Megmondjátok a családnak, mit adjanak karácsonyra ajándékba a babátoknak/gyereketeknek?
Két kisgyerek volt eddig a családban, az ő anyukájuk mindig mindenkinek pontosan kiosztotta, mit adjon a gyerekeinek ajándékba ünnepekre.
Már nekünk is van egy babánk és anyós kérdezi, mit vegyenek neki karácsonyra. Először gondolkoztam rajta, utána pedig arra jutottam, hogy nem mondom meg neki, hanem rábízom. Lepje meg azzal az unokáját, amivel ő szeretné.
Én nem szeretnék mindent irányítani a fiam körül, nincs erre kapacitásom és egyébként sem tartom egészségesnek ezt a kontrollt. Így lehet, hogy olyat kap, ami esetleg nem érdekli, de így a nagyszülő is érvényesülhet a gyerek pedig megtanulja, hogy mindenki különböző és más-más ajándékkal lepi meg.
Nektek mi a hozzáállásotok a témához?
"És simán elnézed, hogy a gyerek nem örül annak, amit kap, mert mondjuk van már neki? "
Minimális esély van arra, hogy pont ugyanazt veszi meg két csaladtag. A gyerek meg a,úgy megtanulhatja ám azt is, hogy az ajándéknak illik akkor is örülni, ha épp nem az szerepelt a listája csúcsán
Persze. Most például megmondtam, mert túl sok mindent szeretnék neki, de tőlem már elég sokat kap. Miért ne kaphatna olyat, aminek örül ő is, meg én is?😂 És az ajándékozó is jobban jár, mintha hetekig törné a fejét és hozna valamit, ami már van, nem érdekli a gyereket, vagy nem engedem. (Igen, ne legyünk álszentek, minden szülő mondta már, hogy ezt biztosan nem adja oda a gyereknek. Vagy azért, mert veszélyesnek ítéli, vagy túl hangos, ízlésrombolóan ronda, vagy bármi.) Még csak 4 hónapos lesz a babám és így is jártam már úgy, hogy még anyám volt megsértődve, hogy ezt vagy azt miért vettem a gyereknek, amikor olyat ő is akart hozni, már megvette, csak még nem hozta át. Meg kellett vele osztanom azt a titkot, hogy a gyereket én szültem, ennél fogva első sorban én vásárolok neki játékot, ruhát, mindent. Ha valamit szeretne venni, neki kell megkérdezni, hogy van-e már neki, mert én biztos nem fogok engedélyt kérni mindenkitől, mielőtt berakok valamit a kosárba.
Viszont olyan szabály nincs, hogy nem lehet mondjuk 3 éves korig autója, mert az összesre rá van írva, hogy 3 éven felülieknek. Nyilván nem adok neki mondjuk Kinder figurát, de az olyan játékok, amiről nagy erővel leszedhető egy valami, amit lenyelhet, jöhet. Van külön doboza a szigorúan felnőtt felügyeletes játékoknak. Azért egy csecsemő elég keveset játszik egyedül. Abban a pár percben, csak olyanokat rakok ki neki, amivel biztosan nem tudja kinyírni magát.
Tesómé 4 éves, külföldön élnek. Ő listát ír, mit szeretnének, én meg kiválasztom, amit "tőlem kap" és utalom az árát. Nekem is egyszerűbb így. Nem is értem, miért lehet ez gond, annak, akinek ez gond. Még barátnőmmel is megkérdezzük egymást, mit szeretnénk a gyerekeknek.
az ajándéknak illik akkor is örülni, ha épp nem az szerepelt a listája csúcsán
Akkor te örülj neki. De ne várd el egy kisgyerektől, hogy a seggét a földhöz verje örömében, ha kap valamit, ami már van neki.
Bocsi, de én biztosan nem fogom megtanítani a gyerekemnek, hogy örüljön a 3.tök ugyanolyan játéknak. Nincs olyan gyerek, aki csak egy dologra vágyik. Egyértelmű, ha másodszorra kap valamit, amit már megkapott, csalódott lesz, mert arra gondol, hogy bárcsak inkább y játékot hozta volna, amire szintén vágyott, de nem kapta meg. Hát, még ha az a valami a listáján se volt...
Na, most aki ilyenkor elvárja, hogy "örüljön", az csak képmutatásra nevel. Ennél még az is életszerűbb, hogy örüljön magának, Mici néninek, hogy eljött.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!