Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Elvált szülők! A hatalmas...

Elvált szülők! A hatalmas drágulásra, inflációra való tekintettel ti kéritek a másik szülőt a gyerektartás emelésére?

Figyelt kérdés
Lassan a gyerektartás csak a sportot meg az utazási költségét fedezi a gyereknek.. Ti próbáltok erről kommunikálni a másik szülő felé, vagy magától kapcsol?
2022. márc. 21. 12:07
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/86 anonim ***** válasza:
16%

A 28. durván fogalmazott, de valójában igaza van. A tartasdijnak valóban nem kell semmi extra dolgot fedezni és a felsorolt dolgok bizony extrák.

30.-nak nincs igaza, jogilag sem kell ezeket q költségeket állni. Megegyszer, ha az új családban q nő jövedelme is magasabb, akkor evidens, hogy ők magasabb eletszinvonalon élnek.

Amúgy mekkora gyerekekről van szo? Mert nekem eredetileg úgy tűnt, a tiéd kisiskolás, az "új gyerekek" pedig még kicsik, de a másik oldalon röpködnek q biciklik, tv-k és telefonok akkor ott is tini koruak azért már.

2022. márc. 25. 14:00
 32/86 A kérdező kommentje:

13 éves gyerekről van szó, a túloldalon a kicsik 4 és 5 évesek. Maradjunk annyiban, hogy nekik hamarabb volt okostelefonjuk, mint a nagynak. :D

Nem baj, elengedtem, teljesen elment az életkedvem is attól, hogy ezt ki mertem írni ide. Nyilvánvaló számomra, hogy az lenne az értelmes, okos, felnőtt, szülőhöz méltó viselkedés, hogy teljesen önszántából úgy támogatja a gyerekét ahogy tőle telik, ahogy én is teszem, vagy legalább ahogy ő közösen szép dolgokat vásárol az új gyerekeknek, úgy működnie kellene, hogy mi ketten vásárolunk szép dolgokat a mi gyerekünknek. Ez nem működik mégsem.

Azokat az apákat, akik a létminimumon való tengődésre elengedő tartásdíjakkal lobbiznak, azokat nem nevezem apának.

Nekem mindig ő volt az első, és amikor még nem kerestem jól, akkor sem szenvedett hiányt semmiben.

A nő egyébként nem keres jobban nálam, nekem panaszra nincs okom ahogy mondtam, de mi is élünk egy kialakult életszínvonalon, amiből ha néha apa kivenné a részét, akkor ennél is jobb lehetne.

De ahogy többször is írtam, jobban átgonodlva nem ezzel van bajom, hanem azzal amikor a gyerek totál letörve említi meg, hogy mit kaptak a tesók, miközben az apja ide a születésnapi zsúrra se hajlandó átjönni.

Máskor kétszer is meggondolom, hogy milyen kérdést teszek fel, valójában az a baj, hogy akármit csinálok, az apai szeretetet nem fogja semmi pótolni.

2022. márc. 25. 14:11
 33/86 anonim ***** válasza:
71%
Igazad van, megértelek, de az eddigiek alapján egyértelmű, hogy nem partner ilyesmire. Ezt kell megerteni és megbeszelni a gyerekkel.
2022. márc. 25. 14:20
 34/86 anonim ***** válasza:
0%
32. Esetleg legközelebb majd kétszer meggondolod azt is kinek szülsz…
2022. márc. 25. 14:40
 35/86 anonim ***** válasza:
100%

Ha felmerül, hogy kéne valami új drágább eszköz, hozd fel neki. Pl. 60 ezer lenne egy telefon, szeretne - e beszállni?

Azt gondolom, hogy évente max. 1 ilyen tárgy van, szerintem ez tökre belefér. De lehetőleg ne rögtön abban a hónapban kelljen a pénz, legyen 1.5 hónapja "előteremteni", akkor is ha sok pénze van.

2022. márc. 25. 23:33
 36/86 anonim ***** válasza:
18%

Ezt te írtad: "Nekem mindig ő volt az első"

Tehát akkor neked a lehető leggagyibb telefonod van, csak azért, hogy a gyereknek minél jobb lehessen? Te turkálóban veszel magadnak olcsó ruhákat, csak hogy a gyereknek minél több márkása lehessen? Te kenyéren és vízen élsz, hogy a gyerek minél jobbakat ehessen?

Amúgy meg mire megy el a pénz és mire nem elég? 40 ezret küld az apa 40 ezer akkor tőled is elvárható 12 ezer a családi és 10 ezerrel több a fizud mivel nálad van a gyerek. Ez 102ezer forint. Egy egészséges és finom táplálkozás havi 60 ezer forintból kijön nekem! Marad bő 40 ezer a kaján kívül minden másra havonta. A rezsi egy főre pár ezer forint, a hűtő akkor is megy, ha van gyerek, a fűtés is, max. a víz amit fogyaszt a gyerek, de az meg max. 5 ezer forint. Nekem pl. mosással, kádban fürdéssel, mindennel együtt kevesebb, mint havi 5 ezer...

2022. márc. 26. 13:21
 37/86 anonim ***** válasza:
57%
Utolsó, te nem tudsz olvasni? Azzal kezdte a kérdező, hogy amit az apa fizet, az kb a sportra és a közlekedésre elég. Igen, 40 ezer simán elroppen ilyenekre.
2022. márc. 26. 14:49
 38/86 anonim ***** válasza:
7%
Mennyibe kerül egy közlekedés? A diákbérlet fillérekből megvan. Vagy taxi oda is meg vissza is? Az nem létszükséglet. Sportra pénz? Fontos a sport az egészség miatt. El lehet menni kocogni/futni ingyen. Vagy golfozni jár a gyerek? Az drága és nem létszükséglet.
2022. márc. 26. 21:55
 39/86 anonim ***** válasza:
20%

Nem tudom itt milyen hitben vannak egyesek, de sajnos vagy nem sajnos ez a helyzet: Szülőként köteles vagy gondoskodni arról, hogy a gyereked tudjon mit enni, tudjon mit inni, legyen ruhája, tisztálkodjon, járjon iskolába.

Nem mondja ki a törvény, hogy kaviárral kell etetned és azt sem mondja ki, hogy nem etethetnéd csak vajas/zsíros/májkrémes kenyérrel. Nem mondja ki a törvény, hogy csak 100%-os gyümölcslevet ihat a gyerek és nem mondja ki azt sem, hogy nem adhatsz neki mindig csak vizet inni. Nem mondja ki, hogy csak Gucci ruhája lehet és nem mondja ki, hogy ne lehetne csak pár, turkálóban vásárolt ruhája. Nem mondja ki, hogy Interlude tusfürdőt kell venni a gyereknek, nem tiltja azt sem, hogy csak szappannal tisztálkodhat a gyerek. Nem csak taxival lehet iskolába küldeni a gyereket, nem tiltja, hogy gyalog vagy busszal küldd iskolába a gyereket.

A minimumot viszont KÖTELEZŐ, ennél LEHET többet. Elvált szülők gyerekénél ez miért változna? A bíróság megítéli mennyit kell a minimum költségekre KÖTELEZŐEN utalnia az apának, de ha szeretne ÉS TUD akkor küldHET többet vagy veHET a gyereknek dolgokat. Az meg, hogy 100 ezerből nem jön ki egy gyerek bőségesen az számomra felfoghatatlan. 60 ezer bőséges egészséges étkezés,5 tisztálkodásra 5 gyógyszerre (2 évente egyszer voltam beteg, szóval ez az 5 is sok) legyen 10 ezer mint a rezsi ráeső része, de nincs ennyi... marad 20 ezer havonta arra amire csak akarja. Az évi 240. Telefont 3 évente bőven elég venni. A nadrágok 2 évig simán bírják. Mire nem jut ebből?

2022. márc. 26. 22:09
 40/86 A kérdező kommentje:

#36, te egy nagyon frusztrált, elvált apuka lehetsz, akinek beszóltak, hogy keveset fizet.

Nem vagyok kukacoskodó, de kiegészítem kicsit amit írtál:

A törvény nem mondja ki SAJNOS, hogy mit kell ennie, a törvény SAJNOS csak a létminimumon való tengődésnek való megfelelést írja elő. Ha ez korrekt, szégyelld el magad.

A sok apapárti garasoskodó csak annyit felejt el, hogy ha anyánál van elhelyezve a gyerek, akkor apának nem kell megteremtenie a lakhatását, nem kell nagyobb lakást vásárolnia, nem kell nagyobb albérletet bérelnie. Egy normáls, 15 négyzetméteres extra szoba most hány millió egy élhető helyen? Egy 15 négyzetméterrel nagyobb lakás bérlése mennyivel több, mint egy garzon bérlése? Ennek közös költségnek kellene lennie, de persze ilyenkor az átlag apu rohanhat az agglegénylakásba, anyu meg csináljon amit akar. :)

Anyának kötelező ugyebár ezt megteremteni, így egyedül kellett vásárolnom nagyobb lakást (hajadon koromban csak garzonom volt), amire fizetem a lakáshitelt. A rezsi pedig nem, nem jelentéktelen differencia, de ennyire azért nem fogok garasoskodni.

A sport igenis lehet drága mulatság, tudod a kluboknak tagsági és szövetségi díjuk is van. A zeneoktatás szintén zsebbenyúlós dolog, ahogy a sportfelszerelés is. 35 ezer forintot fizetek havonta a sportra és a zeneoktatásra, a bérlet pedig 3000 Ft. Így megy el 38e nem létszükségletre, bár azt gondolom hogy a gyerek jókedve és a jó társaság igenis létszükséglet, egy pillanatig sem sajnálom tőle, de még csak vitát sem vagyok hajlandó nyitni erről. Épp elég baja, hogy az apja tojik rá, a barátok és a jó társaság, a sikerélmények valamennyire kitöltik az űrt. Szóval itt a 102ezredből, amit kedvesen kiszámoltál nekem, máris csak 64 maradt.

Az étkezésről csak annyit, hogy úgy látszik nem találkoztál még gluténérzékeny gyerekkel, be lehet sétálni a DiétaABC-be, és meg lehet nézni, hogy a speciális táplálkozás mennyibe kerül. És nem csak arról beszélek, hogy 1-1 étkezés, hanem komplett étrend, hogy lehessen neki sütni süteményt, hogy vihessen könnyen kezelhető ételt a suliba, és sorolhatnám. Persze te vegyed a gyerekednek a Szobi gyümölcslevet 8% gyümölcstartalommal, az nem az én problémám, hanem az övé.

De kegyes leszek veled, és elfogadom, hogy havi 60ezer forintból meg lehet oldani, akkor marad további 4ezer forint.

Havi 4 ezer forint, ebből kell ruházkodni, nyári tábort fizetni, biciklit venni, gyógyszert venni, rezsit fizetni, fenntartani a kisállatkáját (mert az is van, micsoda luxus), közösen nyaralni (mekkora flancolás évi 1 hét balaton a gyerekemmel), szülinapi partit tartani a kisbarátokkal (ez ám az ütős gyerekkor), és a lakhatását biztosítani.

Nem magyarázkodom, te vagy a pincében tartod a gyerekedet zsíroskenyéren, vagy nincs gyereked, bármelyik is, a véleményed nem érdekel. :)

2022. márc. 27. 17:55
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!