A téma adott: gyerekvállalás. Miért? Minek? Megéri manapság?
Szóval 2021-et írunk. A legtöbb fiatal huszonéves manapság még mindig "mamahotelben" lakik, mert nincs lehetősége albérletbe költözni az elszálló árak miatt, amit a külföldiek okoznak (nem hibáztatom őket, ez egy természetes velejárója a kapitalizmusnak, ezzel csak azt akarom mondani, hogy olcsóbb már semmi sem lesz).
Manapság egy 300 ezer forintos fizetés is édeskevés ahhoz (szigorúan fejenként), hogy megfelelő alapot teremtsünk gyermekünknek, a családnak, és elegendő keretet biztosítsunk a közös családi házhoz. Tudván ezt úgy, hogy létezik olyan emner, aki még ma is 150 - 180 ezer forintokért gürizik éhbérért olyan munkát, ami fárasztó és baromira nem fizetik meg.
Hány olyan pár lehet, akik fejenként legalább 400-at keresnek, megfelelő szakma mellett megfelelő anyagi biztonságuk van a jövőre nézve, és AKARNAK is gyereket vállalni ebben a nem túl kedves világban? Ugyanis ott a másik oldal: az elmúlt 15 évben minden megváltozott.
Ha nem vagy elég pc, ha nem vagy elég liberális, ha nem éled a közösségi médiát, ha nincs instád, akkor egy utolsó senki vagy. Ha nem értesz egyet a mainstream gondolkodással, akkor kirekesztő, rasszista, náci, himsoviniszta és antikrisztus vagy. Az értékek elcsorbultak és az egész világ a tinderről és az instagramseggekről szól, ha nem éppen a feminizmusról, vagy a kirekesztés elleni szólamokról (amik már rég nem arról szólnak amiket a fogalom definiál).
Magyarországon nincs pénz, nem lehet jövőképed ha nincs egy sikerszakmád amiben jó is vagy. Ha beszélsz nyelvet, akkor ugyan elköltözhetsz, de vajon itthagyod-e a gyökereidet és megpattansz-e az országból az ismeretlenbe? Bár szakma nélkül, mosogatónak öngyilkosság kimenni bárhová is.
Mindezek tudatában ki az, aki bevállal egy gyermeket, aki 0-24ben sír, évekig semmi mást nem jelent csak terhet, ami mellett SEMMI ideje nincs az embernek - tehát megfosztva őt MINDEN szabadidejétől amit az anyagi stabilistásra, karrierjére fordíthatna, hogy ne dögöljenek éhen - és felvehessék a 10 milliós önerővel a 35 milliós hitelt 25 évre?
Ha nem akarsz gyereket, úgy nem is fogod megérteni a mi nézőpontunkat. Mi a férjemmel ugyan többet keresünk a magyar átlagnál, de amúgy a 5-600 ezres fizu/háztartás szerintem elég lenne egy gyerekhez, a közoktatás sem mindenütt pocsék, nem kötelező magánintézményekbe járatni feltétlenül a gyereket (Budapest XIII kerülete pl kifejezetten jó ebből a szempontból, szóval még csak nem is Rózsadombos színvonalat kell elképzelni a "jó környék" alatt) és a lakhatás sem mindig olyan lehetetlen küldetés. Ahol akarat van, ott van megoldás is, ez az élet kb minden területére igaz.
Persze ha az anyagiak és a kényelmes élet fontosabb, akkor nem kell gyereket vállalni, nincs ezzel semmi baj, nem kötelező. Nekünk van egy kislányunk, azért olyan rettenetesen sok pénzt nem kell rá költeni (oké, azt elismerem, hogy a méretváltásokkor/évszakváltásokkor a ruházkodáson kicsit ki vagyok borulva, amennyit elkérnek olyan cuccokért, amikről tudvalevő, hogy jobb esetben hordja 2-3 hónapig, de azért nem ebbe fogunk belerokkanni), igazából egy boldog gyereknek nem az ilyen mindenféle drága anyagiakra meg még drágább programokra van szüksége, hanem arra, hogy feltétel nélkül szeressék, ahhoz pedig nem kell pénz. Ha az alapok megvannak (tető a feje felett, étel az asztalon, oltások, ruha, cipő, ilyesmi), akkor onnantól már csak kreatívnak és türelmesnek kell lenni, nem gazdagnak.
Amúgy számomra bőven megéri. Imádom a lányom. A férjem is. Az életünket is. Nem érzem sem tehernek, sem bekorlátozva magunkat. Most a vírus meg a pocsék idő jobban akadályoz minket az életben és a programokban, mint a gyerek. Amúgy nekem jól fizető munkám, mondhatni karrierem van (volt?), de ebben csak ideig-óráig éreztem magam kiteljesedettnek. Hosszú távon az, hogy másnak a gazdagságát növelem évről évre, miközben nekem a fizetésem csak pár százalékkal növekszik (alkalmazottként kb erre lehet számítani életem végéig, a saját vállalkozást azt meg meghagyom a férjemnek), az annyira nem tesz boldoggá, őszintén szólva. A gyerekkel kapcsolatban legalább úgy érzem, hogy saját "projektet" vezetek, hogy a mi életünk lesz jobb tőle, és nem csak a havi megélhetéshez járul hozzá, hogy foglalkozom vele. Amolyan "saját szekér tologatása" hangulata van a gyereknek, ami tényleg csak a miénk, tőlünk függ kb minden vele kapcsolatban, és nem egy dollármilliárdos főnök meg a befektetők kénye-kedve szerint kell ugrálni (multinál dolgozom). Ez teljesen más fajta munka, lelkileg leszel tőle gazdagabb. Szerintem.
#32 - eddig ez a leghasznosabb, épkézláb válsz amit kaptam. Köszi!
(amúgy én szívesen növelem akárki gazdaságát, amíg nem kell túlóráznom, izzadnom, görcsölnöm, és megkapom az 560 nettót fejfájás nélkül egy légkondis irodában / otthon, intelligens és jófej kollégákkal. Ha céget vezetnék, akkor képes lennék 24 órából 25-öt bele tenni, ami engem meg egyenesen a sírba tenne. No way)
A többiek nagyon sok mindent leírtak, én azért hozzátenném, hogy piszok nagyokat túlzol. Amit leírsz az nem hangzik jól, de tök messze van a valóságtól. Mondok példát.
"Magyarországon nincs pénz, nem lehet jövőképed ha nincs egy sikerszakmád amiben jó is vagy. Ha beszélsz nyelvet, akkor ugyan elköltözhetsz, de vajon itthagyod-e a gyökereidet és megpattansz-e az országból az ismeretlenbe? Bár szakma nélkül, mosogatónak öngyilkosság kimenni bárhová is."
Én kimentem és megtanultam külföldön a nyelvet, alapból nem mosogatónak mentem, nem is volt öngyilkosság, és most a vezetésben vagyok. De Magyarországon is van pénz, még siker szakma se kell, csak ügyesen lavírozni, meg jó ismerősi körben mozogni, illetve nem a tiszán túlon élni....
"Mindezek tudatában ki az, aki bevállal egy gyermeket, aki 0-24ben sír, évekig semmi mást nem jelent csak terhet, ami mellett SEMMI ideje nincs az embernek - tehát megfosztva őt MINDEN szabadidejétől amit az anyagi stabilistásra, karrierjére fordíthatna, hogy ne dögöljenek éhen - és felvehessék a 10 milliós önerővel a 35 milliós hitelt 25 évre?"
Ja vannak sírós babák, de azért a többség nem az. Max pár percet sír néha pl az enyém, pedig már átmentünk sok korszakon. A sírósság is véget ér egyszer, és szabadidő is van, igaz nem úgy mint régen.
24 órán át tuti nem sír, jó nagyot lódítottál.
Este 7:30-kor fekszik, onnantól miénk az idő, azt csinálunk ami tetszik, illetve napi 3 órát még extrában alszik.
Ja munka, ja fáradtság, de egyben örömet is okoz. Ez hol marad a felsorolásból?
Ha meg nincs családod, minek vennél ennyi pénzért családi házat?
Az a baj, bele vagy pistulva az anyagiakba. Nekem nem kell ájfón, nem érdekel az instagram, annyira vagyok pc amennyire úgy érzem, és abszolút nyíltan kimondom, ha nekem valami már sok, pl transznemű sportolók, akik a földbe döngölik, szó szerint az ellenfelet.
Tök jól el lehet élni közép színvonalon, csak ne a tvből szocializálódj. Az nem az igazságot mutatja.
Simán csak egy egyszerűbb életet kell választani, nem pedig sznoboskodni, meg a külvilágnak mutatni, hogy van zsuga. Nem attól lesz boldog a gyerek.
"ha majd csalálod lesz, megadhatod nekik azt amire szükségük van: családi programok, nagy ház, megfelelő ruházkodás, MEGFELELŐ ISKOLA (semmiképpen sem közoktatás), sport és egészséges táplálkozás."
Már miért lenne szüksége egy családnak nagy házra? Én nagy házban nőttem fel, nem érzem szükségét, hogy követni szeretném a példát, mert pontosan jól tudom, hogy mi munka volt vele és a mai napig nincsen kész, pedig már 20on éve csak épül, de vannak részei, amelyek soha nem készültek el, más részek meg persze azóta felújításra szorulnak. Párom lakásban nőtt fel úgy, hogy a város szélén van egy kvázi hétvégi házuk, ami nem családi ház, tökéletesen alkalmatlan arra, hogy családokat felnevelj ott, téliesítve sincs, de arra jó, hogy nyáron van hova kimenni, ha a tököd teleszalad a belvárossal. A lakásban mindenkinek meg volt a saját kuckója, egy felújítás sosem tartott sokáig és mindig tellett is rá, meg persze egyéb dolgokra is, pl utazásra, ami nálunk már igen nehezen jött össze, mert a ház mindig mindent elvitt. A nagy ház vs kis ház/lakás abszolút ízlés kérdése, ha valakinek arra van igénye, hogy legyen egy saját kertje, amit bögyörgethet, meg ahova kiküldheti a gyerekeket rendben van, de van élet társasházban is.
Megfelelő iskola: világéletemben közoktatásba jártam, egyetemre is állami ösztöndíjasként vettek fel - mint sok mindenkit. Van egy nagyon jó munkám, egy még jobb egzisztenciám, egy tehermentes 85 nm-es lakásom és egy autóm. 28 éves vagyok. Közoktatásból. Mert aki tanulni akar, az tanulni is fog. Nem sok olyan ország van a világon, ahol ingyen és bérmentve van lehetőség egyetemre menni. Bármelyik másik országba születtem volna, több mint valószínű, hogy nem az lenne a munkám, ami. Ha kellőképpen értelmes a szülő, akkor tudja terelgetni a gyermekét megfelelő irányba még a közoktatás ellenére is, ez megint csak kifogás, hogy Magyarországon azért nem lehet 1-ről a 2-re jutni, mert szegény vagyok/nem jó az oktatás. Akkor én nem tudom, hogy nekem hogy a túróba sikerült, mint írtam, ugyan nagy házban nőttem fel, de meg is volt a böjtje, mert az utolsó jegyzetemet is a saját pénzemből (ösztöndíj, nyári munka) nekem kellett megvennem, arra már nem jutott, beleértve az alapvető szükségleteimhez kellő dolgokat, mint higiénés termékek. Fedél volt a fejem felett. A mélyszegénységet meg most ne keverjük ide, hiszen egyrészt aki annyira mélyszegénységben él, az nem fog ide írogatni, mert nincs pénze internetre vagy okos telefonra (ha meg van, akkor tanulni is tud), de amúgy is tudok ellenpéldát, mélyszegénységből származó cigány nő, a szülei még analfabéták, a 6 vagy hány testvére a mai napig azok az igazi putris cigányok, a hölgy meg az MTA doktora. Na ha valakinek, neki aztán tényleg halmozottan hátrányos helyzetből kellett indulnia, de abból a béna közoktatásból egy egészen szép karriert és egzisztenciát sikerült kiépíteni. Úgyhogy ezt hagyjuk is. Ha van előnye Magyarországnak, akkor az mindenképpen említendő, hogy itt tényleg szinte bárkiből lehet bármi, ha van egy átlag feletti szorgalma.
A sportok jó részéhez pedig nem kell többszörös multimilliomosnak lenni, ez megint kifogás. Én sem szeretek futni, nem is azt akarom kihozni belőle, de sokszor néhány ezer forintos bérletekről, tagságokról beszélgetünk, ha mindenáron valahova akarunk eljárni és nem csak ki a kondiparkba, vagy hétvégente túrázni. Az egészséges táplálkozás pedig mindaddig pénz kérdése csak, amíg az ember fantáziátlan és nem tud a meglévő, szezonális alapanyagokból egészséges dolgokat kihozni. De ez is már ki van sarkítva, mert ha nem avokadókrémes csicseriborsós Burgert eszel tél közepén friss (...) epres málnás áfonyás zabkásával, akkor már nem vagy fenszi vagy egészséges. Pedig azért van átmenet a krumplis tészta meg az avokadós tonhalsaláta között, ami egy átlag pénztárcába is belefér, maximum nem lehet posztolni sehová, mert nem olyan trendi.
Kérdező!
A bakszámla egyenlege nem kell esetleg?! 🤣🤣🤣
Szerintem ezzel mindent elmondott, ami a kérdésedhez szükséges...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!