Miért divat ez itt gyakorin?
Mostanában elég sok kérdés volt a haztartás/gyerek/férj hármasról, azok arányáról
Ha valahol le mertem írni, hogy en itthon vagyok a 2 gyerekkel, férjem dolgozik 8órát, igy én csinálom a házimunka 99%-át, akkor szinte megköveznek.
Mert a hazimunka közös, en rabszolga vagyok stb.
Én itthon vagyok. Már csak unalmamban is összetakarítok, megfőzök. Nem tudom elképzelni, hogy én egész nap csak a gyerekkel foglalkozzak, mert ugye gyeden vagyok itthon, ami a gyerkmek gondozását jelenti, nem azért hogy takarítsak, főzzek.
Ha hazajön az ember, a kezébe kell nyomni a gyereket, illetve a háztartás felét, mert itt az a divat.
Most komolyan? Ledolgozza a 8 órát, utána még menjen haza ablakot pucolni?
Miközben anya nappal csak annyit csinál, hogy játszik a gyerekkel?!
Nem értem.
Ismerősi körben mindenhol ugy van (hozzáteszem nagy az ismerettségi körünk), hogy anya megcsinálja a gyerek mellett a napi dolgokat, mire hazaér apa már csak pihenni, együttlenni kell.
Ehhez képest ezen az oldalon csak azt olvasom, hogy nem, anyának kb semmi dolga, nevelje a gyereket és ennyi. Mert neki is jár a pihenés.
Apa meg munka után még gyerekezzen,haztartást csinálja, stb.
Szoval nem provokálni, vitát ibdítani akarok, csak nem értem.
Hogy a gyakorlatban mindenki ugy csinálja, ahogy mi, hogy anyuka van otthon akkor meg is csinálja, nem muszájból, itt meg 99%ra az ellenkezőjét olvasom, hogy anyukának pihenni kell, apuka csinál mindent is
Nyilván van arany középút, de en ezt a 2 végletet tapasztalom a való életben illetve itt.
29!
Nyilván 1,5 es 4 akart lenni
32!
Na és szerinted egy 1,5 éves és egy 4 éves az hány gyerek?
1.5 és 4 évesek... csak a pont helyett szoköz sikerült 🤦♀️
Nem vagyok eltartott, gyeden vagyok 😅 szeptembertől megy a kicsi bölcsibe én meg dolgozni.
Még mindig nem kamu és még mindig GYEREKEKRŐL beszelek (gyengébbek közt 1 éves kor felett) és nem csecsemőkről.
De mindegy is, megbántam, hogy kiirtam
De nem az volt a kérdésem, munka mellett mi lesz.
Nyilván akkor változnak a dolgok....
Még mindig nem ez volt a kérdés
Annyiban igazad van, hogy, az csinálja a háztartási munka oroszlánrészét, aki otthon van. Ez a legtöbb családban így is van.
Viszont erősen túlzol. Viszonylag kevesen vannak, akik csak játszanak a gyerekkel, a fennmaradó időben meg unatkoznak. Gondolom, te se csak játszol, ha csak a gyereket nézzük, mert naponta többször megeteted, pelenkázod, 92x összepakolod utána a játékokat, leviszed egy-két órára, amikor értelemszerűen nem tudsz háztartási munkát végezni, mivel nem vagy otthon. Ezek mellett végzed a háztartási munkát, amennyit tudsz. Gyerektől és naptól függ, hogy épp mennyit sikerül. Nem biztos, hogy mindenkinek minden belefér minden nap. Olyankor egyáltalán nem kell sajnálni a férjét, mert mindketten ledolgozták a 8 órát, nem csak ő, tehát az összes megmaradó feladat lehet közös.
"Most komolyan? Ledolgozza a 8 órát, utána még menjen haza ablakot pucolni?" Miért, te minden nap ablakot pucolsz? Nem ilyenekre gondolnak, hanem mondjuk mosogasson el vacsora után. Vagy akár meg is csinálhatja. Miért, gyerek előtt ezeket nálatok a fehér cseléd csinálta, mert te széttártad a kezed, hogy én már ledolgoztam a 8 órámat, nehogy már még vacsit csináljak magamnak, vagy elmosogassak?
"Apa meg munka után még gyerekezzen,haztartást csinálja, stb." Hú, de durva! Most tényleg ő játsszon a saját gyerekével, akivel egész nap nem töltött egy percet se?🤣Hát, ennek nem kötelességnek kéne lenni, hanem alap igénynek az apa részéről is. Vagy mi volt a terv? Úgy él tovább, mint akinek nincs gyereke? Majd a gyerek 18 éves korában bemutatod a gyereknek, hogy az a bácsi, akit esténként láttál a tévé előtt az apukád, csak nem várhattuk tőle, hogy 8 óra munka után még veled is foglalkozzon?🤔
Továbbra sem vagy életszerű, kérdező...
A 10 hónapos mellett apuka mindenben segített, majd 1 éves korában átadta a stafétát, hogy "na úgy látom szívem, hogy ti már csak játszotok, innentől leszel szíves pórszívózni is?"
Ha előtte s segített, gondolom utána is beszáll, tehát nem marad rád minden, ha meg előtte sem, akkor továbbra is tartom, hogy te egy kivételesen tökéletes anya vagy :)
A munkamegosztás nem feltétlenül úgy megy, hogy 8 óra után hazaesik, és álljon neki. Az lehet a hétvége is.
Nálunk a férjem 12 órázik, nyilván nincs elvárásom felé 12 óra után, főleg, hogy elég komoly munkája van. De még így is elmosogat néha teljesen magától ezeken a napokon is, vagy ha lát egy kis koszt valahol, nem megy el mellette, meg tudja fogni a törlőt/seprűt, ami kell, pakolni sem derogál neki. Nekem annyi kérésem van felé ezeken a napokon, hogy fél órára üljön le a gyerekekkel, mert nekem az egyik sni-s, nagyon nehéz eset, rendszeresen kikészülök én is nap végére.
Aztán a pihenőnapjaiban be lehet osztani az itthoni munkákat. Bár a házimunkát nem szívesen adom ki a kezem közül, mert ő nem úgy csinálja, de nekem az is teljesen megfelelő, ha elviszi a gyerekeket játszóra, vagy akármi, és nyugodtan, és gyorsabban haladok olyankor. De pl nagyon jól főz, rendszeresen vállal át főzést is. Viszont mivel felújításban vagyunk, ez fordítva is működik, ha láb alatt vannak a gyerekek, én foglalom le őket, hogy ő haladjon.
Nálunk megvan az egyensúly. Imádja a gyerekeket, csinálja mindenki a dolgát, és ennyi.
Egyéb tekintetben én látok olyat is, sajnos családban is, hogy munka után hazaesik, és kimegy mókolni a garázsba, hobbiszerelgetni, ami a napi teendőkben nem hasznos, bevétele nincs belőle, de neki kikapcsolódás. Gyerekkel ha kicsit foglalkoznia kell, már megy a jajjogás. Házimunka semmi. És a munkahelyén inkább csak bent van, minthogy dolgozik. Bevallom, én nem élnék így mellette gyerekekkel, és nem a házimunka miatt, hanem hogy a gyerekekkel se foglalkozik annyira sem, hogy az anyjuk addig haladjon. A gyerekvállalás munkától függetlenül közös, azt nem lehet rátolni egyik félre sem az én értékrendemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!