Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért divat ez itt gyakorin?

Miért divat ez itt gyakorin?

Figyelt kérdés

Mostanában elég sok kérdés volt a haztartás/gyerek/férj hármasról, azok arányáról

Ha valahol le mertem írni, hogy en itthon vagyok a 2 gyerekkel, férjem dolgozik 8órát, igy én csinálom a házimunka 99%-át, akkor szinte megköveznek.

Mert a hazimunka közös, en rabszolga vagyok stb.

Én itthon vagyok. Már csak unalmamban is összetakarítok, megfőzök. Nem tudom elképzelni, hogy én egész nap csak a gyerekkel foglalkozzak, mert ugye gyeden vagyok itthon, ami a gyerkmek gondozását jelenti, nem azért hogy takarítsak, főzzek.

Ha hazajön az ember, a kezébe kell nyomni a gyereket, illetve a háztartás felét, mert itt az a divat.

Most komolyan? Ledolgozza a 8 órát, utána még menjen haza ablakot pucolni?

Miközben anya nappal csak annyit csinál, hogy játszik a gyerekkel?!

Nem értem.

Ismerősi körben mindenhol ugy van (hozzáteszem nagy az ismerettségi körünk), hogy anya megcsinálja a gyerek mellett a napi dolgokat, mire hazaér apa már csak pihenni, együttlenni kell.

Ehhez képest ezen az oldalon csak azt olvasom, hogy nem, anyának kb semmi dolga, nevelje a gyereket és ennyi. Mert neki is jár a pihenés.

Apa meg munka után még gyerekezzen,haztartást csinálja, stb.

Szoval nem provokálni, vitát ibdítani akarok, csak nem értem.

Hogy a gyakorlatban mindenki ugy csinálja, ahogy mi, hogy anyuka van otthon akkor meg is csinálja, nem muszájból, itt meg 99%ra az ellenkezőjét olvasom, hogy anyukának pihenni kell, apuka csinál mindent is

Nyilván van arany középút, de en ezt a 2 végletet tapasztalom a való életben illetve itt.

2023. júl. 26. 06:59
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/90 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem senki nem úgy érti, hogy szegény férj hazaér este a munkából, és kezébe nyomják a porszívót, hogy akkor csináld meg... Abban meg nem tudom mi olyan nagy kuriózum, hogy pl hétvégén segít a bevásárlásban, esetleg ő maga csinálja meg, vagy kihúzza a kukát este az utcára/leviszi a szemetet, esetleg fürdetésben stb.

De ha valaki ezt el meri mondani, vagy leírni, már az van, szegény férjekre van tukmálva a házimunka meg a gyerek. 😀

2023. júl. 26. 07:54
 12/90 anonim ***** válasza:
88%

Akkor örüljél magadnak, szerencsés vagy! :)

Az én 10 hónaposom annyi idő alatt, míg összedobom a legegyszerűbb, félórás spagettit, addig is képes minimum 25 percet ordítani... emellett ha beteszem a kiságyba, akkor lerágja a szálkákig a lakkozást, ha pedig megpróbálom kinn hagyni, mondjuk a konyhában, akkor magára rántja a tűzhely ajtaját, mert persze ott kell felállni, megeszi a zacskóból a nyers kruplit héjastól, kinyitogatja a hűtőt, és persze valami papírdarabot mindig találok a szájában, amit nem értek, hogy honnan szed, nyilván nem hagyom elérhető helyen, mégis...

Hidd el, én is szeretnék csak annyi időt néha, hogy felporszívózzak nyugiban 10 perc alatt (se...), mivel mostanában meg attól retteg, de nem, én inkább a fenekem vakarom, ahogy te gondolod :)

2023. júl. 26. 08:03
 13/90 anonim ***** válasza:
98%

Én is ezt akartam mondani, aki azt írja, hogy anyuka egész nap csak játszik a gyerekkel, az tuti troll :D

Pláne, ahol 2 van, mert egy mellett még én is simán vittem amúgy a háztartást, de most 3 hónapos és 2,5 éves mellett valami brutál, az egyik mindig sír, akar valamit, nyaggat, most szoptatok, ebédeltetek, altatok, játszok, hogy a nagy ne rosszalkodjon unalmában és amúgy igyekszem csinálni a házimunkát, de ha rendberakom a nappali konyhát mellettük, 15 perc múlva már úgy néz ki, mint ahol bomba robbant :D

Ja, és ez 110 nm-es ház, plusz van kert és egy kis veteményes.

Ettől függetlenül nyilván én napközben így is megcsinálom felosztva a hàztartás javarészét, de az én férjem is kiveszi a részét a hàztartában, ha hazajön, felporszívózik, rendbeteszi a konyhapultot, elrakka a ruhát, aminek én csak a leszedéséib jutottam, ő csinálja néha a vacsit. Kint locsol, és igen, pl. a gyerekekkel foglalkozik, míg én megfőzök a következő 2-3 napra, mert ez pláne nem megy mellettük.

2023. júl. 26. 08:12
 14/90 anonim ***** válasza:
91%
Alapvetően igazad van, viszont arra is vigyázni kell, hogy ha "elkapatod" a férjed, akkor ha te is újra dolgozni fogsz, akkor nagyon nehéz lesz. Én 2 gyerekkel 5 évet voltam itthon, azalatt nyilván én takarítottam, mostam, mosogattam, intéztem a háztartást, férjemnek csak a nagy bevásárlás maradt. Szeptember óta dolgozok, azóta is az enyémek a feladatok, mert a férjem teljesen el szokott tőle. Pedig amikor még nem voltak gyerekeink, akkor ő is ugyanúgy takarított.
2023. júl. 26. 08:13
 15/90 anonim ***** válasza:
84%
Ezek szerint te nagyon szerencsés vagy és tökéletes gyerekeket, férjet és háztartást fogtál ki! Az emberek döntő többségének ez nem sikerül. Nem látsz bele csak a saját és a hozzád hasonló nők életébe. Te például nap mint nap gyomlálsz a kertben, esetleg fát vágsz télire tüzelőnek, falat vakolsz az éppen felújítás alatt álló szobában vagy mondjuk képkaryákat gyártassz autista gyerekeidnek? Ha igen, akkor taníts mester! Nekem egy nap akkor is keves lenne, ha 3*24 órából állna, de nem panaszkodom, mert alapjában véve boldog az életünk. Nem sértődnék meg, ha a férjem jobban kivenné a dolgát az itthoni munkákból, de egy rossz szavam sem lehet, mert legalább nem gyakran hangoztatja, ha szalad valami...
2023. júl. 26. 08:15
 16/90 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezt a kérdéskört nagyon sokféleképpen lehet árnyalni. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy 60 nm-es lakás rendbentartásáról beszélgetünk úgy, hogy apjuk munkája tényleg nagy felelősséggel és sok odafigyeléssel jár aktívan 8 órában, vagy egy 260 nm-es hodályról kerttel, veteményessel, ami mellett apukának a munkája akták jobbról balra majd balról jobbra tologatásáról szól és saját bevallása szerint a munkaidejének felét végig facebookozza. Vannak azért átmenetek.

Én azt gondolom, hogy azért lett nagyon érzékeny ez a téma, mert adott pillanatban valóban sokkal több munka szakadt az asszonyokra úgy, hogy apjuk a kutya közönséges munkáját otthon úgy adta elő, mintha minimum transzplantációs sebész lenne. Ha baráti körben meghallom az “apa fáradt” kezdetűt, én azonnal kb a plafonon vagyok, mert valahogy az természetes, hogy apa a munkájában úgy elfáradt, hogy csak na, de anya, csináljon bármit is, ilyet nem mondhat, mert vagy “csak” otthon van és tudjuk, hogy a tündérek mossák fel a padlót, vagy az ő munkája akkor sem lehet annyira fontos, mint apjuké, ha adott esetben a hónap végén ő hozza haza a nagyobb lóvét. Ezeket a sztorikat én sem szeretem és ilyen formán nem gondolnám, hogy ne lehetne néha egy férfinak is elmosogatnia, mosást beraknia, intézni az ingeit, elvinni a gyerekeket oviba.

Mindamellett azzal nincsen semmi bajom, ha van egy apuka, akinek tényleg komoly munkája van komoly havi bevétellel, ami mellett anyukának felesleges dolgozni, mert az ő végzettségével portio minor lenne az általa keresett pénz és mindenkinek jobb, ha ő otthon menedzselni a háztartást, gyerekeket, meg amit kell. Ilyet is ismerek, szerintem ez egy jó kapcsolati dinamika lehet, ha mindkét félnek megfelel így.

De a magyar átlagban inkább azt látom, hogy apuka a saját feladatát nem kicsit túlmisztifikálja, anyuka feladatairól szinte tudomást sem vesz és így van az, hogy apuka meló után hanyatt vágódik a kanapén egy sörrel a kezében, anyuka meg csitítgatja a gyerekeket, nehogy apjukot megzavarják meccsnézés közben, mialatt tűzhelyen a vacsora, lejár a mosás, holnapra kell valami kézműves lóf@sz az oviba, éhes a kutya, és még vasalni is kell ingeket.

2023. júl. 26. 08:17
 17/90 anonim ***** válasza:
63%

Mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja és ahogy tudja. Nekem pl mindig az volt a véleményem, hogy a nő dolga az otthon megteremtése, a férj dolga pedig az anyagi háttér biztosítása. Ez nem azt jelenti, hogy a nő csak otthon van és a házimunka az övé, a férj meg beleszakad a munkába, hanem hogy nagyobb arányban vesznek részt abban a munkában, ami az övék. Pl nálunk én részmunkaidőben dolgozom, és mivel sok szabadidőm van es szeretem is csinalni, enyém a háztartási munkák túlnyomó többsége. A férjem teljes munkaidoben dolgozik, az ő reszortja mellette a kerttel és a házzal kapcsolatos minden munka, illetve pl ő porszivozik és mossa fel a padlót. Nekünk így jó. Hogy másnak mi a véleménye róla, nem érdekel, hiszen az én életemet én elem és nekem, nekünk így tökéletes.

Engem nem zavar, ha más máshogy csinálja, hiszen nekik meg úgy jó és nekem nincs se közöm hozzá, se jogom beleszolni, max ha kérdezik a véleményem, elmondom, hogy mi hogy csináljuk.

2023. júl. 26. 08:19
 18/90 anonim ***** válasza:
100%

14-es által vázolt eset a reális és sokkal gyakrabban látom. Sajnos.

2023. júl. 26. 08:20
 19/90 A kérdező kommentje:

Nem vagyok troll, köszi.

Nekem is 2 gyerekem van. Direkt írtam gyereket, nem csecsemőt.

Míg kicsi(k) volt(ak) nyilván máshogy volt nálunk is. Most 1

5 és 4 évesek.

Napi 2 órát délelött simán eljátszanak. En azalatt megfőzök, kitakarítom a 120m2-t. Mert beosztom, minden napra jut egy kicsi, így szintentartok, nem nagy meló.

Utana időm is van unatkozni.

Ismétlem, ez kb azóta megy, mióta elmúlt a hasfájás, ejjeli 1000kelés.

De itt folyamat azt olvasom, ez nem jó, mert apa nem veszi ki a részét , ő is itt lakik, szalljon be.

Nem én talaltam ki, itt ha valaki nem így gondolkodik ki van osztva, rommá lepontozva.

Ezt nem értem.

2023. júl. 26. 08:32
 20/90 anonim ***** válasza:
92%
Ez egy írtozatosan káros kamu kérdés. Neked ezer százalék hogy nincs gyereked, mert ha lenne tuti nem így írnál. A gyerekek nagyon nagy részét megviselik a fogak, a frontok, esetleges betegségek, oltások, szeparációs szorongás, alvásborulás, mozgásfejlődés. Amíg nem volt gyerekem én is azthittem hogy a gyes az egyenlő a netflixezéssel és popcornzabálással egész nap. Aztán lett egy gyerekem, egyetlen szem gyerek, és a káosz eluralkodott, mert kezdődött azzal hogy hasfájós volt és azóta is minden de tényleg minden megviseli. Ha olyan anya akarsz lenni (ami amúgy az elvárás) pl hogy nincs tévé, járóka, hinta, babakomp, járássegítő, és még egy árva nagymama se veszi át a gyereket fél órára akkor neked lőttek. Nem mondom hogy apuka segítsen, de akkor nem kell csodálkozni ha az anya offon van, mert ki se lát a teendőkből míg a gyerek ott lóg a karján kb egész nap. Mert vagy életveszélyes amit csinál vagy nincsen el egyedül. Szóval nem kell triggerelni az anyukákat hogy még ha lehet süssenek sütikét is apukának mire a kemény melóból hazajön, mert kíváncsi lennék hány apa tolná végig a napot úgy hogy nulla segítség ugyan ilyen feltételekkel, hogy mellette még válaszkész is legyen a gyerekkel, mert nehogy pszichopata legyen mire felnő. Arról már nem is akarok beszélni hogy énidő meg szórakozás mi egy anyukának. Ma 5-kor keltem a gyerekkel, most 8-kor aludt el, de ha hangosabban csörömpölök tuti felébred mert fáj a foga és már attól rettegek mi lesz ha felkel, hogy tudom majd megcsinálni a feladataimat mikor már a csukóm meg van halva mert a 10 kilós gyereket egész nap hurcolom ide-oda, lerakni nem lehet mert egyből üvölt és akkor főzzek meg vele, meg legyen patika a lakás úgy hogy lehetőleg ne szívja a tisztítószerek gőzét...Szóval erről ennyit....
2023. júl. 26. 08:36
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!