Aki egészségesen eteti a gyerekét, az hogy csinálja?
Azokhoz szól a kérdésem, akik minden édességgel kapcsolatos kérdésnél teli szájjal ordítják, hogy ők nem adnak ilyen szemetet a gyereknek.
Tudtátok, hogy pl egy átlagos ízesítő pl a Vegeta is tele van cukorral?
Terhességi gdm-em van, és be kell járnom az 50 km-re lévő nagyvárosba a bio boltba, hogy vehessek cukormentes ételízesítőt, mert minden boltiban van hozzáadott cukor. Amivel megfűszerezitek az antibiotikummal tömött csirkét...
A tejtermékekről is minden szart írnak, én pl korábban az ösztrogéndominanciám miatt szoktam le az egészségesnek ítélt sovány túróról (hormonok, feldolgozott tejtermékek)
Tényleg érdekelne, hogy aki habzó szájjal fröcsögi másnak, hogy ne csodálkozzon ha beteg lesz ha szemetet eszik, az min él? Legeltek a hátsó udvaron?
Érdemes vetni egy pillantást a 4. válaszra:
https://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgy..
Sokan úgy prédikálnak az egészséges étkezésről, hogy közben agyhalottak.
1. A krumplileveses bennem is mély nyomott hagyott :D
Nos, én nem habzó szájjal fröcsögök, mert őszintén nekem hót mindegy ki mit eszik. De nem használok vegetát és semmilyen ételízesítőt. Nem főzök hozzáadott cukorral és minimalizáltam a sót. Igyekszem jó szénhidráttal és nem üres kalóriákkal etetni a gyerekem. Gyümölcsös joghurt és krémtúró helyett én csinálom itthon cukor nélkül. Pontosan tudom az élelmiszeripar mennyi szemetet etet velünk, ezért vásárolok kistermelőktől és kerülöm a feldolgozott élelmiszereket. És ha elmegyünk sétálni és a gyerekem fagyit akar akkor boldogan nyalunk egy gombóc fagyit. Itt is mint mindenben, az arany középút a legjobb. Szerintem.
A középutat képviselem. Csak teljes kiőrlésű szénhidrátot eszünk (zsemle, kifli, tészta), köretnek bulgur, basmati rizs, nem használok se olajat, se zsírt, nem főzök húst, nem eszünk tejterméket sem.
De kivétel mindig akad: fagyit eszik, mert miért vonnám el tőle, ha amúgy meg egész nap egészségesen eszünk? Kap kindertojást, kap csokipudingot, ha kuponos a lidlben.
Nekem az bőven elég, ha amit főzök tele van növénnyel, és imádja. Uborkát, paradicsomot minden reggel és este eszik... Kedvenc tízóraija/uzsija a mákos banán (két banán összenyomkodva és jó alaposan megszórva mákkal, full egészséges).
2.5 éves egyébként.
Aki egészségesen eteti a gyereket az ,hogy csinálja ?
HM. Én ezzel próbálkozok.
Minden nap gyümölcs, zöldsèg.
Ügyelek arra ,hogy hal ,tojás heti szinten kerüljön az asztalra.
Változatosan főzök. Nem rendelünk ,én készítek mindent.
Zöldséget a zöldsègestől. Tojást háztól , húst ,jó hentestől.
De még így is nagyon sok olyan élelmiszer és édesség kerül az asztalra amit minimalizálni szeretnénk.( Édes szájuak vagyunk )
Jelenleg van egy több mint 6ezer nm-es telkünk. Amin már most nagyon sok gyümölcs és zöldség növöget. ☺️
Oda szeretnénk építkezni ,és a sok èlelmiszer mellett ,állatokat is szeretnènk tartani.
Erre nagyon büszkék vagyunk ,hogy sikerült. Bár még hosszú az út. De már a saját salátánkat ,paradicsomokat stb ehetjük.
Számunkra ez már nagy előrelépés.
Szóval mi igen ,"legelni" szeretnénk a mi kis bio ,vegyszermentes , udvarunkon. És enni a saját antibiotikum mentes ,szabad tartási csirkènket.
De jelenleg ha belegondolok valóban hiába igyekszik az ember nagyon ," szemét" meg így is nap mint nap kerül az asztalra.😔
Amúgy már tök sok helyen elérhető a cukormentes (meg sómentes) ételízesítő, én a kifli.hu-ról szoktam rendelni, de ha esetleg elfelejteném, itt a sarki Prímában is árulnak Szafi reform termékeket, és neki van ilyen "paleo" só- és cukormentes ételízesítője. Az összetevőlistában csak zöldségek és fűszerek szerepelnek, és tényleg finom. (reklám vége :D )
Amúgy a körülményekhez képest etetem egészségesen. Előnyben részesítem a helyi termelők szezonális áruját, amiket nyilván tudom, hogy permeteznek mindenfélével, meg a föld is már eleve mérgezett meg a víz amivel locsolják (meg amit iszunk a csapból...), a húst és tojást és halat és tejtermékeket meg nem tudom a lakásban magamnak megtermelni (mondjuk ha lenne kertem se tudnám), szóval a beszerzésükkel nyilván a környező elérhető üzletekhez fordulok. Ami meg hát olyan, amilyen.
Attól még, hogy maguk az alapanyagok nem tökéletesen olyanok, mint 10.000 éve voltak, tisztán a mindenféle mérgező anyagtól és mesterséges akármitől, azért arra igenis lehet törekedni, hogy a körülményekhez képest legjobbat próbáld meg kihozni belőlük. Minél kevesebb feldolgozott áru, késztermék, most én pl nem gondolom, hogy a cukor önmagában a sátán lenne, de azért 1 éves kora előtt nem adtam semmi olyasmit, amiben van, és azóta is kerülöm (nekem is GDM-em volt, és szülés után is legalább alapanyagaiban igyekeztem tartani a diétát, most megint terhes vagyok, még nem volt meg a terhelés, de már eleve úgy készülök, hogy rossz eredménye lesz, szóval most megint komolyabban veszem a diétát, szóval így azért kicsit egyszerűbb, hogy alapból nincs itthon fehérliszt meg cukor meg be vagyok tárazva friss zöldségekkel, plusz szerencsére most már elég sok mindennek szezonja van, szóval azért van mit adni a gyereknek is nasizni, ha arról lenne szó).
Miután közösségbe kerül a kicsi, bölcsi-ovi, ott már kapni fog cukros teát meg túrórudit tízóraira meg reggelire kakaós csigát meg karamellás tejet, ez sajnos elkerülhetetlen (ezt most ne firtassuk), de itthon azért még lehet törekedni a lehetőségekhez mérten egészségesebb étkezésre. Alkalmanként azért szerintem nem ördögtől való akár egy pizzarendelés (a krumplileves mint a pizza egészségesebb alternatívája mondjuk elég vicces szerintem is :D ), vagy süti akár cukorral, nem csak natúr banán vagy datolya édesítéssel, vagy valami kis édesség útravalónak a gyereknek, a lényeg a mértéken van. Ha már mindennaposak az ilyenek és neadjisten túlsúlyba kerülnek, ott van már szerintem a probléma.
Bár tény, én nem is vagyok habzó szájjal kiborulós azoknál a kérdéseknél, ahol cukros túrókrémet akarnak adni a 4 hónaposnak, merthogy mi baja lehet, még ha személy szerint nagyon nem értek ezzel egyet.
Kb. 2 èves koriàig egeszsègesen etettem a gyerekem. Vegetàt csak a rakott kel rizsébe tettem, mindent megoldottam fűszerekkel, zöldfűszerrel.
Babakekszet banànbòl, almàbòl, zabbòl sütöttem. Sok idènygyümölcsöt, zöldsèget evett.
Szerintem mindenki a saját szintjén igyekszik. Én pl. nem használok vegetát (amiből amúgy lehet mindenmenteset kapni a piacon, de mindegy), de szerintem nagyon sok késztermék nem létszükséglet: nem eszünk konzerveket, virslit, felvágottat, krémtúrót, bolti gyümölcsjoghurtot, cukros üdítőt, csipszet, zizit, egyebeket. Nem visszük cukrászdába, mekibe. Húst nem eszünk kétpofára, hozzáadottcukrot nem kap mert eleve pufók kisgyerek. Gyümölcsöt, zöldséget, tojást, heti 2x húst, lassan felszívódó szénhidrátokat próbálok elé tenni, változatosan főzni, nasiztatás nincs, két éves, rendes fagyiból idén kapott mini kóstolót. Olykor becsúszik egy-egy sós bolti péksüti. Nem tudom, az ember próbál tájékozódni és a pénztárcájához meg a körülményeihez képest a legjobbat adni a gyerekének. Amikor közösségbe kerül a gyerek, úgyis elveszíted a kontrollt, fog találkozni mindennel.
Szerintem ezt is lehet a fanatizmusig vinni, szerintem a házi felvágottal kísérletező anyukák pl. ilyenek :D de lehet, más engem a kenyérsütés mjatt tenne ebbe a kategóriába. Mindenből a leget venni sajnos-nem sajnos se időm, se pénhem
Én nem szoktam habzó szájjal fröcsögni ilyen kérdéseknél, de azt gondolom, egészségesen etetem a gyerekem, és mi is egészégesen eszünk. Ez nem azt jelenti, hogy sosincs nasi vagy "szemét" kaja, de minimálisan eszünk ilyeneket.
Van helyette sok zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű pékáruk, köretként is imádja a bulgurt, kölest, satöbbit. Tejtermék is van, egészséges embernek nem lesz baja egy kis túrótól vagy sajttól.
De én nem is értelek, mi egyáltalán nem használunk ételízesítőt, szerintem már nem is szokás, és nem rémlik, hogy valaha főztem volna olyat, amihez cukrot adtam pluszban. Napi 2 kanál megy a kávéba, ennyi.
Én azt nem értem meg, mikor valami reggelire adja az édes pékárukat, ebédre a jó szénhidrátos, null tápanyagos ebédet, aztán jön a dörmi, krémtúró minden nap, meg a kakaó és társai. Az enyém azt se tudja, mi az a kakaó, nem adok és kész, mi ebben a nehéz? :D
A szomszéd pl. úgy néz rám, minta, valami ufora, mikor megkérdezi, mit főztem, és azt mondom, spárgát, rukkolát, édesburgonyát csináltam, mert a paradicsomot és uborkán nem látnak túl. Na, ez a nem normális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!