Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Merre induljunk el, hogy a...

Merre induljunk el, hogy a gyerekeket kiemeltethesük a családból?

Figyelt kérdés

Van két unokaöcsém, akiket a testvérem és a felesége súlyosan elhanyagolnak érzelmileg és szerintem a tartós károkozás fogalmát is kimerítik.

A gyerekek 1,5 és 4 évesek és súlyosan kütyüfüggők. Eleinte is szóltunk nekik (akkor még csak a nagyobb volt meg, talán 1 éves lehetett), de akkor úgy tűnt hogy határt szabnak, illetve csak kisebb időkre adják a gyerek kezébe a telefont (amíg anyuka felvágja a zöldséget, kitereget stb). Aztán a második terhesség alatt kezdett megcsúszni a dolog, amikor is anyuka veszélyeztetett terhes lett és sokat feküdt, az unokaöcsém pedig akkor már a saját tabletét nézte naphosszat, játékokattöltöttek le neki stb.

A kicsi már majdnem újszülött kora óta telefonozik. Először csak kitámasztották neki hogy nézze, ma már magának kapcsolgatja a youtube-ot.

Mindketten le vannak maradva a korukhoz képest szinte mindenben. A nagyobbnál már jelezte az ovi, hogy keveset beszél és érthetetlenül (anyuka szerint az óvónők a hülyék, mert a gyerek beszél, sőt, angolul). A mozgása le van maradva, a figyelme rövid időre sem fenntartható. A társaival nem játszik, kb semmivel nem játszik vagy csak bele-belekap. Egyébként én is ezt tapasztalom. Ha veszek egy játékot, amire nagyon vágyik, kibontja de nem jászik vele. Kizárólag akkor játszik, ha leülök vele játszani, azt egyébként szereti is, de a szüleik ilyet soha nem csinálnak. A kicsinél még soha nem láttam pár percnél tovább játékot . Még a lakásban is a telefont nézve sétál. Ha elveszem tőle, dührohama van, ordít, földhöz vágja magát és nem lehet megnyugtatni. Ha megtalálja a telefonom, hozza hogy oldjam fel a billentyűzárat. Ezt én nem teszem meg, akkor eldobja, csapkod, verekszik. Egyszerűen ijesztő.

Anyukának többször szóltunk, hogy ez már egyenesen veszélyes a gyerekekre nézve, mutattam tanulmányokat, videókat, de semmi. Mert "ez már egy ilyen kor" és a "gyerek csak neki való mesét néz". Egyébként ez utóbbi még csak nem is igaz, mert anyukának fogalma sincs, miket néz a gyerek. Mindeközben ő olvasgat, telefonál, filmet néz vagy facebookozik.

A tesómnak is szóltam, de annyiban kimerült a reakciója, hogy majd szól a feleségének, hogy kicsit kevesebbet nézzenek a gyerekek képernyőt.

Mondanom sem kell, eredménye semmi.

Én pedig -bár tudom, törődjek a magam dolgával-nagyon aggódom értük. Védőnőhöz, gyerekorvoshoz rendszeresen járnak, de ott nem tapasztalnak semmit, hiszen csak rövid ideig vannak ott és külsőleg egyébként ápolt, jó fizikumú gyerekek. És az anyjukhoz is nagyon ragaszkodnak, szóval a kívülálló számára egy jó anya képe rajzolódik ki.

2023. szept. 7. 10:43
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
89%

Látom nem érted mire célóztam.

A gyerekek nem tárgyak, hogy csak oda adjuk őket..

Felajánlottad kész ennyi. Rajta múlik kéri e a segítséged vagy sem. Ennél többet nem kell tenned.

2023. szept. 7. 12:11
 22/44 anonim ***** válasza:
83%
Ahol enni inni nem kap a gyerek meg nincs fűtés az esetleg veszélyeztetés de ez...ne nevettesd már ki magad
2023. szept. 7. 12:13
 23/44 anonim ***** válasza:
85%

Nyugodj meg, majd a sajátjaidat nevelheted jobban. Ritka gerinctelen dolog emiatt azon elmékedned, hogy elvedd tőlük a gyerekeket. Nem éheznek, nem fáznak, nincsenek életveszélyben.

Ha ennyire zavar, vidd el őket sokat magadhoz, nálad legyen az a szabály, hogy nincs kütyü, cserében viszont gondoskodsz az egész napos, valszeg igen kimerítő szórakoztatásukról.

2023. szept. 7. 12:14
 24/44 A kérdező kommentje:

Elég szomorú, ha ez neked nevetséges. Sajnálom, hogy még ott tart a társadalom, hogy a gyereknek csak a fizikai szükségleteivel foglalkozunk.

Az egészség nem csak a testi egészség, hanem az érzelmi és a szellemi egészség is. Ez utóbbi kettő erősen veszélyeztetve van. Bár valóban kevésbé látványos,mintha mondjuk éheznének vagy vernék őket.

2023. szept. 7. 12:17
 25/44 anonim ***** válasza:
86%

Szomorú vagy sem, ez van.

Vállalj saját gyerekeket, és akkor nem lesz időd máséval foglalkozni.

2023. szept. 7. 12:21
 26/44 A kérdező kommentje:
Igen, ez nyilvánvaló. De szeretem ezeket a gyerekeket, nem idegenek számomra. Könnyű azt mondani, hogy az ember ne foglalkozzon valakivel,ne aggódjonvalakiért, akit amúgy szeret.
2023. szept. 7. 12:23
 27/44 anonim ***** válasza:
95%
Aggódhatsz érte, de akkora görény nem lehetsz, hogy el akarod szakítani őket a szüleiktől, akiket szeretnek. Na az mekkora törés és kár lenne nekik, nagynénik gyöngye... -_-
2023. szept. 7. 12:25
 28/44 babyboom567 ***** válasza:
65%
Szülj saját gyereket,és törődj azzal.Vagy találj valami hobbit,vagy bármi.A meglátásod jó, káros a telefon,a hozzáállásod viszont undorító,és bicskanyitogató.Remélem a sógornőd rájön,hogy el akarod venni a gyerekeit,és a közelükbe sem enged többet.
2023. szept. 7. 12:59
 29/44 babyboom567 ***** válasza:
87%
Csak nehogy pofára ess mikor lesznek gyerekeid.És találsz majd egy "tündér" sógornőt vagy sógort, aki majd mindenbe belepofázik, és el akarja tőled venni a gyerekeidet.
2023. szept. 7. 13:02
 30/44 anonim ***** válasza:
75%
Szerintem pasizz be,ertem nagyon beleártod magad. Megsúgom, nálunk a fiam osztályfőnökének a gyereke is sokat lóg rajta. Én sem tudtam soha olvasni mesét a fiaimnak, mert nem hallgattam végig. Ők is sokat kütyüznek, mint a korosztály többsége, mégis kitűnő tanuló, és, mellette ugyanúgy kimennek bicajozás, strandolni stb.
2023. szept. 7. 13:05
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!