Egy 5 és egy 8 éves testvérpár esetén mi lenne az "egészséges" mennyiségű TV-zés, hányszor és mikor?
Szeretnénk kialakítani a gyerekeknek egy olyan TV-zési szokást itthon, ami nem zárja ki teljesen a TV nézését, de nem is hagyja szabályozatlanul.
Emlékszem, gyerekkoromban az estimese jelentette nagyon sokáig az összes TV-zést egész nap. Az ugye kb. 20 perc naponta. Ez "korszerű"?
Van nem is egy ismerősöm, ahol a TV előfizetés lemondták. (készülék azért van). Ezt túlzásnak tartom. Mit javasoltok?
"Van nem is egy ismerősöm, ahol a TV előfizetés lemondták. (készülék azért van). Ezt túlzásnak tartom."
Miért túlzás? Előfizetés nélkül is lehet mindent nézni, csak internet kell hozzá.
A különbség, hogy megválogatom, hogy mit nézek és nem vagyok kötve a műsorhoz.
"Nehézség" annyi, hogy a gyereket se lehet csak úgy leültetni, hogy nézzél valamit, de ez nem is szempont. Pont nem akarom, hogy válogatás nélküli szemetet nézzen.
8 évesem ugyan nincs, 6 éves a nagyobb, neki még tökéletes, ha mi választunk. Később gondolom, ő is úgy keresgél majd, mint mi (nem 8 évesen).
Nem néz sokat, nincs napi 20 perc, mert nem minden nap ül le.
A kisebb 2,5 éves, ő egyáltalán nem néz.
Igen, szerintem ennyi idősen esti 20-30 perc mesézés belefér, napközben valószínűleg úgysem néznek ilyet oviban/suliban.
De azt miért tartod furcsának, hogy lemondja valaki a TV-t? Ma már minden fent van a neten, magát a tv-adót mi sem nézzük.
Nekünk sincs tv előfizetésünk, és még csomó ismerősünknek nincs, nem is hiányzik. Ha lenne se hiszem, hogy labdába tudnának a tv műsorok a Fortnite és a TikTok mellett rúgni a mai gyerekeknél.
Úgy csináljátok, ahogy nektek jó. Ha 20 perc, akkor annyi, csak legyetek képesek be is tartatni.
Napi fél-egy óra, nyilván csak nekik való műsorokkal. És jobb, ha nem minden nap van tévézés. Ne legyen az est természetes kelléke, maximum az esti mese.
De elárulok egy nagy titkot: a családi szokások rengeteget számítanak. Ha egész délután szól otthon a tévé, akkor nem tudod megakadályozni, hogy le is üljenek eléje. Ha este 8 után minden felnőtt odaül a tévé elé, akkor a gyerekeket csak hiszti árán tudod távol tartani tőle, vagy még úgy sem. De ha kialakítotok egy olyan rendet, amiben a tévénézés alkalomszerű, akkor nem fognak minden este könyörögni miatta.
"Ha este 8 után minden felnőtt odaül a tévé elé,"
Bizony, és ha csak az esti altatás után ül oda a felnőtt, akkor nem lesz hipokrata és a gyereket is hiszti nélkül távol tudja tartani a tévétől ameddig akarja (pontosabban ameddig a kortársak véleménye nem lesz fontosabb).
Hát figyelj, te érzed... Nekem belefér, hogy este együtt megnézzünk egy hosszú rajzfilmet vagy élőszereplős filmet. Vagy ha nézni akar valami gyerek egy sorozatot, akkor engedem nekik. Napi 1 rész, ez 30-60 perc, megszakítás nélkül. Bár ilyen még csak egyszer volt, de ebéd után nyugodtan nézhette.
Sok jó dolgot át lehet emelni a filmekből, sorozatokból, én szívesen hagyok nekik ennyit.
#7 vagyok. Valami gyerek 😂😅 Szakadok, jól van. Hát igen, háromból gyúrtam egy mondatot, hiba volt. 🤭
Én a #9-essel értek egyet. Fontos, hogy képben legyen az aktuális dolgokkal filmek, sorozatok, játékok meg a nagyvilági hírek terén is, utolsóval persze csínján. Egyfelől ad nekik beszédtémát, másfelől pedig a fantáziát is fejlesztik, igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!