38 évesen első kisbabát vállalni késő?
Mostanában egyre többször kapom meg a fiatalabb, már elkelt barátaimtól, hogy kezdek "kifutni" az időből. 34 éves vagyok egyébként, fél éve szakítottam, most kezdek el újból ismerkedni, randikra járni. Egyrészt a pandémia miatt nem szívesen ismerkedtem, másrészt nem voltam kész a csalódás után rá.
Reális esetben, hacsak nem valami hatalmas csoda jön és felpörögnek a dolgok, szerintem nem fogok 37 - 38 éves korom előtt szülni. Vagyis, nem AKAROK ennél korábban, mert biztos hátteret akarok a gyerekemnek, normális apát, szeretetet. Alaposan meg akarom ismerni azt, akivel családot alapítok.
De amikor ezt kimondom, megkapom a kommenteket barátoktól, ismerősöktől, a "Társadalomról" nem is beszélve, hogy 35 után szülni szentségtörés, mert mekkora rizikó, különben is nénike leszek majd a gyerekem szalagavatóján, stb, és hogy be kell "gyorsítanom" a párkereséssel is, ha nem akarok "lemaradni".
Nekem sajnos ez így sikerült. Sok kudarc meg rosszul sikerült kapcsolat után újra kell kezdenem, és valóban, van bennem szorongás amiatt, hogy "elkéstem" a házassággal, gyerekvállalással.
Azt látom, hogy "itthon" tényleg valami istengyalázás, ha valaki a harmincas évei vége felé szül, de külföldön meg teljesen elfogadott, ha valakinek "így sikerül", vagy a karrierje miatt, vagy mert simán csak "később" találja meg az igazit.
Van olyan régi szaktársam, akinek 3 vetélés után 40 évesen sikerült, és van olyan is, aki 22 évesen szült,ők mindig azt mondják, az anyaság olyan szentség, amit nem szabadna életkorra ráhúzni. Én most mégis félelemmel vágok ebbe az egész társkeresésbe újra, ahelyett, hogy inkább izgatott lennék és örülnék, hogy még "csak" 35 leszek, nem 75.
Tényleg így lenne? Olyan nagy baj, ha valaki "később" találja meg élete párját és később szüli meg az első kisbabáját?
Ideálisnak nem az ( biológiai szempontból semmiképpen sem) , de ha így jött ki a lépés, akkor nem tudsz mit tenni, nem mehetsz vissza az időben.
Én nem vállalnék gyereket, főleg elsőt 38 évesen, mert én imádtam/ imádom, hogy a szüleim 24 illetve 26 évesen vállaltak, mert még mindig relatíve fiatalnak számítanak.
Látom megjelentek a lepontozók... Feltett egy kérdést, arra őszintén válaszoltam. Aki szerint meg biológiailag ideális 38-40 évesen szülni, főleg első gyereket, az eléggé kerülhette az ilyen jellegű órákat középiskolában/ egyetemen.
Minél idősebb az anya, annál több az esély a komplikációkra . Nyilván ezután is írni fog még 10-20-30 ember, hogy nekik se lett bajuk, mivel nem törvényszerű, de az esély sokkal több, mint egy fiatalabb nőnél.
Igen, egzisztenciálisan valószínűleg ideálisabb, mint fiatalon, de mérlegelni kell, hogy mi éri meg jobban.
Valamilyen szinten késő. Egyfelől a tested már nem tökéletes alkalmas rá, az idő előrehaladtával nőnek a kockázatok rád és a babára is nézve, másfelől szarul hangzik, de így nem valószínű, hogy megismered az unokáid, durván 60 éves leszel, amikor érettségizik és így tovább.
Ennek ellenére százszor inkább szülj későn, mint szülj gyereket bizonytalanságba, szegénységbe, apa hiányába. Az írásodból is látszik, hogy okos, értelmes vagy, ne foglalkozz mások véleményével, de a biológiai háttérnek ennek ellenére olvass utána, jobb, ha tisztában vagy a kockázatokkal.
Mindenkinek köszönöm!
Azt gondolom, mindkét oldalt értem, főleg mert engem anyukám 19 évesen szült, így nagyon fiatal még.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy akár egy 50 éves ember ne számítson "fiatalnak". Látok elöregedett huszonéveseket is, akik már 30 előtt teljesen kiégtek, és kicsattanó jókedvű, egészséges 50-60 éves embereket is,akikről nem mondanád meg, hogy mennyi idősek.
Mindenesetre tényleg köszönöm mindenkinek, megnyugodtam! :) Aztán az is lehet, hogy 2 év múlva irreleváns lesz a kérdés, mert az élet úgy alakul, hogy előbb sikerül a házasság és a kisbaba is! :D
Bírom az ilyen válaszokat, hogy "sz....d már le, hogy más mit mond" meg "mindenki maga érzi mikor áll rá készen".
Hát kérem szépen a nő sejtjeit a legkevésbé sem érdekli, hogy ő mikor áll rá készen, meg mennyire törődik a többi ember véleményével.
Egyszerűen öregszenek és kész. És évről évre kisebb az esélye a teherbe esésre. Pláne, hogy vélhetően a párja legalább annyi idős lesz, mint ő.
A legkisebb szempont az, hogy "nénike" leszel-e a gyereked ballagásán. Az is igaz, hogy ha már teherbe estél, akkor elég jó esélyed van 38 évesen is arra, hogy egészséges babát szülj. Még az is igaz, hogy sokan különösebb gond nélkül teherbe esnek 40 év körül is. De sokan meg 30-35 évesen sem. És neked már a próbálkozásra sem lesz annyi időd, mint egy 30 évesnek.
Szóval vágj bele a társkeresésbe és ha lesz párod, a gyerekvállalásba is, de igen, ketyeg a biológiai órád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!