Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Elvált szülők! A hatalmas...

Elvált szülők! A hatalmas drágulásra, inflációra való tekintettel ti kéritek a másik szülőt a gyerektartás emelésére?

Figyelt kérdés
Lassan a gyerektartás csak a sportot meg az utazási költségét fedezi a gyereknek.. Ti próbáltok erről kommunikálni a másik szülő felé, vagy magától kapcsol?
2022. márc. 21. 12:07
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 61/86 anonim ***** válasza:
54%

"De akik itt azzal dobálóznak, hogy a fizetés 50 százaléka terhelhető, meg akár 120 ezer is LEHET, azok álomvilágban élnek."

Nem. Azok ismerik a törvényt.

"...4:218. § [A gyermektartásdíj bírósági meghatározása]

(1) A gyermektartásdíjról a szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt.

(2) A gyermektartásdíj meghatározása során figyelembe kell venni:

a) a gyermek indokolt szükségleteit;

b) mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét;

c) a szülők háztartásában eltartott más – saját, mostoha vagy nevelt – gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli;

d) a gyermek saját jövedelmét; és

e) a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.

(3) A gyermek indokolt szükségletei körébe tartoznak a megélhetéséhez, egészségügyi ellátásához, neveléséhez és taníttatásához szükséges rendszeres kiadások. Ha a gyermek érdekében olyan rendkívüli kiadás szükséges, amelynek fedezését a tartásdíj kellő előrelátás mellett sem biztosítja, a tartásra kötelezett e rendkívüli kiadás arányos részét is köteles megtéríteni.

(4) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kötelezettnek a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni."

2022. márc. 28. 14:02
 62/86 anonim ***** válasza:
50%

Vagy csak képesek szöveget értelmezni, és ismerik a bírói gyalorlatot.

“Általában”= átlagos jövedelmet tekintve. A nettó 800 nem ez a kategória.

De szívesen várom azokat a sztorikat, ahol nettó 800-ból 120-at ítéltek gyerekenként.

2022. márc. 28. 14:19
 63/86 anonim ***** válasza:
0%

Berki Krisztiánnak 80 ezret, GwM-nek 50 ezret ítélt a bíróság.

De nem értem miért a fizetéstől függ egyébként. Egy gyereknek akkor is annyi étel/ital/gyógyszer/ruha kell, ha az apuka 300 ezret keres meg akkor is a 800 ezret. Vagy a jobban kereső apukával rendelkező gyereknek joga van jobbakat enni, szebb ruhákban járnia? Tehát ez JOG?

Szerintem a mai árak mellett a 40 egy korrekt összeg. Nem kevés, nem sok. Átlagos életszínvonalat fel lehet belőle tartani. Egyébként ahol én lakom egy átlag munkás ember túlóra nélkül 200 ezret keres. Egy garzon bérlése 90, rezsi kb. 15 ezer. Kajára én pl. 60 ezret költök.

Mondjuk egy sima munkás aki albérletben él az mennyit fizessen szerinted?

2022. márc. 28. 19:49
 64/86 anonim ***** válasza:
100%

63!

A gyermektartasdij sajátossága, hogy a kötelezett a saját tartása rovására is köteles fizetni. Tehát a kutyát nem érdekli, hogy tudja e az albérletet fizetni vagy ételt venni, fizetnie kell.

2022. márc. 28. 20:26
 65/86 A kérdező kommentje:
Mekkora irigy proli. Be is fejeztem a témát. Remélem neked nem lesz gyereked.
2022. márc. 28. 20:34
 66/86 anonim ***** válasza:
0%

64!

Ezzel tisztában vagyok, de mi a gyakorlat? Tehát ha nem tudja fizetni az illető a tartásdíjat akkor szállón kell laknia? Hogy oldja meg, mit vár el a bíróság? Mert ennyi erővel, ha valaki dolgozik, de nem tud egy garzont sem bérelni a pénzéből, elvárnák, hogy szállón lakjon, akkor mi fogja megakadályozni abban, hogy akkor inkább egyáltalán ne is dolgozzon, vagy csak feketén és ne fizessen semmit? Vagy hogy kimenjen külföldre és dolgozzon ott?

2022. márc. 28. 20:41
 67/86 A kérdező kommentje:
66: az ne vállaljon gyereket.
2022. márc. 28. 22:17
 68/86 anonim ***** válasza:

66!

A gyakorlat az, hogy ha önhibáján kívül nem tudja fizetni a kotelezett és a gyermeket nevelő fél kerelmezi, akkor az állam megelőlegezi a tartasdijat -ennek vannak más feltételei is azért- a kötelezett pedig nem lesz buntetve kiskorú veszelyeztetese miatt.

Mert amúgy szerinted meg a gyerek haljon éhen?

2022. márc. 29. 06:05
 69/86 anonim ***** válasza:
0%

67, Az anya vállal gyereket, egyedül az ő döntése, senki másé.

68, Nem fog éhen halni. Ha az apa nem tud adni, mert nincs miből, az anya pénze kevés, akkor állami gondozás?

2022. márc. 29. 19:35
 70/86 A kérdező kommentje:
Beszéltem apuval, nem is hagyta hogy végigmondjam a kérdésemet, szó nélkül 85-re emelte a gyt-t, ő mondta az összeget. Ezek szerint mégsem annyira proli szívem első választottja, mint itt egyesek. Csók.
2022. márc. 29. 19:40
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!