Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nem tudom eldönteni, hogy...

Nem tudom eldönteni, hogy szeretnék-e gyermeket vállalni, az idő pedig csak telik...mit tanácsolnátok?

Figyelt kérdés

29 éves nő vagyok, 10 éve vagyok együtt a férjemmel, 1 éve vagyunk házasok. Ő 33 éves. Ha 20 évesen megkérdezték tőlem, mikor szeretnék majd gyermeket, rendszerint azt válaszoltam, hogy majd 27-28 évesen kb. Hát, az a nagy helyzet, hogy vártam a napot, amikor úgy ébredek fel, hogy "igen, most jött el a pillanat, hogy gyermeket szeretnék, vágjunk bele!", de ez azóta sem jött el.

Nem arról van szó, hogy nem szeretnék legalább egy közös gyermeket, mert ha abba gondolok bele, hogy nekünk sosem lesz gyerekünk, elszomorít a gondolat, hogy mi ezt nem tapasztaljuk meg. Mert csodálatos dolog lehet, rengeteg addig ismeretlen érzést él meg az ember, gyönyörű, életre szóló pillanatokat stb...Rengeteg pozitívumot tudnék mondani, hogy miért jó, ha az embernek gyermeke van. De egyszerűen félek.

Az egyik fő félelmem, hogy betegen születne a gyermekem. Ettől rettegek, bár nincs orvosilag indokolt okom rá. De hallani szomorú történeteket, hogy ennek ellenére valakinek mégis...

A másik pedig csak úgy általánosan, hogy féltem a kettőnk kis életét, jól megvagyunk ketten, mi lesz, ha utána, ha már itt van a gyermek, visszasírjuk a korábbi életünket? Van ilyen egyáltalán? Most nem 1-1 nehezebb napra gondolok, hanem hogy valaki teljesen megbánta, hogy gyermeket vállal. Mivel nem tudom pontosan, hogy mit vállalnék, nem tudok dönteni sem. Félelmetes, hogy "soha többé" nem leszünk ketten a férjemmel. Valahol érzem, hogy nem szeretném gyermek nélkül leélni az életem, szeretném megtapasztalni az anyaságot, de mégis bizonytalan vagyok. És így talán nem is szabad belevágni...csak ha az ember teljesen, tiszta szívéből akarja azt a gyereket. Az idő telik, lassan tényleg döntenem kell, ha nem döntök, az is egy döntés lesz előbb-utóbb...el tudom képzelni magam örömkönnyek között is a pozitív terhességi tesztet látva, de totál pánikban is...furcsán keverednek bennem a dolgok.

Plusz megrémít egy-egy anyuka beszámolója, aki úgy ír a gyerekes létről, mintha a pokol legmélyebb bugyrában élne nap, mint nap. (Pl "Vulgáris anya" a Facebook-on, de nem ő az egyetlen.) Értem én, hogy nem szabad tabuként kezelni a nehézségeket sem, de tényleg létezik, hogy valakinek ennyire szörnyű lesz az élete gyermekvállalás után? Ez megrémiszt.

Sok mindent tudnék még ezzel kapcsolatban írni, de nem szaporítom tovább a szót. Ha valaki járt már hasonló cipőben, annak örülnék, ha írna, hogy hogyan döntött végül, de bárki tanácsát szívesen fogadom. Természetesen nem a válaszok alapján fogok döntést hozni, csak jól esne egy kis eszmefuttatás a témával kapcsolatban.

2020. aug. 12. 13:14
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/76 anonim ***** válasza:
97%

Dehogynincs, 4 evig szedtem fogamzasgatlot, 1 evig nem volt ciklusom, mikor abbahagytam, az elso orvos, akinel jartam szinten ugy akart kezelni, ahogy te irod. Aztan a harmadik mondta, hogy dieta kellene (a paleolit dietat ajanlotta), ami utan 3 honappal vegre megjott, es azota is rendszeres a babavaros es szoptatos idoszakokat leszamitva. Emellett hormontornat is kezdtem (aviva torna), tunetmentes vagyok mar 8 eve, ket gyerekem van. (Amikor abbahagytam a fogamzasgatlot, meg en sem akartam gyereket).

A fo kerdesedre: en ugy latom, a ferjed sem forszirozza annyira a dolgot, es te sem vagy megveszve erte. Nalam a masodik gyerek elott volt ilyen dilemma, illetve most is, hogy legyen-e harmadik. Egy gyerek is embert probalo, de mi imadjuk oket a ferjemmel, es mindegyik elott mind a ketten szobahoztuk sokszor, es vartuk, hogy sikeruljon. A turelmunk es energiank nekunk sem vegtelen, es a ferjem nem megyjatszoterre sem, ahogy ot sem vitte az anyukaja, mert mar o sem szerette, helyette kirandultal, bicikliztek, setaltak, a ferjem is ezt csinalja a gyerekekkel. Nagyon faraszto, es sokszor ugy erzem, sosem lesz vege a kialvatlansagnak, vagy hogy egy teljes napon at azt csinaljak, amit szeretnek. Aztan latom a 4,5 eves gyerekem, akivel mar sokkal konnyebb, es tudom, hogy a kicsivel is elfog ez mulni.

Mi eredetileg 35-ig be akartuk fejezni a gyerekvallalast, es ugy mar a harmadik nem fert volna bele, de egy kozeli csaladtagunk meghalt, es akkor jottunk ra, hogy ki fog nekunk maradni? Nyilvan a gyereket “onmaganak szulom”, nem azert, hogy engem szorakoztasson idos koronban, de valahogy a tudat, hogy itt leszunk egymasnak, megha messze is laknank egymastol nekem sokat jelent. Csak ket ver szerinti szulonk el a ferjemmel, o is, es en is elvesztettuk az egyiket, szoval nalunk ez is benne van.

Es kicsit ugy vagyok az elso par nehezebb evvel, mint a szulessel, hogy vegigcsinaljuk a nehez reszet, tulleszunk rajta, es utana mar kifejezetten fogjuk tudni elvezni is. Meg azert mindig nem tudom, lesz-e meg egy gyerek. De enilyen kerdesekben a szivemre szoktam hallgatni. Ha eltekintesz az objektiv ervektol, akkor a te szived mit sug?

2020. aug. 19. 16:00
 32/76 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem tök sokat voltatok már kettesben a férjeddel, sok szép dolgot megéltetek, biztosan nagyon boldogok lennétek egy csemetével.

- Ez olyan egy bődületes marhaság, mint annak a rendje! Olyan nincs egy párkapcsolatban, hogy tök sokat voltatok már kettesben! Ez hülyeség. És nem állíthatod biztosan, hogy boldogok lennének-e egy gyerekkel.

2020. aug. 19. 17:19
 33/76 Carragher_x ***** válasza:
79%
Az első gyerek tipikusan olyan kérdés, amikor nem arra kell válaszolnod, hogy biztosan akarsz-e gyereket, hanem arra, hogy biztosan nem akarsz-e. Ha biztosan nem akarsz, akkor nincs miről beszélni. Ha ezt nem tudod kijelenteni, akkor vizsgáld meg a körülményeiteket. Belefér-e hogy kevesebbet fogsz keresni, egészséges-e a pénzügyi helyzetetek, nagyon átírná-e a jövőbeni kilátásaitokat, ha gyereket vállalnátok, megfelelő-e a párod? Ha mindre zöld jelzés a válasz, akkor teljesen értelmetlen tovább várni. Olyan, hogy egyik reggel majd úgy ébredsz, "felkészültem, kell a gyerek", sose lesz, max 30 körül egy kapuzárási pánik :)
2020. aug. 21. 02:17
 34/76 anonim ***** válasza:
23%

Nem érted meg, hogy nem az anyagi helyzettel van gondja? Attól fél, hogy megváltozna a párja és a közte lévő viszony rossz irányba. Olvasd el a kérdést és fuss neki még egyszer!

2020. aug. 21. 07:03
 35/76 anonim ***** válasza:
69%

"Belefér-e hogy kevesebbet fogsz keresni"

Ez már nem lesz igaz. Jövő nyártól a CSED összege magasabb lesz mint előtte a fizetés volt és ezen felül jár még adókedvezmény és családi pótlék is.

Igaz, ez csak az első 24 hét, utána meg a többség rájön, hogy nem a pénz a legfontosabb. Akinek meg igen az bölcsibe adhatja és dolgozhat újra.

2020. aug. 21. 08:01
 36/76 anonim ***** válasza:
73%
Hidd el van még időd. Ha vannak kétségeid nem állsz készen. Sokan válalnak babát a 30 éveik végén 40es éveik elején minden gond nélkül.
2020. aug. 26. 20:01
 37/76 Carragher_x ***** válasza:
83%

"Sokan válalnak babát a 30 éveik végén 40es éveik elején minden gond nélkül."

Ez igaz. Sokan pedig már nem esnek teherbe a 30as éveik végén, 40-es éveik elején, esetleg tele lesz komplikációkkal az egész vagy esetleg beteg gyereket hoznak össze. A biológia leszarja az uralkodó társadalmi szemléletet, a gyerekvállalás ideális ideje egyszerűen nem 40 környéke.

2020. aug. 26. 20:09
 38/76 anonim ***** válasza:
81%
29 éves vagy még. Ha 34 környékén még nem tudod eldönteni, hogy akarsz-e vagy nem akarsz, akkor már ne válllalj.
2020. aug. 26. 21:38
 39/76 anonim ***** válasza:
88%

Én pontosan ugyanúgy éreztem, mint te. De szó szerint.

Nekem rettentő szürreális módon egy fiatal közeli ismerősöm tragikus hirtelen halála ütötte be az ösztönt. Váratlanul halt meg balesetben és hiába volt karrierje, dolgozott sok dolgon, hobbi stb hirtelen realizáltam hogy ezek a dolgok semmit nem jelentenek, amikor meghalsz. Egy db statisztikai pálcika leszel és az égvilágon senkit nem érdekel ki voltál, mit dolgoztál, mi volt a hobbid vagy mennyi pénzed volt.

Biztos furán hangzik, de akkor esett le, hogy én így nem akarok meghalni, át akarom adni az életem fontos dolgait valakinek, a szeretetet, hogy ha egyszer el kell menni, akkor ne én legyek az, akinek egy karton dobozba összekaparják a kollégái a személyes holmiját és egyébként nem tudják mi legyen vele, hanem legyen egy családom, akik szeretettel gondolnak majd rám és arra aki voltam.

Ezután elég gyorsan beleugrottunk férjemmel a babavállalásba és mai napig is úgy vagyok vele, hogy minden nehézség, minden szörnyű nap, minden hiszti, minden dacos visítás megéri. A mi kapcsolatunk pl egyáltalán nem lett rosszabb tőle, tehát az sem igaz, hogy mindenképp mindent tönkretesz a baba.

2020. aug. 27. 16:11
 40/76 anonim ***** válasza:
8%

Úristen! De hülyék itt egyesek!

Attól, mert szülsz egy gyereket, még nem biztos, hogy nem vesztek össze és nem költözik el, még nem biztos, hogy szerető család maradtok. Te magyarán azért szültél egy pulyát, hogy valaki emlékezzen rád, és "átadd" az életed, és eltemethessenek. Ez merő önzés. Nyilván a tudatlanoknak minden pénzt megér minden egyes rossz nap a gyerekkel, de hidd el, hogy így is úgyis lenne temetésed, mert föld felett még senkit nem hagytak. (És az se biztos, hogy a gyerekeid elmennek majd a temetésedre, vsgy egyáltalán álljak a temetésedet, mert semmi nem biztos, csak a halál és az adó.)

2020. aug. 27. 16:18
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!