Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ezt a fiúnevet hogy kell...

Ezt a fiúnevet hogy kell kiejteni?

Figyelt kérdés

A magyar neveknél az a szabály, hogy úgy írjuk, ahogy ejtjük őket. Pl. Dzsesszika. Ez alapján hogy kell kiejteni az alábbi fiúnevet?:

Alieu

a név adható:

[link]

2022. okt. 7. 03:01
1 2 3 4 5
 1/42 anonim ***** válasza:
95%
Ha adható, akkor úgy ahogy le van írva. Alieu. Amúgy olyan mintha Alien lenne, csak véletlenül az n betű fordítva van.
2022. okt. 7. 04:27
 2/42 anonim ***** válasza:
22%

Az én gyerekem vez.neve kulfoldi és minden tanar/orvos stb ahogy le van írva, magyarul ejti. Hallani is rossz.

Amugy akkor nem értem Betovent miért nem Beethovennek ejtjük

Sekszpírt meg shakespearnak akkor.

A gyerekemet akkor miért kell "idiótán" hívni ahogy irva van?

2022. okt. 7. 05:28
 3/42 anonim ***** válasza:
61%
Alapszabály az is hogy külföldi neveket az eredete szerint kell ejteni és írni is, de az MTA meg csinál ilyen dzsesszikákat meg dzsuliánókat Ezt hogy engedélyezték az MTA-nak inkább ez a kérdés.
2022. okt. 7. 05:35
 4/42 anonim ***** válasza:
60%

Ha francia eredetű, akkor Álijő.

[link]

Ahogy az Adieu is ádijő.

2022. okt. 7. 05:53
 5/42 anonim ***** válasza:
100%
Néha átcsúsznak ilyen nevek, gondolom, mert látszólag tud fonetikus lenni. Mikor én voltam gyerek, volt Cintia (szintiának ejtve) és Lúcia (lúcsia) osztálytársam is. Nyilván baromi sokat kellett magyarázniuk, hogy nem, nem Cinti, hanem "szinti".
2022. okt. 7. 06:46
 6/42 anonim ***** válasza:
86%

"Alapszabály az is hogy külföldi neveket az eredete szerint kell ejteni és írni is, de az MTA meg csinál ilyen dzsesszikákat meg dzsuliánókat"

Éppen hogy nem ez az alapszabály. Azért csinál a(z) MTA Dzsesszikákat, mert a magyar szabályozás az, hogy a neveket úgy kell leírni, ahogy azt ejtik, és a magyar helyesírásnak megfelelően. Tehát mivel a Briant Brájennek ejtik, akkor úgy is kell írni.

Nyilván borzalmasan néznek ki így ezek a nevek, ezért kétszer is meggondolhatnák a leendő szülők, milyen nevet választanak.

2022. okt. 7. 06:49
 7/42 anonim ***** válasza:
92%

2!

Mondjuk nagy eséllyel két oka van:

1, Nem tudja a tanár, hogy a te drága gyermeked neve nem magyar ejtes móddal ejtendo

2, Shakespeare és Beethoven nevét kb milliószor hallották gyerekkor óta, ergo tudják, hogyan kell ejteni.

Biztos vagyok benne, hogy te se értesz minden külföldi nevét helyesen. Pl Van Gogh-ot szinte mindenki Vangog-nak ejti, holott ez egy holland név, ami kb "vanhóh" -nak ejtendo.

2022. okt. 7. 06:54
 8/42 anonim ***** válasza:
100%
"2. Az újonnan kérvényezett utónevet minden esetben a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni (pl. Maya helyett Maja; Gerald helyett Dzserald, Claudia helyett Klaudia). Erről az anyakönyvezési feladatok ellátásának részletes szabályairól szóló 429/2017. (XII. 20.) kormányrendelet 4.§-ának (1) bekezdése így rendelkezik: „Az anyakönyvezés - az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben meghatározott kivételekkel - a magyar helyesírás szabályai szerint történik, a személynevek és a földrajzi nevek bejegyzése során csak a 44 betűs magyar ábécé betűit lehet használni."
2022. okt. 7. 07:20
 9/42 anonim ***** válasza:
100%

7-essel egyetértek, pl. Kirkegaard nevét általában "kirkegár"-nak ejtik, de tudomásom szerint helyesen "kirkgór" lenne.

Arról már ne is beszéljünk, hogy Waterloo-t általában "vaterló"-nak ejtik, miközben mindenki, aki csak picit is tud angolul (a lakosság legalább kétharmada), sejtheti, hogy "vótölú"-nak kéne. De nem fognak érteni az angolok akkor sem téged, ha "Wales"-t magyarosan "velsz"-nek ejted előttük, ahelyett, hogy "vélz"-nek mondanád.

És itt nem különleges, hanem inkább nagyon is gyakran használt idegen nevekről beszéltem.

2022. okt. 7. 07:29
 10/42 anonim ***** válasza:
13%
Miert irnak itt hülyeséget? Sekszpírt sem sekszpírnek szabad írni. De nem is shakespearnek ejteni. Általanos iskola magyar nyelv órák..
2022. okt. 7. 08:04
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!