Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nem kötődöm hozzá úgy, vagy...

Nem kötődöm hozzá úgy, vagy csak simán 2.gyerek?

Figyelt kérdés
Tapasztalatokra vagyok kíváncsi, hogyan alakult a viszonyotok a második gyerekkel. 1,5 év a korkülönbség. Az elsővel minden olyan simán ment, szerelem első látásra, és azóta is. A masodik is szerelem volt elsőre. De nehéz megfogalmazni, mostanra qvalahogy távolabb érzem magam tőle. Most volt egy éves, és olyan rossz érzések törnek elő belőlem. Mintha elszalasztottam volna ezt az évet, alig van emlékem, úgy érzem, nem tudtam teljesen jelen lenni. Nyilván már a várandósság is ilyen volt. Azt hiszem bűntudatom van, hogy a "nagy" miatt nem tudtam neki ugyanazt biztosítani, mint amit a nagy kapott ilyenkor. Jövőre a nagy már ovis, remélem, ha ketten leszünk kicsit, utol tudjuk érni magunkat.
dec. 20. 20:00
 1/8 anonim ***** válasza:
81%

Én is sokáig hasonlóan éreztem a 2. fiammal. A megszületésekor ugyanúgy extázis, szerelem volt, de azért ahogy telt az idő, azt éreztem, a 2 évvel idösebb bátyjahoz jobban kötődöm. Egyszerűen ezt éreztem, hogy szeretem, de nem annyira, mint a testvérét, nem olyan szoros a kapcsolat.

Talán azért, mert vele nem tudtam kettesben lenni. Talán mert a nagyobb már beszélt, visszajelzést adott, hogy szeret. Talán mert elsőre is lányt akartam, elfogadtam, hogy fiú lett, de másodjára rosszabbul esett. Talán mert a 2.gyerek már nem újdonság.

De most 2 lesz, és mar nem érzek igy. A nagy elment oviba, többet vagyunk kettesben, már visszajelez ő is. Mkst

dec. 20. 20:21
 2/8 anonim ***** válasza:
76%
A "simán 2. gyerek" dolgot kizárnám. Legalábbis én nagyon aggódtam szülés előtt, hogy "vajon hogy fogom megközelítően annyira szeretni a kicsit, mint a nagyot", folyton azon aggódtam a terhesség alatt, hogy hogy fogja viselni a nagy...stb., erre ahogy meglett a kicsi, instant imádtam, minden aggályom elszállt és a kötődés sokkal gyorsabban kialakult, mint a nagynál.
dec. 20. 20:29
 3/8 anonim ***** válasza:
52%

Nekem pont ez volt az egyik indokom, hogy nem lesz második. Igen, mert annak már nem tudod ugyanazt a figyelmet megadni, mint az elsőnek, és amit megérdemelne ő is.

Van egy könyv, érdemes elolvasni, az a címe hogy Sor(s)rend.

dec. 20. 21:23
 4/8 anonim ***** válasza:
84%

"a "nagy" miatt nem tudtam neki ugyanazt biztosítani, mint amit a nagy kapott ilyenkor"

Nyilván mert így is van. Hisz ott a nagyobb. És ennek a fordítottja is igaz: a nagy sem kaphatott annyi figyelmet, mint a kicsi születése előtt. Egy második gyerek sosem kaphatja meg azt, amit az első megkapott. Mert ott még nem oszlott ketté a figyelem, a másodiknál már igen.

De ezt tudni lehetett, hogy így lesz. Valakit ez is tart vissza a másodiktól.

dec. 20. 21:55
 5/8 anonim ***** válasza:
86%

Én a "simán 2.gyerek"-re adom a voksomat. Nekem 2,5 évesem és 9 hónaposom van, mindkettő fiú. Nálunk pont, hogy az elsővel nem volt túl gordulekeny lelkileg az első idő, pedig tervezett baba volt. A második meg álomba a, az első 3 hónapban csak evett és aludt. Most is sokkal önállóbb an, nyugiban eljatszik, jobban alszik, stb. mint a tesója ilyen idősen.

Ennek ellenére nekem is az az érzésem, hogy nem tudok rá annyi időt fordítani, séta közben is a nagynak magyarázok, és mivel egész nap magyarázok valamit a nagynak, így sokszor azon kapom magam, hogy a pici pelenkazása közben meg csak bámulok ki a fejemből, mikor beszélgethetnék is hozzá. Nekem is sokszor van bűntudatom.

Én is várom, hogy karpotoljam egy kicsit, mikor a nagyteso ovis lesz.

Egyébként azzal, hogy tesó született, a kicsinek is kevesebb figyelem jut, de a nagynak is. Viszont, amennyit "veszítettek", annyit nyertek is, gazdagitja őket, hogy van testvérük. Szerintem az sem jó feltétlenül , ha a szülő csak 1 gyerekre fókuszál.

dec. 20. 23:20
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Én pont fordítva vagyok. Nekem az első egy szenvedős, többemberes gyerek, akivel az első év pokol volt. Utána sokat javult a kapcsolatunk, de közel sem a rózsaszín szemüvegen át láttam. Azt hittem sokáig én vagyok csak gyenge ehhez, és nem vagyok túl jó anya, mert mások teljesen oda meg vissza vannak a gyereküktől, mi meg csak így elvagyunk.

Na a második viszont az eszik-alszik-bújik álombaba lett. És pont, hogy az volt nehéz, hogy ne érezzem azt, hogy az első tönkre akarja tenni ezt, amit végre tényleg tudok élvezni a baba részben. Nagyon sokat dolgoztam magamon, hogy mindkét gyereknek megpróbáljam a maximumot adni. Szóval szerintem ez inkább a gyerek természetén múlhat.

dec. 21. 12:46
 7/8 anonim ***** válasza:
Igen, van ilyen ok, hogy második gyerek. Főleg, ha drasztikusan változnak a körülmények. Pl amikor a tesóm született, még a nagyszüleimnél laktak, így több felnőtt nevelte, szüleim gyakran tudtak menni randizni, pihenni is tudtak. Aztán mire én jöttem, már lett saját lakás, apámnak komolyabb melója, így többet volt távol, volt egy nagy gyerek is, idősebbek is voltak már szüleim, úgyhogy anyám elfáradt teljesen és egész életemben éreztem, hogy teher vagyok neki. Sajnos a gyerek is megérzi, ha a másikat jobban szereted... Remélem, hogy változik ez nálad.
dec. 22. 11:30
 8/8 A kérdező kommentje:
Azt nem érzem, hogy egyiket vagy másikat jobban szeretném. Úgy érzem, hogy az elsővel szorosabb a kapcsolatom. Temperamentumra egyébként elég hasonlóak.
dec. 23. 08:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!