A téma adott: gyerekvállalás. Miért? Minek? Megéri manapság?
Szóval 2021-et írunk. A legtöbb fiatal huszonéves manapság még mindig "mamahotelben" lakik, mert nincs lehetősége albérletbe költözni az elszálló árak miatt, amit a külföldiek okoznak (nem hibáztatom őket, ez egy természetes velejárója a kapitalizmusnak, ezzel csak azt akarom mondani, hogy olcsóbb már semmi sem lesz).
Manapság egy 300 ezer forintos fizetés is édeskevés ahhoz (szigorúan fejenként), hogy megfelelő alapot teremtsünk gyermekünknek, a családnak, és elegendő keretet biztosítsunk a közös családi házhoz. Tudván ezt úgy, hogy létezik olyan emner, aki még ma is 150 - 180 ezer forintokért gürizik éhbérért olyan munkát, ami fárasztó és baromira nem fizetik meg.
Hány olyan pár lehet, akik fejenként legalább 400-at keresnek, megfelelő szakma mellett megfelelő anyagi biztonságuk van a jövőre nézve, és AKARNAK is gyereket vállalni ebben a nem túl kedves világban? Ugyanis ott a másik oldal: az elmúlt 15 évben minden megváltozott.
Ha nem vagy elég pc, ha nem vagy elég liberális, ha nem éled a közösségi médiát, ha nincs instád, akkor egy utolsó senki vagy. Ha nem értesz egyet a mainstream gondolkodással, akkor kirekesztő, rasszista, náci, himsoviniszta és antikrisztus vagy. Az értékek elcsorbultak és az egész világ a tinderről és az instagramseggekről szól, ha nem éppen a feminizmusról, vagy a kirekesztés elleni szólamokról (amik már rég nem arról szólnak amiket a fogalom definiál).
Magyarországon nincs pénz, nem lehet jövőképed ha nincs egy sikerszakmád amiben jó is vagy. Ha beszélsz nyelvet, akkor ugyan elköltözhetsz, de vajon itthagyod-e a gyökereidet és megpattansz-e az országból az ismeretlenbe? Bár szakma nélkül, mosogatónak öngyilkosság kimenni bárhová is.
Mindezek tudatában ki az, aki bevállal egy gyermeket, aki 0-24ben sír, évekig semmi mást nem jelent csak terhet, ami mellett SEMMI ideje nincs az embernek - tehát megfosztva őt MINDEN szabadidejétől amit az anyagi stabilistásra, karrierjére fordíthatna, hogy ne dögöljenek éhen - és felvehessék a 10 milliós önerővel a 35 milliós hitelt 25 évre?
Na, olyan távol vagy a valóságtól, hogy csak na. Szerintem a saját kudarcos életedet vetíted a szüleidre, hogy nem volt nagy ház, és magániskola, ezért vagy most béna csóró.
Saját és férjem példája:
Mi öten vagyunk testvérek, vidéki háromszobás ház, a tanulás érték, pedig csak apámnak volt érettségije, anyám csak szakmunkás. Mégis mindannyian érettségiztünk, ketten főiskolára mentünk.
Ja, hogy ezért nyáron diákmunkát kellett vállalni? Kibírtuk.
Főiskola után dolgozni kezdtem, albérlet, majd önkormányzati bérlakás. A férjem fiatalabb tőlem, érettségi után hozzám költözött, ezután kezdte a főiskolát. A suli mellett ő is dolgozott mindig. Őt sem tudták támogatni, de szerencsére itt vidéken olcsóbbak a házak. A fiunk 3 éves volt, mikor megvettük a saját házat, addig bérlakásban éltünk.
A második gyerek már útban volt, amikor a férjem egy új egyetemet kezdett. Ezután kezdte a vállalkozását, persze munka mellett. Bővítettük és felújítottuk a házat, ezután jött a harmadik gyerek.
Bőven van pénzünk a gyerekekre és az életünkre.
Megtaláltuk a helyünket itt, vidéken is, azóta vettünk egy másik házat a férjem munkahelyéhez közel (másik város), van több megtakarításunk, ha a gyerekek továbbtanulnak. A legnagyobb gyerek most 8.-os, a legkisebb óvodás. Tudnak különórára járni, tanulásnak pedig megfelel a helyi általános iskola. Innen is bejut a megye legjobb középiskolájába, csak szorgalom kérdése.
Az életünket magunk alakítottuk/alakítjuk. Tedd te is.
#40 ha egy anonim fórumon nem vagy hajlandó a témába vágó, lényeges paramétert leírni, akkor mi értelme lenne elhinni bármit amit írsz? :D Semmi súlya nincs... én is mondhatok olyanokat, hogy 2 milliót keresek havonta és kösz egész jól elvagyok :D
Meg aztán kinek mi a jólét? Lehet te a havi 300-at már luxusnak tartod, én pedig aprópénznek. Valaki meg 195 ezer forintért pakolja a cébéában a polcokat és elégedett...
#44 mindenfajta személyeskedés nélkül, azért ne nézzünk már hülyének mindenkit.. eleve ott kezdődik, hogy egy komolyabb egyetemen nincs levelező szak, mint például a mérnöki karok többsége, orvosi stb.
A vidéki nóném egyetemeken pedig köztudott, hogy csak végig kell ülni az iskolát, és adnak valami nóném diplomát, amiért akár sorba is állhattál volna a közértben...
4-5 millió évente: ez körülbelül(!) havi, nettó kétszázezer forintos fizetésnek felel meg. Nem tartom túl jövedelmezőnek.
Uh, már értem. A probléma az általános iskola elvégzése volt neked.
"4-5 millió évente: ez körülbelül(!) havi, nettó kétszázezer forintos fizetésnek felel meg."
Szerintem próbáld újra kiszámolni. Látom, fejben nem megy, használj számológépet! Ráadásul -mint írtam - ez a főállás melletti mellékkereset.
Nem pazarlok rád több időt, egy ostoba troll vagy. 😂
Gépészmérnök levelezőn? Az mi? Kitalálom: nem a BME-n. Tanár? A tanárképzőt viccből csinálta meg egy nem is nem túl közeli ismerősöm, mert nem tudott magával mit kezdeni. Nem szakadt bele, és kamatoztatni se tudja a papírját (nem fog 200-ért elmenni tanítani).
Bocsánat, valóban benéztem, mert a bruttót szoroztam fel, és nem a nettót... természetesen emiatt én leszek a nap hülyéje, mert másba sajnos nem tudsz belekötni és ahogy látom járod is a győzelmi táncod mert fogást találtál rajtam.. gratulálok. Milyen tanácsokat ad a férjed évi 4-5 millióért amit egy vidéki egyetemen szerzett tudásból oszt meg, amit munka mellett végzett el? Komolyan érdekel, és komolyan kíváncsi vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!