt nem akarjátok megérteni. Ha valaki lelkileg van taccson, abból nem olyan egyszerű kimászni, hogy egy nap elhatározza, hogy nem lesz többé igénytelen. Vagyis lehet, hogy 1-2 napig összeszedi magát, de újra szétesik.

2024. márc. 15. 19:17
 22/36 anonim ***** válasza:
22%
Mert ők legalább őszinték és nem ámítják magukat.
2024. márc. 15. 19:58
 23/36 anonim ***** válasza:
69%

Ha nem is a világ vége, ha valakinek gyereke születik, de némelyik baba a születésekor a sarkaiból kifordítja az anyja világát ;). Baba és baba között is hatalmas különbség lehet, nem mindegy a családi háttér (segítség mértéke) sem és az sem, hogy az anya hogy szeretné nevelni, például hol áll a "ha sír, egyből felveszem" - "hadd sírja ki magát" tengelyen.

Egyébként a hajmosás nálam is szervezést igényel. Majdnem fél óra el szokott menni rá (a férjem nem érti, szerinte 5 perc elég rá) és addig nem tudok a gyerekekkel foglalkozni. Most pont elszámítottam magam, a férjem házon kívül, ilyen fejjel pedig nem szívesen lépek ki a kapun, szóval ideje lenne. Na most a kicsi rosszul és kiszámíthatatlanul alszik. Ha felébred, miközben és a fürdőben vagyok, teljesen belelovalja magát a sírásba, állati nehéz lesz visszaaltatni. Bónusz, ha közben felébreszti a testvérét is. Szóval megfontolandó.

2024. márc. 15. 22:59
 24/36 anonim ***** válasza:
45%

Mert kifogás arra miért a ház is egy szemétdomb. Segítségem mindig 0 volt, de azért gyes alatt is mindig főztem, kertészkedtem, takarítottamy hajat mostam, tornáztam. Pedig a gyerekem kb hiperaktív kis túlzással, 9 hónaposan már járt, bútorokra felment stb.

Mostmár 6 éves és dolgozok, na ez rosszabb, állandó rohanás, gyes alatt akinek nincs ideje mindenre azért nincs mert nem akarja megcsinálni.

2024. márc. 15. 23:45
 25/36 anonim ***** válasza:
51%
Ma már nagy divat lett mártírkodni. Az én anyukám 2 gyereket nevelt fel szeretetben, tisztességesen. Mesélte hogy pl a kialvatlanság az egy nehéz rész volt, de sose volt ez a tipikus mártírmama akik olyanokat mondanak, hogy fürödni, hajat mosni sincs idejük, meg én már hallottam olyat is, hogy nem volt ideje a nőnek pisilni menni fél napokig csak mert a gyerek, hát hagyjuk már. Akkor összehugyozta magát vagy mi? Ezek kamu dumák, hogy az ilyenek sajnáltassák magukat. Anyu pl sose volt igénytelen magára és wcre is tudott menni amikor kellett, pedig a nővérem a családban" híresen" sokat sírós, problémás baba volt.
2024. márc. 16. 00:44
 26/36 anonim ***** válasza:
58%

Nem olvastam el a válaszokat.

Szerintem azért állítják be ennyire rossznak sokan, mivel tényleg az. Persze vannak szerencsés emberek akiknek az első időszakba csak eszik-alszik a baba. Nálunk pl az első 3 hétben 0-24-be sírt a baba. Csak kézben ringatva hagyta abba, de volt hogy akkor is üvöltött. Hajmosás? Egy nap egyszer örültünk ha enni tudtunk párommal akivel felváltva cipeltük a gyereket. Amig az egyikünk járkált vele a másikunk akkor pihent és ült le.

Véget ért ez a korszak, isten se tudja miért. Teljesen más azóta a helyzet. Jut idő mindenre.

DE, valakinek még ennél is rosszabb a helyzet, csomó ismerösöm meséli hogy hónapokon keresztül 5-6szor kel a gyerek éjjel és nappal is szar alvó. Okoskodni könnyű, meg másokat leszólni. A mai fiatalok többsége szerencsére előre látja hogy a gyerekvállalás igenis nehéz.

2024. márc. 16. 07:43
 27/36 anonim ***** válasza:
24%

"Amig az egyikünk járkált vele a másikunk akkor pihent és ült le."

Amikor leültél (feltételezem a pihenés alatt azt érted hogy telefont nyomkodni), akkor tudtál volna rendesen enni és hajat mosni is. Pihenni egy nagy kád forró vízben ülve is lehet és akkor meg van a tisztálkodás is és a feltöltődés is.

2024. márc. 16. 08:44
 28/36 anonim ***** válasza:
100%
27# Én magamból indulok ki,bizony volt olyan amíg dolgoztam is 12 órában szinte folyamatosan,éjszakázva,hogy lezuhanyoztam,de a hajmosásra már nem volt ingerenciám,örültem ha beestem az ágyba. Bár nyilván ez nem egy irodai melónál van így... Úgy voltam,hogy majd másnap amikor kipihentebb leszek,nálam a szárítás is fél óra alsó hangon olyan vastag a hajam pl. Másnap megcsináltam. Aki volt nagyon-nagyon kimerült helyzetben,annál szerintem nem csak időhiány ez,bár nem mindenkinek fülig érő kis hajkoronája van ( :) ), hanem egyszerűen nincs már ehhez is hangulata,örül ha a gyors zuhany megvan és le tud dőlni. És én azon se csodálkozok,ha leül pihenni,eszik és olvas egy könyvet vagy a telefont nyomkodja ilyenkor hajmosás helyett. Tudod miért? Mert engem feltölt mondjuk elolvasni 20 oldalt egy könyvből és esetleg embernek érzem magam tőle újra,mint a kötelező hajmosás. És mindig volt rá időm,sose mentem sehova úgy,sőt a hajfestést is megoldottam,de nálam is volt,hogy mire megcsináltam-balzsam-szárítás,minden,addigra üvöltött megint. Tehát ennyi volt az "énidő",a szükséges dolog. Mintha kb mosogattál volna,nem tölt fel és aki rohadt fáradt bizony (ez az érti csak,aki átélte,itt sokan nem),nyilván a feltöltődés lesz a fontosabb. Ettől függetlenül én sem értem,hogy mondjuk egy évig hogy lehetséges ez vagy hónapokig,de egy frissen szült esetleg úgy járt anyuka,mint én,hogy koraszülött volt a lányom,komplikált császár,kivérzés,egy hétig bent voltunk,hogy örülsz,hogy lyuk van a pici kis popódon. De ezt megint csak az érti,aki átélte. Olyan nem,aki itt is írja,hogy fél órára elvolt a gyerek. Van,akinek tényleg egy percig sincs el szó szerint. Ennek ellenére már a kórházba is megtudtam mosni a hajam,de akkor még sokat aludt a lányom. Viszont én el tudom képzelni,mint nagynéném is,aki szó szerint egyedül maradt az újszülöttel,férj lelépett,rokon nem volt a közelében,egyedül csinált mindent,ki volt készülve,a fia letehetetlen volt,akkor volt el ha hordozta és sétált jobbra-balra egész álló nap. Nagyon kimerült,majdnem elájult. Szerinted az ilyen helyzetben levő nőnél a hajmosás lesz fontosabb,amikor úgy se megy oda a kutya se és ő sem sehova vagy pedig az,hogy azt a kemény 10 percet míg nem üvölt a fia eldőlve töltse a kanapén? Tessék már empátiát erőltetni magatokba. Nem egy tankönyv szerint léteznek az emberek,nincs egy séma mindenkire. Minden baba más. Rengeteget elláttam a munkám során,láttam mindenfélét,volt olyan aki ha 10 percig nem értünk oda kivenni és vinni magunkkal a munkánk során akkor bizony behányt a sírástól,elvörösödve úgy behergelte magát. Más meg nyugodt pici volt,fél óráig is elnézelődött. Legyünk már tekintettel egymásra nők,mert annyira gusztustalan ez az ítélkezés,de tényleg. Annyira lenézem az ilyen nőket mindenhol,komolyan. Egyébként mondom úgy,hogy mindent megoldottam DE marha nehéz menedzselni az idővel-gyerekkel,stb. Iszonyat nehéz.
2024. márc. 16. 09:36
 29/36 anonim ***** válasza:
77%

Sokáig én is így gondoltam mint te. De komolyan.

2 lány mellett simán napi 1,5 órát foglalkoztam magammal a fürdőben, mindig szép volt a hajam stb.

Aztán elváltam, még ismerkedtem a mostani párommal, lett közös kisfiunk is. De havi 1-2 hétvégét van itthon. A kisfiunk egy többemberes gyerek, babakorától, pokolian rosszul aludt, 20 perc után már kelt is, soha nem aludt egyhuzamban 1 órát se. Olyan zombi voltam, hogy gyakorlatilag semmire nem emlékszem az első 1,5 évből. Ugyanis addig nem aludt éjjel sem. Vittem neurológushoz, fejleszőhöz, alváslaborba... Éretlen az idegrendszere, azért nem alszik. Folyton le kellett kötni.

És mivel a segítségem nulla, szó szerint nulla, se szüleim se rokonaim nincsenek, egyedül kellett megoldani mindent, plusz a lányokkal tanulni, háztartás stb. Na ebbe aztán pláne nem fért bele, hogy magammal foglalkozzak, energiám se volt..

Most 3 éves de még mindig képes ordítani ha eltűnök a szeme elől, a lányoknak kell lefoglalni, különben nem hagyja abba. Pedig már bölcsizik is, szóval igazán befejezhetné már az örökös hisztit és ordítást :/

Most azért 1 héten egyszer eljutok hajat mosni, de 3 gyerekkel munka és háztartás és minden mellett egyedül baromira nem egyszerű :(

Amúgy én a WCn szoktam telefont nyomkodni, az egyetlen hely, ahol békén vagyok hagyva egy kis időre.

2024. márc. 16. 09:40
 30/36 anonim ***** válasza:
81%
28# vagyok. Egyébként én például már a kórházban is végtelenül együtt éreztem,sajnáltam az olyan anyukákat,akiknél már ott szó szerint éjszaka is reggelig ordított a picije,míg az enyém aludt. Minden egyes nap üvöltött folyamatosan iszonyat pici szünetekkel,szüléstől nem pihent egy cseppet sem ott az ilyen anyuka. Úgy ebédelt,hogy fél kézzel fogta a síró üvöltő gyereket,másik fél kézzel evett. Biztos a hajmosás járt az eszébe. :D
2024. márc. 16. 09:40
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!