Terhességi súlygyarapodás: saját és baba súlya?
Kedves kismamák!
Arra lennék kiváncsi, hogy:
1) Ki hány kilót hízott a terhessége alatt?
2) Járt-e terhestornára vagy sportolt-e valamit a 9 hónap alatt?
3) Mekkora súllyal született a kisbabátok?
Babát várok, és már betöltöttem a 12. hetet. Így sok könyvet olvasok a terhesgondozásról, de kiváncsi vagyok, hogy a leírtak mennyire támasztják alá a valóságot...
Köszönöm! :)
Egy leendő anyuka
1. baba: 65 kilóval kezdtem (170 cm szóval nem voltam vékony, de annyira túlsúlyos se..) 61-ig fogytam 11 hetes korig, 72 kilóval mentem szülni. Igen, kismamatornáztam a 2. trimesztertől kb 34 hetes korig, utána sokat keményedtem meg rövidült a méhnyak, abbahagytam. A fiam 3570 grammal született, én meg 1 hónappal szülés után (addig nem mértem) 63 kg voltam.
2. baba: tartottam a súlyom, 63 kilóval kezdtem és ismét 72 kilóval mentem szülni. Nem tornáztam de nem is hagyhattam el magam, 21 hónapos volt a nagy, mikor szültem. A baba kerek 3 kilóval született. A kórházból 68 kilóval mentem haza (terhesen nem vizesedtem de szülés után igen) aztán pár hét alatt visszaálltam 63 kilóra.
Miért, mit olvastál?
Nem korrelál az anyai hízás és a baba súlya semmilyen formában.
Egy kivétel van, ha kezeletlen terhességi cukor miatt hízik az anya túlságosan, mert ez a magzat elhízásához is vezet.
Egyébként 55-ről 72-re híztam. Nem voltam cukros, csak ödémás. Gyerek 3300 grammal született. Nem jártam terhestornára, csak gyalog közlekedtem mindenhova, mint előtte is.
11 kilót híztam összesen. A 30.hètig 9, az utána való 11 hétben már csak 2 kiló jött fel. A szülés után ebből 7 ment le, a maradék pedig az első három hónapban.
Nem sportoltam semmit, sőt sokkal lustább voltam a 9 hónap alatt.
A fiam 3160 grammal és 54 centivel született.
1. 22kg a baba 4650g nem sportoltam
2. 15kg a baba 4380g nem sportoltam
3. 6kg a baba 4740g 24.hétig zumbáztam, itt terhességi cukrom volt.
Semmiféle összefüggést nem látok ☺
1. +6kg, 3320g
2. +9kg, 3650g
Nem jártam, nem sportoltam semmit.
(Mindkétszer gdm-en volt egyébként)
Köszönöm szépen mindenki válaszát!
Kedves második kommentelő! Egy könyvben (Berkőtől) azt olvastam, hogy bár a magzati túlnövekedés legismertebb oka a terhességi cukorbetegség kialakulása, de a terhes nő átlagosnál nagyobb testmérete és az optimálisnál nagyobb mértékű terhességi súlynövekedés is okozhatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!