Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért akarják egyes szülők a...

Miért akarják egyes szülők a saját életmódjukat még csecsemő gyermekükre is ráeröltetni?

Figyelt kérdés
Pl vega. Ismerek vega anyukát. Ő ad húst a gyerekeinek. Itt viszont már többször olvastam, hogy vega anyuka meg se akarja kostoltatni a húst mert ő vega.
2020. ápr. 6. 22:18
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
83%
Én úgy tudtam hogy amikor a gyerek átáll az anyatejről a szilárd táplálékra már akkor sok fehérje kell neki. Azonban nem tud olyan mennyiségű növényt enni hogy az fedezze a szükségletét, olajos magvakat pedig csak jóval később kezdhet enni. Tudom a mai világban tonna számra lehet vitamin és fehérje porokat venni, de szerintetek tényleg ez a normális és természetes? Vegán (se tojás se tej se hal) életmóddal nem lehet felnevelni egészségesen egy gyereket.
2020. ápr. 7. 08:09
 32/46 anonim ***** válasza:
91%

Csak hogy tisztázzuk.

Vega\vegetáriánus életmód nem egyenlő az egészséges táplálkozással.

Mint ahogy aki eszik húst sem biztos, hogy egészségesen táplálkozik.

Ha valaki húst hússal eszik ugyanolyan káros, mint aki zöldséget zöldséggel.

Én étel allergiás vagyok és a táplálkozás eléggé fontos elemét vagyok muszáj kihagyni az étkezésemből.

Ettől függetlenül nem táplálkozom egyoldalúan. Hosszabb utánajárás volt és odafigyelést igényel, de megoldható.

Hús nélkül is meg lehet oldani, de mélyebbre kell ásni a témában, nem elég annyi, hogy többet nem veszek húst és ezzel kipipálva, vega/vegetáriánus vagyok. Ettől nem az lesz az ember, hanem beteg (csak idő kérdése).

Én azt vallom, hogy a hozzátáplálás fontos egy gyerek életében. Legalább az legyen meg, azután odafigyeléssel és hozzáértéssel lehet úgy táplálni, hogy mindenkinek megfelelő legyen. Sok gyerek nem eszi meg a húst, az enyém évekig nem ette meg. Ráhagytam, majd eszik, ha akar elvvel. Nem lett semmi baja, semmivel sem kisebb, betegesebb, mozgékonyságban sem marad el a többi társától. Azóta már eszik, de nem rajtam múlott.

2020. ápr. 7. 08:52
 33/46 anonim ***** válasza:
90%

A hússal kínálás nem ráerőltetés. Mivel az ember természeténél fogva mindenevő így semmi különös nincs abban, ha a szülő bevezeti a húst is!( majd a gyerek eldönti ízlik e neki)

Aki mindenevő nem feltétlenül gyorskaján élő kólavedelő. Eszméletlen előitèlet, rosszindulat árad sok vegánból.

2020. ápr. 7. 10:22
 34/46 anonim ***** válasza:
27%

Az embernek semmilyen életkorban NINCS SZÜKSÉGE állati fehérjére.

Az állatok úgy jutnak hozzá a saját fehérjéjükhöz, hogy megeszik a növényeket és belőlük veszik fel a fehérjét, mivel csak a növények állítanak elő fehérjét. Ezen kívűl nincs olyan tápanyag, vitamin vagy ásványi anyag ami az állatokban megtalálható, de a növényekben nincsen.

A B12 vitamint, amit minden főleg vegetáriánusnak, vegánnak, de húsevőnek is kéne külön szednie, egy baktérium állítja elő. Ma annyira higénikus körülmények között élünk, hogy ezt a vitamin a környezetünkben már egyáltalán nincs. Régen többek között az ivóvízben és a földben volt megtalálható és főleg így jutottak hozzá az emberek. Ma már a takarmányállatok tápjához is mesterségesen adják hozzá a ezt a vitamint, ezért az ő húsukban megtalálható, viszont így is nagyon sok húst fogyasztó ember szenved B12 hiányban.

A növényekben is megtalálható mind a 9 esszenciális aminosav, nem csak az állatokban, illetve a növényi fehérje semmivel se rosszabb vagy jobb az állatinál. Ezen kívűl csak a növények állítanak elő fehérjét, szóval igazából a húsban is csak az állat által átdolgozott növényi fehérje van.

Fehérjében gazdag növények pl.: hüvelyesek (mindenféle bab, lencse borsó, tofu, tempeh), brokkoli, karfiol, quinoa, krumpli, zab, magvak.

De ahogy már mondtam, minden növény tartalmaz fehérjét. (1 narancs :~1.2g fehérje, 1 banán:~1.3g fehérje, 100g spenót:~2.9g fehérje, de még 100g jégsalátában is kb 0.9g fehérje van) Egy gyereknek 1g fehérje/kg-ra van szüksége és lássuk be, ezt azért nem nehéz csak növényekkel elérni.

Amit az állati eredetű dolgok tartalmaznak és nagy mennyiségben károsak az emberi szervezetre: koleszterin, telített zsírsavak, hemvas, nehézfémek (tengeri élőlényekben), plusz manapság minden féle antibiotikum és mesterséges hormon. Ezért az állati eredetű termékek túl nagy mértékben fogyasztása (a koleszterin és a telített zsírsavak miatt) az évek alatt szív és érrendszeri betegségekhez vezet nagyon sok esetben.

Amit növényi eredetű dolgok tartalmaznak, de az állati eredetű dolgok nem: rost, c-vitamin (kivéve, ha valaki nyers húst szeretne enni)

Ezek kívűl 1-2 növényen kívűl a növények csak K1 vitamint tartalmaznak, viszont az emberi szervezet át tudja konvertálni a K1 vitamint K2-re.

Ugyan ez történik az omega-3 zsírsavaknál. 3 fajtája létezik, az ALA, EPA és DHA. Az ALA növényi eredetű dolgokban található meg, az EPA és DHA pedig (pár kivétellel) csak állati dolgokban van, viszont az emberi szervezet át tudja alakítani az ALA-t EPA-ra és DHA-ra.

Lehet vitatkozni azon, hogy az ember mi evő, de ha megnézzük a legközelebbi rokonainak, a csimpánzoknak a táplálkozását, főként gyümölcsökkel, levelekkel, fakéreggel, virágokkal és magvakkal táplálkoznak, ezen kívűl alkalmanként tojásokat, rovarokat esznek és nagyon ritkán kisebb majmokat vadásznak. Utóbbit csak szükség esetén, így étrendjük ~97%-a teljesen növényi alapú. Nem azt mondom, hogy az embernek így kéne étkeznie, mert nem csimpánzok vagyunk, de azért a mi táplálkozásunknak erre valamilyen szinten hasonlítania kéne és a napi többszöri húsfogyasztás nagyon nem hasonlít erre.

Ha valaki húst eszik, attól még ehet egészségesen, viszont a mai világban, a fejlett országokban nincs az embernek húsra szüksége. Szóval miért választanám az, hogy fizetek valakinek, hogy megölje nekem a rossz körülmények között tartott marhát, csirkét, disznót, pulykát, stb., ha tudok mást enni helyette!?

És akkor még a húsipar környezett szennyező hatásáról még nem is beszéltem.

Már előttem is írták, hogy nagy tévhit az, hogy aki nem eszik húst az salátán él. Eltelik egy időbe megtanulni, hogy mit hogyan kell elkészíteni, hogyan kell új alapanyagokkal dolgozni, de a legfinomabb kaják, amit életemben kóstoltam, azok hús nélkül készültek.

Szóval nem, még mindig nem fogok a gyerekemnek húst venni, vagy a nagymamához csak azért elküldeni, hogy ott tudjon húst enni.

Még azt is szeretném megemlíteni, hogy a vegetáriánus és vegán táplálkozás nem egyenlő az egészséges táplálkozással, viszont náluk sokkal nagyobb százalék figyel oda, olvas utána dolgoknak. De egy vegán is élhet chips-en, műhúson és sült krumplin ketchup-al, ez kétségtelen.

2020. ápr. 7. 11:40
 35/46 anonim ***** válasza:
15%

2 szó lemaradt, javítom:

Amit az állati eredetű dolgok tartalmaznak és nagy mennyiségben károsak az emberi szervezetre: koleszterin, telített zsírsavak nagy mennyiségben, ... *

2020. ápr. 7. 11:57
 36/46 anonim ***** válasza:
31%

Mi eszünk húst. De ha nem ennénk, valószínűleg a gyerekeknek sem adnék, hiszen nyilván meggyőződésből nem ennénk, és ha nekem az lenne a meggyőződésem, hogy ez így helyes, akkor miért adnék olyat a gyerekeknek, amit én nem tartok helyesnek?

Minden szülőnek megvan a saját meggyőződése, amit "ráerőltet" a gyerekeire.

De a másik meg az, hogy igen, egy csomó ételt azért nem ettek még a gyerekeim, mert én nem szeretem, és nem főzök ilyet. Vagyis lehet, hogy az oviban, iskolában kaptak már, de itthon biztos nem. Pl. paradicsomos káposzta, vadas, töltött paprika. Nem szeretem, és elkészíteni sem tudom, mert meg sem bírnám kóstolni, annyira utálom. Nem hiszem, hogy felnőtt korukban majd szemrehányást tesznek miatta :D Én például felnőttként tudtam meg, hogy létezik olyan, hogy karfiolfőzelék, és imádom. Gyerekként soha még csak nem is hallottam róla. Kérdeztem anyukámtól, hogy miért nem ettünk ilyet soha, amikor ez annyira finom. Kiderült, hogy ő nem szereti. Na bumm, és akkor mi van.

2020. ápr. 7. 12:14
 37/46 anonim ***** válasza:
58%
Nem értem miért kell mindenkinek a válaszát lepontozni, aki nem adna hús a gyerekének, ez volt a kérdés, erre válaszoltunk.
2020. ápr. 7. 13:10
 38/46 anonim ***** válasza:
76%

Utolsó én szemrehányást tettem, mert nem ismertem a padlizsánt, egy rakás ételtfajtát sem, mert anyám nem szereti. Első dolgom volt bevásárolni és főzni, mikor rájöttem a hiányosságra, hát nem kiderült, hogy mégis szeretik? Csak lusták voltak beszerezni és megfőzni, még csak nem is a pénz miatt. Nagyon haragudtam. Az én gyerekem minden ételt ismer, nemzetközi konyhát is,főzök olyat, amit nem szeretek, ha ő szereti.

Nagyon szemét dolog kényelemből megfosztani a gyereket a vilàg egy részétől.

A vega leíráshoz meg annyit tudok hozzászólni, hogy hány kiló borsót kell ahhoz megenni, hogy egy szelet csirkét vagy halat pótoljon mondjuk fehérjéből? Mert megtehet módon, luxusból válogatni az ételek közt tőlem nagyon idegen, a gyerekem pedig nem fogom szivatni azért mentes étrenddel, tiltott ételekkel, hogy állatoknak jó legyen. Épp elég szívás azoknak, akik betegség miatt kihagynak ételeket(látom a laktózmentes diétás kislány arcát sokszor..)direkt ezt tenni valakivel szerintem gonoszság, mikor nem szorul rá. Ha nagyon védeni akarnám az állatokat, magamnak nevelném a boldog csirkét egy tanyán, hogy aztán lelkiismeretfurdalás nélkül nézzem a rántottcsirkét falatozó boldog gyerekem arcát.

2020. ápr. 7. 13:16
 39/46 A kérdező kommentje:

"Ezen kívűl, minden szülő csak jót akar a gyerekének, szóval egy vega szülőtől elvárni, hogy hús adjon neki, szerintem nem helyes."

Ezzel a logikával a fényevő is úgy gondolja, hogy az jó amit csinál és azért nem ad enni a gyereknek mert jót akar neki. Elvárni tőle, hogy bármit adjon neki ha egyszer ő sem eszik nem helyes.

Igen ez most egy nagyon szélsőséges példa, de sajnos volt ilyen és ugyan ez a gondolkozás.

2020. ápr. 7. 15:01
 40/46 anonim ***** válasza:
29%
A legtöbb vega/vegán tudatosabban állítja össze az étrendjét, mint a főttkaja mániás húsevők. Mindenki veri a mellét, hogy ő milyen egészségesen eszik, mert húsevő, de az, hogy az a hús hogy van elkészítve már nem beszél senki. Igen, lehet a húst is egészségesen elkészíteni, de valljuk be a magyar konyha nem arról híres és szerintem az ide írogatók sem úgy főznek. Meg a dörmi kismackó is lecsúszik a gyereknek kis tejszelettel. De az nem baj, persze. Lényeg, hogy hús legyen. Meg a nagyi főztje. Hát meg lehet nézni, hogy milyen egészségi állapotnak örved a legtöbb öreg, köszvény, meg a társai. De az ellen senki nem szólal fel. Lényeg a fehérje a hurkában. Nevetséges.
2020. ápr. 7. 16:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!