8hónapos a kislányom.Forog,ül szépen,feláll. Tegnap volt a védőnő és megijesztett ami tök jó így karácsony elött ezen agyalni,hogy hu hu itt tart de mászni nem mászik?
Mászni úgy mászik,h.pár lépés de inkább nyomja magát,kúszik párosan teszi előre a kezeit és nem felváltva.
Azt mondta ez később gondot jelent,h.nem mászik.Lehet kötött az izma azt mondja,mindig tornáztatom a lábait a szájába veszi.Mindent szépen csinál.
Mondtam a védőnőnek,h.mi van ha később jön rá,késöbb jön a mászás..Azt mondta,hát az nem jó..
Majd dec.31-én kell hozzá mennünk.Azt mondta,h.ha addig nem változik januárba elkell mennünk fejlesztőbe.Volt valaki így? Tényleg ekkora a baj? Vagy volt akinél szintén kihagyta de később csinálta? Köszönöm a válaszokat előre is.
Az én lányom egyáltalán nem kúszott, max valami körbe-körbe izélt, a mászást meg ülésből indította, olyan 8-9 hónaposan valamikor. Tudom, szabálytalan, de lehetetlenség volt hasra tenni, mert már a levegőben visszafordult hátra, nem volt hajlandó és kész se hason lenni, se kúszni. Igazából ülve közlekedett, eleinte páros kézzel húzta magát, aztán már a lábával is rásegített asszimetrikusan, aztán inkább elkezdett járni.
Leginkább azért, mert abszolute nem volt hajlando hason lenni. A mai napig utálja, pedig már 4 éves, és semmiféle kötöttsége nem volt soha. Kifejezetten ügyes, 2 évesen szabályosan hintát hajtott, labdát vezetett lábbal, 3 évesen jobbra-balra galoppozott, fél lábon ugrált akármeddig, egy nagyon jó mozgású, eleven gyerek. Egyelőre ott tartunk, hogy 10-ig összead, kivon, magától tanulta, a számokat felismeri, állandóan számolni akar, olvasgatni próbál. Ezt most azért mondom, mert elvileg tanulási nehézségei is lehetnek a mászás kimaradás miatt, de szerintem ez nagyon nagyon túl van gondolva.
Egyébként én sem másztam, mondjuk én kúsztam, de úgy, hogy csak a kezem használtam. Semmit nem csináltam szabályosan. Iskolában végig kitűnő voltam, 2 diplomám van, zeneiskolában ügyesen zongoráztam amíg a tanulás miatt abba nem hagytam, és később még egy mozgásművészeti iskolát is elvégeztem.
Ha te nem érzékeled hogy gond lenne, akkor ne aggódj. Nálunk amúgy nem rugózott ezen a védőnő szerencsére.
Nekem lányom nem mászott, ülni is csak 11 hónaposan tanult meg stabilan.
Rá két hónapra elindult.
Teljesen normális ütemben fejlődött tovább, mára már 11 éves Nagylány.
Mi nem vittük sehova, nem is ijesztgetett senki.
Tényleg másszon, ne hagyja ki, ne ugorja át. Lehet, hogy a mászással 11 hónapos koráig sincs elkésve, de ha már áll, tipegve fog inkább haladni, akkor nem nagyon fog mászni, holott ez valóban fontos az agy több területének érése, az izmok-csontok erősödése miatt. De itt főleg az agyi érés a hangsúlyos.
A védőnők sokmindenre ráparáznak, főleg a terhesség alatti súlygyarapodással sanyargatják a kismamákat, de a mászásban tényleg igazuk van. Ha tényleg nem kell mászni, mielőbb kezdjetek fejelsztőt keresni.
Ez nem csak úgy működik, hogy a járás az nehezebb, ha azt tudja, akkor másznia nem is kell.
Menj le hozzá a padlóra, játsz vele ott, lent a földön. Jót fogsz tenni neki.
Valóban az a legjobb, ha betartja egy baba a sorrendet (kúszás-mászás-állás), de nem feltétlenül jelent gondot, ha felcseréli (viszont ha átugorja, és mondjuk elkezd lépegetni, akkor már valószínűleg magától nem lesz motivációja a pótláshoz).
Olyat is hallottam, hogy sokszor oviban azért mászatják a gyerekeket, hogy akinél esetleg kimaradt ez a mozgás, akkor begyakorolja, mert később is lehet ezt pótolni.
Az idegrendszernek fontos, hogy meglegyen a váltott kéz-láb mozgás, de ha a gyerkőc ezt nem így gondolja, akkor majd a fejlesztők megoldják 🙂
Amúgy a kúszásról nem írtál, az megy szabályosan? Mert akkor az már fél siker 😀
Mi feszesség miatt jártunk gyógytornára, és nálunk is aggódtak, hogy nem hagyja-e ki, mert voltak erre utoló jelek (???), de végül viszonylag sokáig mászott, ami elvileg jó. Viszont a kúszást kb. 1 napig gyakorolta, utána egyből mászott... remélem nálunk sem lesz ezzel gond, azt mondták, hogy az a fontos, hogy legalább az egyik meglegyen 😊
Ja, és egy plusz tanács: nekünk azt mondták, hogy ne hagyjuk állni. (Amit nem úgy kell elképzelni, hogy a földre nyomod vagy ilyesmi, hanem úgy kell letenni, hogy ne nagyon legyen mibe kapaszkodnia a felálláshoz.)
Most egyelore sztm ezzel nincs teendo, mert lehet elkezd majd maszni. De ha nem, akkor fontos hogy “eroltetve” legyen ez a mozgas is, az agyi idegpalyak kapcsolodasa miatt nagyon fontos a szabalyos maszas, nekunk igy mondta a neurologus (hozza vittuk eloszor).
Nekunk tsmt tornara kellett jarni, szinten a maszas kimaradt, jarni kezdett helyette, de szuperul beinditotta. Jart is es maszott is.
11-12 honapos a maszasra a " hatarido" , a vedono nem jart a foiskolara ?
Bar en anno veluk tanultam ket evig a foiskolan, haaat, az evfolyam felet a gyerekem kozelebe se engednem, olyan szinten ostobak.
13 honaposan maszott egyebkent a gyerekem, sot olyan is van, aki kihagyja. Es mit tudsz tenni ? Eroszakkal maszatod ? Vagy orokbe adod ?
semmit, ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!