Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » 38 évesen első kisbabát...

38 évesen első kisbabát vállalni késő?

Figyelt kérdés

Mostanában egyre többször kapom meg a fiatalabb, már elkelt barátaimtól, hogy kezdek "kifutni" az időből. 34 éves vagyok egyébként, fél éve szakítottam, most kezdek el újból ismerkedni, randikra járni. Egyrészt a pandémia miatt nem szívesen ismerkedtem, másrészt nem voltam kész a csalódás után rá.

Reális esetben, hacsak nem valami hatalmas csoda jön és felpörögnek a dolgok, szerintem nem fogok 37 - 38 éves korom előtt szülni. Vagyis, nem AKAROK ennél korábban, mert biztos hátteret akarok a gyerekemnek, normális apát, szeretetet. Alaposan meg akarom ismerni azt, akivel családot alapítok.

De amikor ezt kimondom, megkapom a kommenteket barátoktól, ismerősöktől, a "Társadalomról" nem is beszélve, hogy 35 után szülni szentségtörés, mert mekkora rizikó, különben is nénike leszek majd a gyerekem szalagavatóján, stb, és hogy be kell "gyorsítanom" a párkereséssel is, ha nem akarok "lemaradni".

Nekem sajnos ez így sikerült. Sok kudarc meg rosszul sikerült kapcsolat után újra kell kezdenem, és valóban, van bennem szorongás amiatt, hogy "elkéstem" a házassággal, gyerekvállalással.

Azt látom, hogy "itthon" tényleg valami istengyalázás, ha valaki a harmincas évei vége felé szül, de külföldön meg teljesen elfogadott, ha valakinek "így sikerül", vagy a karrierje miatt, vagy mert simán csak "később" találja meg az igazit.

Van olyan régi szaktársam, akinek 3 vetélés után 40 évesen sikerült, és van olyan is, aki 22 évesen szült,ők mindig azt mondják, az anyaság olyan szentség, amit nem szabadna életkorra ráhúzni. Én most mégis félelemmel vágok ebbe az egész társkeresésbe újra, ahelyett, hogy inkább izgatott lennék és örülnék, hogy még "csak" 35 leszek, nem 75.

Tényleg így lenne? Olyan nagy baj, ha valaki "később" találja meg élete párját és később szüli meg az első kisbabáját?

2021. aug. 10. 22:42
1 2 3 4 5 6 7
 51/66 anonim ***** válasza:
9%
Max. 37 évesre mondom hogy nem késő még (mindkét nemnél).
2021. aug. 11. 06:57
 52/66 anonim ***** válasza:
34%

Hát nézd, én személyszerint én úgy voltam vele, hogy vagyb30 éves korom előtt szülők, vagy nem lesz gyerekem. Lett, így nem tudom hogy döntöttem volna, ha nem jön össze addig.

Ismeretségi körben van, aki 45 felé jár és most tervezi az első gyereket.

2021. aug. 11. 07:34
 53/66 anonim ***** válasza:
74%

Már 2010 környékén is megszokott volt 35-40 évesen szülni.

Nekem 11 éves a gyerek, az osztálytársainak szülei bőven 45-50 évesek! Az egyik anyuka 55 éves.

Ketten vagyunk anyukák, akik még "csak" 36 évesek vagyunk.

2021. aug. 11. 08:42
 54/66 anonim ***** válasza:
85%
Szörnyű, hogy még mindig ennyi a maradi ember. Az ismertségi körömben szinte senki nem szült 30 alatt, és szó nem volt semmilyen down-ról, teherbeesési nehézségről, nehezebben leadható kilókról, meg minden egyébről, amiről itt hadoválnak az emberek. Nálatok mindenki lerobban 30 felett, és senki nem él már 65 év felett, vagy mi?
2021. aug. 11. 10:14
 55/66 anonim ***** válasza:
85%

Ja, a legjobb, amikor középkorúnak ítélnek egy 35 éves nőt. Akkor milyen korú a 70 éves háziorvosunk ereje teljében, sima arccal, évente két maratont lefutva?

Vagy a kolléganőm, 62 éves, biciklivel jár dolgozni, vág az esze, mint a borotva, folyamatosan képzi magát, most is járt valami tanfolyamra.

Nem véletlenül tolódott ki a gyerekvállalás ideje. A biológiáról meg annyit, hogy 100 éve is szültek bőven 40 felett gyereket.

Hajrá kérdező, ne törődj senki véleményével, ha úgy adódik, nyugodtan szülhetsz 40 évesen is.

2021. aug. 11. 10:46
 56/66 anonim ***** válasza:
36%
(Középkorú elvileg az lenne, aki a várható átlagéletkor felé körül jár. Magyarországon ez kb 75, annak a fele 37,5 ergo a 35 éves nő az a már középkorú. Más kérdés, hogy a többség szerint az 50 éves a középkorú)
2021. aug. 11. 11:19
 57/66 anonim ***** válasza:
88%
Ugyan már. 45 éves korodig simán lehetsz anya. Egyébként meg senkinek semmi köze hozzá. De tényleg semmi. Azt, hogy ki hány évesen szül, egyszerűen tiszteletlenség megemlíteni, ráadásul véleményt alkotni, ráadásul kéretlenül. Az ilyeneknek jól beszólnék. Engedd el magad, találd meg a társad, akivel boldog vagy, van még cirka 10 éved a családalapításra.
2021. aug. 11. 11:47
 58/66 anonim ***** válasza:
58%
Dehogy középkorú a 35, Jézus... Van, aki huszonévesen egy kiélt, kiégett roncs, más meg 40 felett is egy egészséges, magára adó bombanő. Komolyan nem tudom, pár hsz. hol él. Mindenki le van pukkanva körülöttetek?
2021. aug. 11. 12:12
 59/66 anonim ***** válasza:
28%

58!

Bakker a középkorúság marhára nem függ attól, hogy valaki lepukkant vagy bombanő. Középkorú az, aki a varhato átlag életkor középén van.

2021. aug. 11. 12:15
 60/66 anonim ***** válasza:
61%
Érdekes, felénk még az orvos se kezeli a 35 évest középkorúként, és tudtommal hivatalosan sem így állapítják meg az életszakaszokat. Ez nem ettől függ.
2021. aug. 11. 12:18
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!