Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A téma adott: gyerekvállalás....

A téma adott: gyerekvállalás. Miért? Minek? Megéri manapság?

Figyelt kérdés

Szóval 2021-et írunk. A legtöbb fiatal huszonéves manapság még mindig "mamahotelben" lakik, mert nincs lehetősége albérletbe költözni az elszálló árak miatt, amit a külföldiek okoznak (nem hibáztatom őket, ez egy természetes velejárója a kapitalizmusnak, ezzel csak azt akarom mondani, hogy olcsóbb már semmi sem lesz).

Manapság egy 300 ezer forintos fizetés is édeskevés ahhoz (szigorúan fejenként), hogy megfelelő alapot teremtsünk gyermekünknek, a családnak, és elegendő keretet biztosítsunk a közös családi házhoz. Tudván ezt úgy, hogy létezik olyan emner, aki még ma is 150 - 180 ezer forintokért gürizik éhbérért olyan munkát, ami fárasztó és baromira nem fizetik meg.

Hány olyan pár lehet, akik fejenként legalább 400-at keresnek, megfelelő szakma mellett megfelelő anyagi biztonságuk van a jövőre nézve, és AKARNAK is gyereket vállalni ebben a nem túl kedves világban? Ugyanis ott a másik oldal: az elmúlt 15 évben minden megváltozott.

Ha nem vagy elég pc, ha nem vagy elég liberális, ha nem éled a közösségi médiát, ha nincs instád, akkor egy utolsó senki vagy. Ha nem értesz egyet a mainstream gondolkodással, akkor kirekesztő, rasszista, náci, himsoviniszta és antikrisztus vagy. Az értékek elcsorbultak és az egész világ a tinderről és az instagramseggekről szól, ha nem éppen a feminizmusról, vagy a kirekesztés elleni szólamokról (amik már rég nem arról szólnak amiket a fogalom definiál).

Magyarországon nincs pénz, nem lehet jövőképed ha nincs egy sikerszakmád amiben jó is vagy. Ha beszélsz nyelvet, akkor ugyan elköltözhetsz, de vajon itthagyod-e a gyökereidet és megpattansz-e az országból az ismeretlenbe? Bár szakma nélkül, mosogatónak öngyilkosság kimenni bárhová is.

Mindezek tudatában ki az, aki bevállal egy gyermeket, aki 0-24ben sír, évekig semmi mást nem jelent csak terhet, ami mellett SEMMI ideje nincs az embernek - tehát megfosztva őt MINDEN szabadidejétől amit az anyagi stabilistásra, karrierjére fordíthatna, hogy ne dögöljenek éhen - és felvehessék a 10 milliós önerővel a 35 milliós hitelt 25 évre?

2021. febr. 7. 10:53
1 2 3 4 5 6
 21/55 anonim ***** válasza:
93%

Nagyon szeretném tudni, hogy a történelem során mikor volt olyan jóléti társadalom, amikor ideálisabbnak lehetett tekinteni a gyerekvállalást, mint most!

Nagymamám a Ceausescu diktatúra alatt élt és tanult orvosnak. Akkoriban az egyetem alatti (még egyszer: orvosi egyetem, nem levelező akármicsoda) gyerekvállalás természetes volt, de még anyukám korában is, aki szintén ott élt és járt ki szintúgy egy orvosi egyetemet, volt olyan évfolyamtársa, akinek államvizsgára már 2 gyermeke is volt. Lássuk csak: egyetemre jár még, ergo nyilván nincs semmi egzisztenciája, eleve egy Ceausescu alatti Romániáról beszélünk, amikor a nép fele éhezett, nem voltak vitaminok, válogatni az élelmiszerek között természetesen nem lehetett, az ember örült, ha valami került az asztalra. Egyetem elvégzése után ugyan nem maradtak otthon a szülőkkel, hanem a rendszer kirakta őket, ahova éppen gondolták. Nem úgy, mint most, hogy ha úgy tartja kedved mész ide vagy oda, nagymamám egy echte román térségre lett az 1 éves csecsemőjével kidobva egy kis faluba, nagypapám még egyetemen 300 km-re (és az akkori 300 km nem olyan volt, mint most, hogy felcsücsülsz a vonatra és 3 órán belül ott vagy). Gondolhatod, hogy magyarként mennyire volt népszerű egy csak románokkal teli környéken, nem beszélve arról, hogy egy egyedülállónak látszó nő gyermekkel akkoriban nem volt valami népszerű szituáció, érte is rengeteg atrocitás. Ez a 60-as évek.

Mi is volt előtte? Világháborúk, nem? Gondolom az megint nem volt egy ideális korszak, amikor nyugodtan merték az emberek potyogtatni a gyerekeket, mert olyan jó lét volt és nem kellett attól tartani, hogy mikor viszik el a 18 éves fiad a frontra.

Az előtte lévő korszakról meg ne is beszéljünk: mikor volt lehetősége az egyszeri parasztembernek tanulnia, kitörnie a szegénységből? Mióta tartunk ott, hogy nem kell rettegnünk attól, hogy a 7 gyerekemből hány is marad életben? Mióta beszélünk 60-70 éves átlag élettartalomról? Mióta tudom kontrollálni, hogy hány gyermekem is legyen és azok nagyjából mikor (vagy legalábbis mikor ne) szülessenek meg?

2021. febr. 7. 11:46
 22/55 anonim ***** válasza:
97%
Kérdező, én ugyan már 40 éves 2 gyerekes anya vagyok, de amit látok, az ismerőseink felének nincs gyereke, viszont nem a gyerekvállalás akadályozta szerinte. Sokan gyerek mellett is jó anyagiak között élnek és gyerek nélkül is sokan vannak, akik semmit nem értek el az én korosztályomban. Igen, ha kiszámolom, biztosra veszem, hogy a 2 gyerekem már egy elég szép lakás árában benne vannak, de, ha.most választanom kéne, hogy ők vagy plusz mégegy ingatlan, biztos, hogy őket választanám. Voszont neked felesleges magyarázni, mert te nem szeretnél gyereket. Én sem szeretnék sárkányrepülőzni, úgyhogy nekem magyarázhatná bárki, hogy.minden pénzt megér és milyen jó érzés, csak néznék rá bambán, hogy mi baja van.
2021. febr. 7. 11:49
 23/55 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Valószinűleg tényleg annyi az egész, hogy nem szeretnék gyereket... tényleg nem látom semmi értelmét jelenleg, csak teherként élném meg.
2021. febr. 7. 11:57
 24/55 anonim ***** válasza:
66%
Ha mindenki így gondolkozna, akkor csak gazdagok élnének a világban. Nem beszélve arról, hogy nagy valószínűséggel te sem lennél és anyukád sem. (Valaki biztos volt szegény a családfádban, akinél az alapelved szerint meg kellett volna szakítani a gyerekvállalás folyamatát). Egyébként el kell fogadni, hogy 2 fajta ember van. Az egyik karrierista és nem akar gyereket, a másik inkább a boldogságot választja. Felesleges ezen vitatkozni. Én tartoztamaz első csoportba is, évekig kiüresedettnek éreztem magam, hiába volt sok pénzem. Kegyetlen rossz érzés volt. Majd váltottam egy olyan munkára ahol jóval kevesebbet keresek. Megismertem a férjem és nemsoká szülök. (Korábban nem akartam gyereket). A lelkibékém visszaállt. Engem megtanított az élet, hogy a pénz nem minden. Igazából ha más nincs, akkor semmit nem ér.
2021. febr. 7. 12:01
 25/55 anonim ***** válasza:
14%
Majd ha eljön a megfelelő férfi, meglátod, fogsz akarni gyereket. :)
2021. febr. 7. 12:05
 26/55 A kérdező kommentje:

#25: hetero férfi vagyok, de azért köszönöm.

#24: érdekes a gondolkodásod a család és a boldogság párhuzamáról. Ez abban az esetben igaz, ha valóban találsz egy olyan embert akivel kölcsönösen szerelmesek vagytok egymásba ÉVEKEN, keresztül. Ez szerintem nagyon - nagyon ritka.

A pénz nem minden, de minden ami a nyugodt, biztonságos, hosszú életet jelenti:

- kevesebb stressz

- van pénzed normális orvosi ellátásra

- van pénzed bejárni a világot, tehát szélesedik a látóköröd és új embereket, élményeket ismersz meg

- ha majd csalálod lesz, megadhatod nekik azt amire szükségük van: családi programok, nagy ház, megfelelő ruházkodás, MEGFELELŐ ISKOLA (semmiképpen sem közoktatás), sport és egészséges táplálkozás.

Mindent egybevetve ez egy vagyon. Ezekből mit tudsz megvalósítani szegényen? Elárulom: semmit, mert egész nap azon töprengsz, hogy kéne egyik napról a másikra élni, nem azon, hogy lehetnél boldogabb és stabilabb.

2021. febr. 7. 12:50
 27/55 anonim ***** válasza:
62%
Akkor ha megtalálod azt a nőt, ebből a szempontból igazán mindegy. Én értem mit mondasz, ezért is mondom, hogy ezen felesleges vitatkozni. 25 évesen még pontosan ugyanezt gondoltam, amit te. Megtanultam oroszul és lengyelül, rommá kerestem magam. Nekem egy idő után nem okozott kielégülést a sok utazás, stb. Valami hiányzott piszkosul és amúgy a nyelveket sem szerettem. Hülyének nézett mindenki, de a két nyelvet is eldobtam, évek óta nem vagyok hajlandó ezen a két nyelven megszólalni. Én csak a kérdésedre válaszoltam, te kérdezted a miérteket. De hidd el, nagyon sokan inkabb arra vágynak, hogy olyan összetartozást érezzenek valakivel, ami megmagyarázhatatlan és megismételhetetlen. Inkább összedobják az aprót és esznek párizsis kenyeret, nem ez számít. Kinek mi. Ha te ezt nem így érzed, az is rendben van.
2021. febr. 7. 13:11
 28/55 anonim ***** válasza:
90%
Én akkor voltam eddig legboldogabb az életemben, amikor a legkevesebb pénzem volt. Kevés...nem volt semmi. :D De a mai napig visszasírom azt az időszakot. Nyilván nem a kevés pénz miatt. :D Hanem mert annyira boldog voltam és jól éreztem magam, hogy a pénz érdekelt a legkevésbé.
2021. febr. 7. 13:15
 29/55 anonim ***** válasza:
94%

most halt meg egy 29 éves fiatal zenész betegségben, ilyenkor mindig rádöbbenek hogy mennyire rövid és kiszámíthatatlan az élet, mennyire semmi sem számít csak a jelen.

végleg elengedtem azt a dolgot hogy azon görcsölök, hogy nincs saját házunk, hogy nem sikerült ennyit meg annyit félretenni, stb, mert csak az számít ami most van. 29 éves vagyok, van egy gyönyörű gyermekünk, van egy biztos albérletünk szerződéssel, biztos munkánk, ha esetleg megszorulnánk anyagilag, eladhatjuk a járműveinket, de szerencsére van tartalékunk is, szóval most már nem érdekel egyáltalán az az elmélet hogy csak akkor szabad gyereket vállalni ha már minden megvan. eddig mindig mindent megoldottunk a párommal, mert nem egyszer voltunk már szorult helyzetben, de minden mélypontról sikerült felállni. ha történik egy nem várt változás az életedben, az csak új lehetőségeket szül, én ezt már megtanultam.

ezért egyáltalán nem kattogok már a pénzen, bőven van még időm dolgozni, és okosan gazdálkodva remélhetőleg tudok egy olyan indulótőkét adni a gyermekemnek, amit mi sajnos nem kaptunk meg. addig is meg csak a jelenre koncentrálok, nem fogom elrontani az életemet a kételyekkel és az idegeskedéssel. már nem izgat ki milyen drága dologgal halmozza el a gyerekét, "mert hogy ez szükséges" felkiáltással, én is megadtam neki mindent amire eddig szüksége volt, és ez ezután is így lesz, úgyhogy tovább nem vagyok hajlandó ilyen dolgokon stresszelni. az életet élvezni kell, amíg tart, és kész.

2021. febr. 7. 13:45
 30/55 anonim ***** válasza:
71%
egyébként nagyon örülök hogy így gondolkodik a válaszadók többsége, és még nem jött ide egy "csupasz seggező" sem.
2021. febr. 7. 13:52
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!