Rossz anya vagyok ezért?
Szerintem (tapasztalat 5 év alatt) egyre kevesebben vannak a "szopisták" (de jó szó, lopom ha nem baj mindent kifejez :))) és egyre kevésbé divat szoptatni, vagy pláne hosszasan:)
Én mondjuk a másik oldal vagyok én szerettem volna tovább de mindhárom gyerekem 1 évesen elfordult a cicitől egy percig se kellett nekik tovább:)
Hát ez van szerintem is addig kell szoptatni amíg mindketten úgy gondoljátok hogy ez jó és semmiféle szégyenérzet vagy bármi nem "lopózik" bele a történetbe.
Te ismered a legjobban a babádat és magadat, neked kell eldöntened, sőt jogodban áll, senkinek semmi köze hozzá! Az a lényeg, hogy te is jól érezd magad és a baba is elfogadja a leválasztást.
Azt olvastam, 6 hós korig a legerősebb a tej immunerősítő hatása, 1 éves korig erősen ajánlott, ha megoldható még a szoptatás, de 10 hónapos kortól ha más tejterméket (joghurt, sajt, kefír) is fogyaszt, már nem kell anyatej helyett elkezdeni tápszerezni (ha hirtelen elapad a tej vagy bármi). 1 éves kor után pedig már tejet is kaphat.
Nem ettől rossz anya valaki. Van, aki egyáltalán nem tud szoptatni, vagy betegség/lelki okok miatt egyszercsak váratlanul elapad a teje, vagy vissza kell mennie dolgozni és nem tudja megoldani a fejést. Nem gondolom, hogy ezért bárkinek el kéne ásnia magát! Sokkal rosszabb embernek tartom azt, aki pusztán csak azért ítéli el a másikat, mert nem azt csinálja, amit ő (de amúgy persze nem árt a babának), elvakult, fensőbbséges és lekezelő, nincs benne semmi empátia, tolerancia, csak szajkózza a maga igazát. Nem elég neki, hogy az ő kis világa rendben van, mást is kényszeríteni akar, hogy "álljon be a sorba", még ha ez lehetőségei/meggyőződése ellenére van is a másiknak. Ettől még ő is lehet jó anya, de emberként nem látom jónak.
Bocs a monológért, szinte minden nap felhúzom magam egyesek megfellebbezhetetlen örök igazságain.
Nem, de nem is tudom, kinek a fejében pattant ki anno ez a gondolat. Én "szopista" vagyok, de sose gondoltam, hogy rossz anya az, aki nem évekig szoptat. Egyáltalán, ki a Rossz Anya?
Ha a gyerkőcödnek is jó lesz így és neked is ez a helyes, akkor így lesz a jó. Semmi gond nincs ezzel.
De, ha már felemlegetődtünk, lehetne egyszer nem "visszapiszkálni" azokat, akik meg a hosszú távot tartják (általánosságban) jónak? Mert picit olyan szaga volt a kérdésnek és a válaszoknak, mintha megint a vitára menne ki az egész... abból meg már volt elég sok ezügyben. :( És tudom, hogy a másik oldal is kap rendszeresen, nem is azért mondom. De tényleg nincs értelme ezeken vitázni, mert mindannyian mások vagyunk.
Én "szopista vagyok" Tudod miért? Mert nekem, nekünk így jó, és pont. Aki téged rossz anyának tart, mert máshogy érzel, az nem szopista, hanem egy barom, már elnézést a kifejezésért. Nem ezen múlik, hogy milyen anya vagy. Mindenki addig szoptat, amíg tud, vagy amíg neki is, a babának is jó így. Ha ez nálad egy év, akkor annyi. Ha nálam 3, akkor annyi. Ezt az 5. válaszadónak írom. Ugyanígy érzek a tápszerrel kapcsolatban. Én nem adok, mert nincs rá szükség. De ha valakinek nincs teje, vagy pl. rosszul van szoptatás közben (ilyen is akad), akkor a legjobb választás a tápszer.
Nem is értem, mit lehet ezen vitatkozni:(
Én meg pont azt tapasztalom, hogy egyre többen vannak.
Úgy gondolom, nagyon jó a babának - amíg kicsi- az anyatej, és az is tetszik, hogy ez kezd természetes lenni mindenhol, hogy a kisbabát szoptatni kell. Ami nem tetszik, az az erőszakos okoskodás a több évig tartó szoptatással. Nekem nem jön be, és nem szeretem, ha valamit rám akarnak kényszeríteni. Hadd csinálja mindenki úgy, ahogy akarja! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!