Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Merre induljunk el, hogy a...

Merre induljunk el, hogy a gyerekeket kiemeltethesük a családból?

Figyelt kérdés

Van két unokaöcsém, akiket a testvérem és a felesége súlyosan elhanyagolnak érzelmileg és szerintem a tartós károkozás fogalmát is kimerítik.

A gyerekek 1,5 és 4 évesek és súlyosan kütyüfüggők. Eleinte is szóltunk nekik (akkor még csak a nagyobb volt meg, talán 1 éves lehetett), de akkor úgy tűnt hogy határt szabnak, illetve csak kisebb időkre adják a gyerek kezébe a telefont (amíg anyuka felvágja a zöldséget, kitereget stb). Aztán a második terhesség alatt kezdett megcsúszni a dolog, amikor is anyuka veszélyeztetett terhes lett és sokat feküdt, az unokaöcsém pedig akkor már a saját tabletét nézte naphosszat, játékokattöltöttek le neki stb.

A kicsi már majdnem újszülött kora óta telefonozik. Először csak kitámasztották neki hogy nézze, ma már magának kapcsolgatja a youtube-ot.

Mindketten le vannak maradva a korukhoz képest szinte mindenben. A nagyobbnál már jelezte az ovi, hogy keveset beszél és érthetetlenül (anyuka szerint az óvónők a hülyék, mert a gyerek beszél, sőt, angolul). A mozgása le van maradva, a figyelme rövid időre sem fenntartható. A társaival nem játszik, kb semmivel nem játszik vagy csak bele-belekap. Egyébként én is ezt tapasztalom. Ha veszek egy játékot, amire nagyon vágyik, kibontja de nem jászik vele. Kizárólag akkor játszik, ha leülök vele játszani, azt egyébként szereti is, de a szüleik ilyet soha nem csinálnak. A kicsinél még soha nem láttam pár percnél tovább játékot . Még a lakásban is a telefont nézve sétál. Ha elveszem tőle, dührohama van, ordít, földhöz vágja magát és nem lehet megnyugtatni. Ha megtalálja a telefonom, hozza hogy oldjam fel a billentyűzárat. Ezt én nem teszem meg, akkor eldobja, csapkod, verekszik. Egyszerűen ijesztő.

Anyukának többször szóltunk, hogy ez már egyenesen veszélyes a gyerekekre nézve, mutattam tanulmányokat, videókat, de semmi. Mert "ez már egy ilyen kor" és a "gyerek csak neki való mesét néz". Egyébként ez utóbbi még csak nem is igaz, mert anyukának fogalma sincs, miket néz a gyerek. Mindeközben ő olvasgat, telefonál, filmet néz vagy facebookozik.

A tesómnak is szóltam, de annyiban kimerült a reakciója, hogy majd szól a feleségének, hogy kicsit kevesebbet nézzenek a gyerekek képernyőt.

Mondanom sem kell, eredménye semmi.

Én pedig -bár tudom, törődjek a magam dolgával-nagyon aggódom értük. Védőnőhöz, gyerekorvoshoz rendszeresen járnak, de ott nem tapasztalnak semmit, hiszen csak rövid ideig vannak ott és külsőleg egyébként ápolt, jó fizikumú gyerekek. És az anyjukhoz is nagyon ragaszkodnak, szóval a kívülálló számára egy jó anya képe rajzolódik ki.

2023. szept. 7. 10:43
1 2 3 4 5
 1/44 anonim ***** válasza:
96%
Azért, mert sokat telefonoznak és néznek mesét, azért senki a kisujját se fogja mozdítani. Max a védőnő elmondja, hogy nem kéne. Nem tudom hol álmodtál olyat, hogy ezért még ki is emelik őket a családból.
2023. szept. 7. 10:50
 2/44 A kérdező kommentje:
Tehát akkor az rendben van, hogy a gyerekekhez akár egész nap nem szól a kutya sem csak bámulják a tabletet? Ez kvázi függőség, ami az idegrendszerüket vágja tönkre. Ennyi erővel drogot is adhatna nekik.
2023. szept. 7. 10:53
 3/44 anonim ***** válasza:
88%
Jogszabályt nem sért,ez van. Nálam is akárhányszor éttermezünk a 2 éves bogyó és babócát néz a mobilon,de ez nem jelenti azt hogy egész nap azon függ. Lehet te is csak azt látod amikor azon csüng,de ettől még nem egész nap ez van.
2023. szept. 7. 11:00
 4/44 anonim ***** válasza:
72%

Ezeket a gyerekeket nem bántalmazták, a fizikai igényeiket kielégítik, csak egyszerűen a szülők más nevelési elveket vallanak mint te.

Károsnak káros amit tesznek, de káros pl a cumi is, függőséget is okoz, de senki nem fogja elvenni a szülőktől a gyereket azért mert cumizik, akkor se ha egy 6 évesről van szó aki e miatt alig beszél és össze-vissza nőnek a fogai.

Törődj a saját gyerekeiddel, ha pedig még nincs akkor ideje vállalni és nem máséval foglalkozni.

5/44 anonim ***** válasza:
17%
Akkor menj át azt foglalkozz velük többet te. Nem kiemeltetni kell őket a családból, tudod te milyen rossz egy gyereknek, ha nincs a szüleivel?? Tessék a tesoddal meg a sogornoddel beszélni hogy viselkedjenek szülőként. Ha más nem, mondd meg ha nem teszik meg elviszed magadhoz őket. Tényleg normális hogy a mai gyerekek telefonoznak, viszont többet kéne velük kijàrni ide-oda és játszani. Abban segíts nekik hogy megtalálják a szülők a közép egyensúlyt
 6/44 babyboom567 ***** válasza:
74%
A meglátásaid helyesek.Csak saját magadat turbózod,semmi sem fog történni.Majd suliban fogják jól megszívni.Még ettől különb dolgokért sem emelnek ki gyereket.
2023. szept. 7. 11:03
 7/44 anonim ***** válasza:
70%

Jaj, ilyen kamu kérdést.....

Nincs olyan hülye, aki komolyan azt hiszi, majd ezért kiemelmek egy gyereket, miköznen az áram meg víznélküli putriba is hazavihetik őket, ahol még a normális étkezésük sincs megoldva.

Polgárpukkasztó kamukérdés.

2023. szept. 7. 11:04
 8/44 A kérdező kommentje:
Sajnos egész nap ez van. Volt lehetőségem belelátni az életükbe, amikor kényszerhelyzet miatt 3 hétig náluk kellett laknom. Való igaz, egész nap nem voltam ott, de azért elég sokat. Próbáltam is arrafelé terelni a gyerekeket, hogy jatsszunk együtt, de ezeket mindig megunták 10 perc után és mentek vissza tabletezni. Anyuka szerint ez jó is így, mert addig is elvannak és nem ugrálnak a szomszéd feje felett és jut egy "kis" ideje magára is. Az már csak hab a tortán, hogy a gyerekeket szinte ki sem viszi. Max ha muszáj boltba menni vagy most a nagyot oviba. Pedig ezt egyébként igénylik, mert amikor én kivittem őket, azt nagyon élvezték.
2023. szept. 7. 11:05
 9/44 anonim ***** válasza:
64%
az a gyerek, amelyik egy évesen önállóan kezeli a youtube-ot, az minden, de nem lemaradott.
2023. szept. 7. 11:07
 10/44 A kérdező kommentje:

Nem kamu kérdés. Természetesen nem állami gondozásra gondoltam. Akár én, akár édesanyám szívesen nevelnénk őket.

Nem a nevelési elvekről van szó. De rengeteget tájékozódtam a témában, mennyire kártékony a gyerekekre nézve ez. A nagyobb konkrétan egy olvasott mesét nem tud végighallgatni. Ha a könyvben nincs kép, el sem kezdhetem az olvasást. Elhiszem,hogy akinek ezek a gyerekek semmit nem jelentenek, azok nem tekintik problémának, adührohamtól tomboló 1,5 éves gyereket, aki csak a kezébe adott telefontól nyugszik meg. Nem vagyok technofób, de egy ekkora gyerek idegrendszere erre nincs megérve és így sajnos nem is lesz. Akárhány helyen informálódtam, mindenhol azt láttam, hogy tartós károkat okoz, amit maximum hosszas és költséges fejlesztésekkel lehet korrigálni. Ezt a szülők nem fogják megtenni, mert se pénzük nincs rá, se pedig hajlandóságuk.

2023. szept. 7. 11:12
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!