18 évesen hogy készülhetek fel arra, hogy kisbabám lesz?
Igazából ajánlhattok könyveket, blogokat is, szívesen olvasgatok ilyen témában már.
Nem a legmegbízhatóbb/leghitelesebb forrás, de IG-n követni kezdtem pár anyukát, hogy legyen "baba téma" is, ha ott görgetek (@tamaralukovics, @nnooemi, @mariakragmann). Megrendeltem már két könyvet, a Nem harap a spenótot és egy szép babanaplót. A Bookline-on nézelődtem, de ott a legnépszerűbb könyvek minimum 10 évesek babatémában... Nem elavultak azok már?
Még annyira hihetetlen az egész dolog, sokszor belém hasít a semmiből a gondolat, hogy úristen terhes vagyok, vagy hogy jövő ilyenkor már bőven babázni fogunk. Néha azt érzem, hogy addig még rengeteg idő van, máskor bepánikolok, hogy mi lesz velünk, semmit nem tudok egy kisbabáról. Ezért szeretnék picit felkészülni, utánajárni mindennek, hogyha már itt lesz irl, akkor ne pánikoljak óránként.
Ez a kérdés esküszöm volt már 😅
Ugyanígy 18 évesen terhes lett, elkezdte mondani, hogy ilyen meg olyan insta anyut követ,majd benyögte hogy császáros lesz,mire valaki rá kérdezett az okára,akkor dlelőadta,hogy magánklinikán szül mert a szülei támogatják,megteheti stb stb.dettó még a kérdező stílusa is ugyanaz.
20-as válaszoló, ne haragudj, de szerintem az anyagi oldala a dolognak, a pénzügyi helyzetünk semennyire nem tartozik a kérdéshez, vagy idegen emberekre. Ha nem tudnánk megadni a babának mindent, amire szüksége van és lesz, akkor nem vállaltuk volna. Rendhagyó a helyzetünk, az biztos.
A barátomról nem írtam semmit, de nem 18 éves, hanem 22. Már van diplomája, most MSc-t csinál a Corvinuson, mellette dolgozik és folyamatosan haladunk előre.
21-es válaszoló, hát az nem én voltam, mert eddig gyereket sem szültem és terhes sem voltam.
22-es, számomra megnyugtató látni azt is, akinek baba mellett sikerülnek a céljai, tervei. Hogy látom azt, hogy "úgy is lehet". Számomra ez hatalmas motiváció.
23-as válaszoló, köszönöm szépen! Vekerdytől szerintem több könyvet is fogok venni, mert eddig amiket olvastam róla/tőle, azok tetszettek.
Én még javasolnám Vida Ágnes blogját/könyveit/kurzusait. Be is követheted FB-n, élőzni is szokott. Nekem az első időszakban rengeteget segített a 4. trimeszterről szóló cikke (ingyen elérhető). De nem csak a kezdeti időszakban hasznos, hanem később is.
Ugyan nem a szülés után, de nekem nagyon tetszik ez a könyv:
Meg ez a könyv is:
Ezek ugyan nem újak, de a modern, kötődő szemléletű nevelésben segítenek, ami szerintem amúgy is kortalan :)
Érdemes esetleg becsatlakozni olyan anyukás fb-csoportokba, amik rezonálnak a te hozzáállásoddal és nevelési gondolataiddal, elveiddel. Ezekben te is kérdezhetsz, de csak úgy is olvasgathatod mások kérdéseit, javaslatait, ötleteit amik segíthetnek neked is felkészülni. Én nagyon szerettem ezeket olvasni a terhességem alatt, sokkal felkészültebbnek éreztem magam a szülés idejére, mintha semmi ilyet nem olvastam volna.
Ja, meg nem tudom, akarsz-e szoptatni majd, de ha igen, a szoptatási tanácsadás kérdezz-felelek c. FB csoportot is melegen ajánlom, én a szülés előtti hónapokban nonstop olvastam ott a hivatalos IBCLC-k meg szoptatási tanácsadók meg így minden szakember válaszát, és így nagyon magabiztosan, nyugodtan peregtek le rólam az elavult tanácsok, amiket a kórházban osztogattak :D
Hát nagyon még nincsenek nevelési elveink..
Mondjuk azt már tudjuk, hogy az első 6-8 hétben a mi szobánkban fog aludni, meg próbálunk minél hamarabb valamilyen napirendet kialakítani vele, körülötte. De még elég elveszettnek érzem magam a babás témákban.:D
Kedves Kérdező!
A legfontosabb szerintem, hogy erre nem lehet felkészülni.Elolvashatsz rengeteg mindent, amiben rengeteg hasznos dolog lesz,viszont semmi sem lesz biztos,ugyanis a babád nem olvassa el ezeket és nem tudja,hogy xy könyve szerint neki mit-hogy kellene csinálni.
Én a gyereknevelést(babázást ahogy te írtad)az extrém sporthoz hasonlítanám,mondjuk extrém hegyi-kerékpárhoz.
Én 40 évesen szültem, előtte rengeteg dolgot megéltem,és őszintén mondom a legnehezebb dolog anyukának lenni.És nem a gyerek miatt,hanem mert mindenhonnan ömlenek az elvárások az anyukák felé,hogy a gyerekének ,hogy kéne viselkedni,miket kéne tudni,meg hogy nő is maradjon, meg kapja az ívet hogyha hordoz vagy ha nem, vagy szoptat vagy nem,hogy etet-e a játszótéren vagy nem,és így tovább, a sor végtelen.És nem csak idegenektől,sokszor a családtól,védőnőtől is.
A legfontosabb dolog, hogy találd ki te ki vagy és légy önmagad,és merj kiállni ezért.Te leszel a gyerekednek a legjobb anyuka.Akkor is ha más mást mond.
A napi rutint csak egy támpont,egy keret,ne dőlj a kardodba ha nem sikerül tartani(sokszor nemfog).
És szerintem még nagyon fontos, olvass mesét.Bármekkora a gyereked, és akkor is ha látszólag nem figyel,mesélj,mesélj mesélj.(már most a pocakban is mesélhetsz neki,16-18 hét körül hallja a hangod).
Kezdj el meditálni(ha még nem tetted)rettentően fontos,hogy egy dackorszakos gyerek/kiskamasz/kamasz közelében nyugodt tudj maradni,szóval van kb 2 éved megtanulni meditálni.
Azért nem mindegyik instaanyuka ilyen habos-babos dolgokról mesél, akiket a kérdező felsorolt, őket pl pont nem ismerem, de ott van pl @visnyeibarbi, aki azért elég nyíltan szokott beszélni a nem annyira szivárványos oldaláról is az anyaságnak, babázásnak. És rajta kívül van még csomó más magyar és külföldi instás is, szóval ez nem feltétlenül rossz kiindulópont.
Meg még tiktokon is szoktam látni anyukákat, akik elég őszintén mutatnak be egy-egy pillanatot a mindennapjaikból, és egyre elterjedtebb ez a "stílus" úgy általában a szociális médiában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!