Megmondjátok a családnak, mit adjanak karácsonyra ajándékba a babátoknak/gyereketeknek?
Két kisgyerek volt eddig a családban, az ő anyukájuk mindig mindenkinek pontosan kiosztotta, mit adjon a gyerekeinek ajándékba ünnepekre.
Már nekünk is van egy babánk és anyós kérdezi, mit vegyenek neki karácsonyra. Először gondolkoztam rajta, utána pedig arra jutottam, hogy nem mondom meg neki, hanem rábízom. Lepje meg azzal az unokáját, amivel ő szeretné.
Én nem szeretnék mindent irányítani a fiam körül, nincs erre kapacitásom és egyébként sem tartom egészségesnek ezt a kontrollt. Így lehet, hogy olyat kap, ami esetleg nem érdekli, de így a nagyszülő is érvényesülhet a gyerek pedig megtanulja, hogy mindenki különböző és más-más ajándékkal lepi meg.
Nektek mi a hozzáállásotok a témához?
És simán elnézed, hogy a gyerek nem örül annak, amit kap, mert mondjuk van már neki? Így nem lesz boldog se ő, se a nagyszülő...
Nem azt mondom, hogy meg kell határozni, mit vegyk, de megbeszélni nem ártana.
Két gyerekkel kitapasztaltam már, hogy a "hagyjuk érvényesülni a mamát" szörnyű eredménnyel járhat. Értelmes keretet célszerű adni, nagyvonalakban elmondva, mitek van, mi nincs, mit tartasz hasznosnak, mi érdekelte a gyereket máshol. Ha már ilyen szerencsés vagy, hogy megkérdezi, inkább segíts, ne hagyd vakon és mindenki boldog lesz.
Pár rossz példa: tricikli a másfél szobás, tároló nélküli lakásba karácsonyra; a negyedik játékbaba az egy évesnek; a legnagyobb babaház, amit talált (nem volt külön gyerekszoba még); fél szobát elfoglaló parkolóház a fiúnak; másfél méter magas rajztábla állvánnyal a 3 évesnek a másfél szobás lakásba; pörgő, világító figura a félős gyereknek; egyetlen funkcióval rendelkező hatalmas játék, ami nem érdekli a gyereket; és meg rengeteg van. Én sokat el sem hoztam, kidobtuk vagy továbbadtam.
Igen, egy fontos infót kihagytam!
Anyós ismeri a delikvenst, sok időt töltenek együtt! Gyakran átjön, úgyhogy látja, hogy mivel szokott játszani az unoka, tudja, hogy mi köti le és tudja, hogy mennyi hely van nálunk a lakásban. Nem olyan nagyszülő, aki évente 2x látja az unokáját. Igazatok van, ez fontos infó.
Persze. Mármint tőlem mindig megkérdezik a nagyszülők, sőt kérik, hogy vegyük meg mi és majd kifizetik. Szülinapra, más alkalomra is. Persze néha valami meglepetést is kap.
Pedig szoros a kapcsolat, de mindig azt mondják, én jobban látom, mi kell, mi tetszene neki, meg ugye a gyerek is nekem mondja el első körben, mire vágyik.
Nem látok ebben semmi problémát, kontroll, szerintem sokkal praktikusabb ez így, hamarabb kap a gyerek olyan játékot, ami tetszik neki, mint ami kevésbe.
Egy 8 hónaposnál nyilván még kb. mindegy, mit kap, de az én nagyobbik gyerekem majdnem 4 éves, neki már nem.
Első baba, első karácsony lesz.
Én kiosztottam az ajándékokat. Vagyis megkérdeztem ki mit szeretne venni, és az alapján mondtam, hogy azt ne, mert a másik mama megrendelte, inkább más játékot ugyanolyan árban.
Például: négyen akartak neki tanuló kutyust venni.
Másik gyereknél évek óta működik, ő legózni imád. Minden évben leosztjuk kitől milyet kap. Magamtól nem tudnám, hogy nincs-e neki olyan vagy nem kap-e mástól.
De próbáljátok meg, lehet be fog vállni. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!