Akik fiatalon (20-22) évesen vállalnak/vállaltak gyereket ők hogy álltak rá készen ilyen fiatalon anyagilag, meg lelkileg?
Olyanokra gondolok akik tervezték is nem csak összejött. Ennyi idősen hogy van meg nekik hozzá minden feltétel: anyagi biztonság, lelki érettség, megbízható pár?
Én annyi idősen sem lelkileg sem anyagilag nem voltam rá készen, most 25 vagyok de még mindig korainak érezném.
Bár bocsánat, de ha valaki 2 gyerek nevelése mellett nem tudja fizetni a 120.000-es bérleti díjat, az egy lakáshitel törlesztőt sem fog tudni kifizetni.
Ott már valószínűleg nem 10-20.000Ft-on múlik a dolog, márpedig nem hiszem, hogy drasztikus lenne a bérleti díj és a törlesztőrészlet közötti különbség.
Albérletben meg egy normális szerződésnél felhasználhatod a kaukciót, így ott is van 3 hónapos talpra állni.
"valaki 2 gyerek nevelése mellett nem tudja fizetni a 120.000-es bérleti díjat, az egy lakáshitel törlesztőt sem fog tudni kifizetni."
De az kérdés még mindig az, hogy akinek van 2 gyerek mellett havi 120 ezre, az miért más zsebébe tegye ezt az összeget ahelyett, hogy a saját ingatlanába fizeti?
Illetve, az alap még mindig az, hogy ki a tököm ad ki egyáltalán lakást gyerekeknek?
Ezekkel a dolgokkal nincs is semmi problémám, nem véletlenül reagáltam csak arra, amire.
A hitel kérdést mindenkinek saját maga dönti el. Én személy szerint nem hiteleznék, pláne nem gyerekvállalási kötelességel, mert persze tudom, hogy van kibúvó, meg kamanmentes, meg vissza nem térítendő.. de a büntetőkamat így is épp elég ember fog majd földhözvágni. Arra pedig még mindig nem találtam választ sehol, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki munkaképtelenné válik, és nem tudja fizetni a törlesztőt.
“ Tudom, ilyen kor jönnek, hogy de ők a párjukkal, a fix állásukkal simán kifizetik. Ja. De a párod nem lép le, vagy nem halhat meg? TUDOM! ”
Míg te huszonévesen ezen aggódsz, hogy lelép a párod, mi 10 év alatt kiismertük egymást és csak 29 évesen vállaltunk gyereket. Jóval kisebb eséllyel megyünk szét, mint ti. Nem fizetésee pedig van hitel biztosítás. Ma is tanultál valamit.
Míg te havonta fizetsz 120ezeet albérletre és sosem lesz a tiéd, mi fizetünk havi 100ezret a törlesztőre és lehrosszabb esetben 20 év múlva miénk a ház teljesen. De mellesleg 2 év alatt már csak töredéke van a hitelnek, mert nem egyből suli után mentem szülni, hanem dolgoztam előtte, így a juttatások is jók voltak a gyerek mellett.
Nagyon gyerek vagy még te ehhez
Elnézve azt, hogy hány házaspár megy szét 20-30-40 év után, szerintem pont annyira rizikós volt gyereket vállalni, mint egy két éves kapcsolatban.
Alighanem a gyerekes szülők többsége egyetért abban, hogy marhára nem lehet összehasonlítani, hogy milyen volt előtte, és milyen közben/utána.
“ a másik, a hitelhez kell önerő is. Ha valaki erre nem tud előteremteni több tízmillió forintot, az bszodjon meg vagy mi?”
Pontosan. Ezért dolgoztunk, aztán vettünk fel hitelt
43#
1. Hitel, avagy más jellegű biztosítást köt, és/vagy van megtakarítása, így nem érinti semmilyen szinten a hitelét az sem, ha pár hónapig egyik fél sem dolgozik akár.
2. Egyezkedik a bankkal, aki tud enyhíteni a körülmémyeken méltányosságból átmeneti időszakra. Felfüggeszti néhány hónapra a törlesztést, kitolja a futamidőt, blabla. A bank sem hülye, neki is az a pozitív hogy tárgyaljanak vele és pénzénél legyen.
3. Ha végképp semmi, de semmi esély arra, hogy újra normálisan fizetni tudjon és megegyezzen a bankkal, akkor eladja az ingatlanát még mielőtt végrehajtás alá kerülne a tartozás behajtás és menti belőle a vagyonát. Visszafizeti a hitelét és új lapot kezd a maradék pénzéből.
A bedőlt hitelesek a devizások és ott is legnagyobb százalékban azok, akik túlvállalták magukat. Most is van ilyen nyilván. A gond abból fakad, hogyha vettem egy 20 milliós ingatlant 15 millió hitellel, az ingatlanom hirtelen 10-et ér a hitelem törlesztője meg megduplázódik, emellett már fizetésképtelen leszek, de az ingatlanomtól sem tudok a 3. pont szerint úgy szabadulni, hogy pozitívan jöjjek ki belőle. Hát ezt nyögi még mindig sok devizás, meg sokminden mást is. Pl. nem kommunikál a bankkal, csak eltűnik. A bank melyik ügyet adja előbb végrehajtásra szerinted? Aki bemegy, elsírja a bánatát és segítséget kér, meg némi türelmi időt, vagy aki szőrén szálán eltűnik a csúnya gonosz bank elől? A hitel nem ördögtől való, csak felelősen, előre gondolkozva kell felvenni. A gond az, hogy az emberek s*gg hülyék a pénzügyekhez és azt sem tudják mit írnak alá, csak virítsa a bank a lóvét... Ha meg beüt a krach, akkor lapítanak, mint sz*r a fűben, mert azt sem érti mit akar tőle a nagy gonosz (bank).
Jobban szabályozott albérleti rendszerben vállalnék gyereket albérletbe (Svájc, USA mintára pl.). Itthon nem. Ha 2 gyerekkel azt mondja a tulaj, hogy 30 napod van elköltözni mit csinálsz? Nem mindenki tud hazaköltözni anyuékhoz. Kettesben a férjemmel megyek én a híd alá, de a gyerekeimet nem teszem ki ennek. Mire legrosszabb esetben a bank viszi a lakásod, az évek. Addig csak megoldod az életedet valahogy.
Nekem az albérletben gyerekvállalással a bizonytalanság a legnagyobb bajom és az, hogy helyenként egy polcot nem tehetsz fel, ahova szeretnéd, nem festheted át a falat, valahol még a halott nagyi 100 éves szekrényétől sem lehet megszabadulni, mert annak eszmei értéke van. Ha valamit javítani kell, akkor "oldjuk meg okosba", vagy fizesd ki, mert biztos te tettél benne kárt, stb. Nagyon híg a bérleti piac és gyerekeseket amúgysem szívesen látnak, tehát az, hogy egy normális tulajt találj normális ingatlannal, normális helyen, időben, megtudd fizetni a bérleti díjat is és mehess gyerekkel, az kb. felér az ötös lottón egy négyes találattal.
Nem mondom azt, hogy bszodjon meg az, aki nem tud önerőt összeszedni (én sem tudtam 21 évesen), azt mondom, hogy mi ezért döntöttünk úgy, hogy felelősségteljesebb akkor gyereket vállalni, amikor már megvan a saját ingatlan akkor is, ha emiatt 31 évesen szültem és akkor is, ha fizetem a törlesztőrészleteket.
Azt elnézve, hogy 30-35 millió alatt szinte képtelenség normális helyen ingatlant venni, átlagos ház esetén sem fogja fedezni az eladási ár a hitelt. 25 millió forintra már akkora a buntetokamat, hogy az eladás után is nyögik még egy ideig.
Mostmár azért nem az a helyzet, hogy a falun 15 millióért vett hazám hirtelen 35-t ér.
47
Jó nagy idióta vagy. Külföldön is kevesen laknak saját lakásban, sokkal rugalmasabb egy albérlet, amit ugyanúgy tudok fizetni, mint egy saját lakást. Ha költözni akarok, akármikor megtehetem, oda, ahova csak akarok menni. Mi közöd hozza, hogy ki miért lakik albérletben vagy saját lakásban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!