Itt mindenkinek van légzésfigyelője? ÉS mindenkinek be is jelez?
Abban szerintem igaza van az egyik válaszolónak, hogy sokan nem tudják, mit kellene tenni, ha a rázásra sem vesz levegőt. Ezt bizony meg kellene tanulni még a terhesség alatt.
És így van, akinek meghalt a babája, mindent odaadna, ha lett volna akkor ilyen készülék. Inkább feleslegesen jelezzen.
Elhiszem, hogy valakinek felesleges, de mint már írtam nálunk is beriasztott, többször is ebből volt téves is, meg éles is. De én úgy vagyok vele, hogy inkább riasszon feleslegesen, mint egyszer ne riasszon mikor baj van és nincs otthon légzésfigyelő. Inkább pattanok ki hajnalban az ágyból, még ha tévesen is riaszt be, hogy lássam minden rendben van. Csak arra lennék kíváncsi, hogy senkinek nem ér meg ennyit a babájának az élete??? Hány életet mentett már meg a légzésfigyelő. Van akinek felesleges és így meghalt a babája, annak már biztos, hogy ma már nem az.
Nálunk is volt, hogy amikor elutaztunk, a pici utazóágyban aludt és beraktuk a légzésfigyelőt, ami teljesen jól működött.
Kár ezen vitatkozni, aki ellenzi, az nem fogja használni, akit megnyugtat, az igen. Én az utóbbi tábort erősítem, MAXIMÁLISAN megnyugtat, hogy a babám alatt van az érzékelő, mint írtam, 2 hónapos korától hason alszik, nem is mertem volna egy pillanatra sem anélkül ellépni mellőle ... A Nagyfiamnak komplett AVD-je volt ( a szívsövényes Baba anyukája nyilván tudja, hogy ez egy elég komoly szívfejlődési rendellenesség), Nála, 17 évvel ezelőtt nem is volt lehetőség légzésfigyelőre, de ha lett volna, nyilván használtam volna, és a következő babánál is fogom természetesen.
Én így vagyok nyugodt, nem tudom, ezért miért kellett lepontozni, de mindegy.
(Off: Gabka, én speciel tisztellek, amiért vállalod a neved, de a megnyilvánulási mód, ahogyan egy - egy kérdésnél reagálsz, engem is irritál. Ezt csak azért írom, hogy valószínüleg ennek "köszönheted" a nem túl kedves reakciókat. Bocsi.)
Ezzel a riaszt-nem riaszttal csak egy a baj, amíg nem tudják, hogy pontosan mitől van bölcsőhalál, addig nem tudhatod, hogy nálatok lesz-e vagy sem.
Igen, statisztikailag azoknál nagyobb az esély, akik pici súllyal születtek, korábban születtek, meg még ki tudja mi (annyira nem néztem utána), de erre csak annyit tudok reagálni, hogy statisztailag a lányomnak is igen-igen kevés esélye volt a megfoganásra (spirál + szoptatás + hébe-hóba mensi) mégis itt van.
A "nem tudják, hogy mit kell tenni" ez is baj - bár halkan megjegyzem, mindenkinek van már mobilja, mentők számát mindenki ismeri. Azért ülnek ott a telefon végén eü-t végző emberek és nem diákmunkások, hogy simán le tudjanak táv-vezérelni egy újraélesztést. De szerintem tök függetlenül attól, hogy van-e légzésfigyelő vagy nincs, minden várandós anyukának kéne elsősegély tanfolyamon részt vennie a terhesgondozás keretein belül.
Ahogy a kérdező is írta!
Sok tízezer baba közül 1-2 hal meg bölcsőhalálban. Itt meg mindenki azt bizonygatja, hogy enélkül a gép nélkül az ő gyereke bizony meghalt volna. Ha mindenki igazat mondana, akkor a bölcsőhalál aránya enélkül a gép nélkül, vagy a feltalálása előtt minimum 50% lett volna. Márpedig nem így volt. Ez a gép néha bejelez, a szülő meg hálás neki, hogy jaj megmentette a gyerekem életét, pedig kutya baja a gyereknek.
Nekem gyerekorvos mondta aki klinikán dolgozik, hogy NEM bölcsőhalál az, ami felkapásra, megrázásra megszűnik. Azok a babák vettek volna levegőt felrángatás nélkül is. Bölcsőhalál az, amit újra kell éleszteni. Ilyen meg igen kevés van.
De tőlem mindenki azt a reklámot hiszi el amelyiket akarja, én nem mondtam soha senkinek hogy ne vegyen. De ez már nevetséges, hogy minden légzésfigyelős anyuka gyerekét már tízszer megmentette a kütyü. :D
Lehet lepontozni.
Azt kérdezed, hogy hogyan lehet, hogy ennyi embernek bejelzett. Akkor miért olyan kérdést írsz ki amire nyilván nagyobb eséllyel figyelnek fel azok akiknél ez valós probléma volt? Mint pl nálunk. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy teljesen egészséges közel 4 kgos baba fulladozott a kiságyában miközben én azt a kevéske 5 percet töltöttem külön tőle amig lezuhanyoztam. A légzésfigyelő pontosan azért van, hogy azt az állapotot amig a baba nem veszíti teljesen el az eszméletét meg tudjuk menteni és megakadályozni azt az állapotot amig eljut addig, mig már csak a mesterséges lélegeztetés segít. Egy légzésfigyelő készülék soha nem jelez tévesen. Ez csak akkor fordul elő ha a használó nem elég érzékenyre állította be és így a kisebb levegővételeket nem érzékeli. Fontos, hogy minél nagyobb legyen a felület (nálam a 2 lapos angelcare 401-es van) hogy ténylegesen mindent érzékeljen. Mi apával összeraktuk és még a pici születése előtt jópár héttel nyomkodtuk, hogy érzékel-e mindent. Akár legérzékenyebbre is lehet rakni, Azt azért nem ajánlják, hogy ha szél mozgatna valamit a kiségyban...de könyörgöm...ki rakja ablak alá a gyerekét...??? Ráadásúl a kritikus idő alatt nem is szabad a babával együtt szellőztetni. A leírás második bekezdése figyelmeztet arra, hogy egy kartonpapírt kell a lapok alá tenni a rács miatt!!! Viszont nem kell azon agyalni, hogy hol fogod altatni, mert van olyan amit a derekára kel csiptetned. nekünk mind a kettő van. Ha babakocsiban aludna el akkor rácsiptetem. Nekem Soha egyik sem jelzett be feleslegesen. De ha megtenné...vinném vissza megjavíttatni! Mérlegem is van mégsem csúsztam bele a folyton mérésbe. Az elején elkezdtem, mert úgy jöttünk ki a kórházból, hogy esett a súlya(mivel alapítványiban voltam eleget fizettem ahoz, hogy néhány jó tanács mellett időre hazajöhessünk szerencsére). Én a mérleget még 6 hónapos terhesen megvettem:D Meg természetesen minden mást. Egyébként lehet fel ennyiért is légzésfigyelőt venni. Már 20ezer ft körül is van. Na azért ne nevettessen már ki senki, hogy nincs 20ezer forintja csak a legszükségesebbekre amikor tudatosan vállal gyereket!!! Mi sem vagyunk milliomosok. Mégis MINDENT a gyerekért. Nálunk szüléssel terhesgondozással és minden újj babaholmival meg játékkal együtt meg babakocsi stb... kicsivel 800 felett volt. Ebből az a közel 40e ft amit a légzésfigyelőre költöttem holott nem is tudhattam,mennyit jelentett....
Nem kell a legtutibb légzésfigyelőt megvenni. A funkciója a lényeg. 20 ezer ft a mai világban már semmi... Most pl beteg a kis mókusom. Összeszedett valamit apától és naponta kell szurira vinni. Mindent nekünk kellett megvenni meg még gyógyszereket. Ez is egy 20as volt...Ebben az esetben azt mondanád, hogy nincs? Nem a légzésfigyelőn van most a hangsúly, hogy hasznos-e vagy sem, mert aki erre rácáfol az örüljön magának, hogy szerencséje volt... De az, hogy ez összesen 20e ftért megvehető!!! Ha ingyen adnák sem raknád a gyereked alá? ha meg nincs 20e ftja valakinek és úgy vállal gyereket...na az az igazán felelőtlen!Oké, hogy az ember vágyik egy gyerekre, de biztosítsunk már valami háttért szerencsétlennek....! Milyen szar lesz majd neki, ha majd vágyni fog az oviban az én gyerekem Dora Dora babájára és te csak annyit tudsz majd neki, hogydani, hogy olyat nem kaphat... ő meg majd sóvárogva fog sírni és nem érti másnak miért lehet. Miért? mert más felelősség teljesen gondolkodott amit a gyereknevelés anyagi kérdésére értek.
Mert nincs olyan aki ha csak úgy megkapná nem használná. Ne csak a drágákat nézd! Én sem vettem meg a 70e ftosat ami kamerás is. (bár ha most jön majd a 2. gyerek:))
Bárki aki ellenezte és ismerek mind az ára miatt tették. Igen...de az ő gyerekeik besikerültek és vagy kénytelenek voltak megtartani mert későn derült ki vagy idióta vallási okora hivatkozva tartották meg... De nem hiszem, hogy itt mindenki ennyire szar anyagi helyzetben lenne... 20 ezer ft!!! Nem 100ezrekről beszélünk! Ennyiért nem megéri mindenkinek hogy odarakja és otthagyja? nem kell semmi mást tennie. Nem kell minden hónapban ráfizetnie. SEMMI! összesen ennyi és kész. Ez olyan mint jégkorong mecshez a fejvédő... Ráteszik, mert védhet, ha éppen ott sérülne meg....Nem véletlenül kevesebb a bölcsőhalál! Nézz utána. Azóta kevesebb, amióta használnak ilyen ezközöket. És nem azokkal történik meg akik használják... És nem, nem fogsz felkelni arra, hogy NEM szuszog. Én van hogy vele alszok délután. Minden mocorgására felkelek... de a pociján ott a figyelő. Mert arra nem kelnék fel ha egyszerűen csak nem kelne fel többet...
Hát erről beszélek... Persze, hogy nem az a bölcsőhalál, ha felkapod és újra vesz levegőt! A bölcsőhalál, ahogyan a nevében is benne van HALÁL. Nincs keringés, nincs légzés, nincs agyi tevékenység. Mivel azonban ez a három dolog nem egyszerre áll le, ezért van időd cselekedni.
A légzésfigyelő nem a halál állapotából hozza vissza, hanem figyelmeztet, hogy "helló, nincs X. ideje légvétel, figyelj oda, ha ez így marad, akkor beáll a halál". Lehet, hogy egyébként is vett volna levegőt ha nem kapod ki a gyerekágyból? Igen, lehet. Lehet, hogy kisebb inger (pl. autóriasztó a ház előtt) is elég lett volna, hogy vegyen levegőt? Igen, lehet.
A szatisztikát igen rontják az amerikai adatok /Mo-n még nem készítettek ilyen statisztikát!/. Sokszor megtörtént /állítólag/, hogy a baba nem is a kiságyban volt, vagy épp tele volt tömve az ágya mindenféle plüss- és egyéb dolgokkal, így szegénynek eltömődött az arca, persze, hogy nem tudoptt levegőt venni.., Aztán, mivelhogy maga a bölcsőhalál oka általában nem kimutatható, a hatóságok se szoktak túlzottan kutakodni egy a babáját ápp elvesztett családnál, szépen léezárják úgy, hogy bealudt a pici... Most nem vádaskodni akarok, félreértés ne essék!, csak azt írom le amit a témában különböző szakemberektől olvastam. Ha annyira mindennapos lenne az, hogy a babák meghalnak álmukban, mi volt az előtt, mikor még nem voltak légzésfigyelők? Ne támadjon le senki, csak gondoljunk bele! Most az, aki használja, esküszik rá, hogy az ő babája enélkül már nem lenne. Elhiszem, hogy sok-sok kis életet megmentett, de nehogy már egyméásnak ugorjunk olyan dologmiatt, amit mindenki máshogy lát! Szerintem a kérdezőnek se ez volt a célja.
Mint írtam, az én fiamnak is voltak szívproblémái pici korában... akkor még a kórházakban se volt általános a légzésfigyelő, de úgy gondolom, kis hazánk kevés szülészeti osztályához tartozó újszülött részleg teheti meg, hogy a náluk született babák mindegyikét ilyen eszközzel felszerelt kiságyban tartsa...
igen, lehet...ha épp egy autót pontosan abban a pillanatban próbálnak feltörni a ház előtt amikor a gyerekem olyan mélyen alszik, hogy nem vesz levegőt...
annyian hivatkoznak arra, hogy úgysem tudnák újjáéleszteni stb... A légzésfigyelővel időt nyernek, nem újjáélesztő tanfolyami oklevelet.
A légzés figyelő a reakcióidővel ment életet. Hazugság az, hogy megfizethetetlen lenne. De mennyit ér az, hogy biztonságban tartsd őt? kár hogy b***-ni ingyen lehet...
Akinek van, az nem azt jelenti hogy biztosan megtudná menteni a gyermekét. De akinek nincs az meg sem akarná... Miért dugd homokba a fejedet? Nem számolsz azzal a lehetőséggel, hogy megtörténhet. Nem tudják megmagyarátni az orvosok, hogy miért van, hogy egészséges gyermekeknek omlik össze a légzésük. Tény, hogy 8 év mire az ember tüdeje igazán kiépül. A levegő pedig az életet jelenti! Azért mert sokunk megteheti, hogy ilyen készüléket vásárol nem számítanak szerencsés helyzetben lévőknek. Aki nem teheti meg az számít szerencsétlen helyzetűenk...
Annak idején amikor én születtem felváltva őrködtek a szüleim miközben aludtam... Nem pedig úgy aludtak, csak úgy, hogy senki nem vigyázott rám... 3an vagyunk testvérek...sajnos egyikünknél sem volt még arra lehetőség, hogy az ébren figyelésen kívül máshogy biztonságban tudjanak bármelyikünket. De azt hogy sokan azt hiszik, hogy a gyerek el van ott magának egyedül...vagy hogy hirtelen szuperképességük lett és maguk mellett majd ők megérzik a bajt...meg meghallják a néma csendet:D:D::D:D wááá....és le vagyok döbbenve, hogy az ilyen ember ismeri a modern kori vívmánynak számító INTERNETET!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!