Ketogén diéta! MIért jó/rossz?
nagyjából tisztában vagyok a dologgal: 20g alatti szénhidrátbevitel stb stb. Viszont fehérje/ zsír arányról nem tudok semmit.
na meg a hatékonyságáról sem tudok annyira sokat
És persze a fenti kérdésemre is várom a válaszokat:)
Kissé későn írok, de hátha segít valamit.
A ketogén diétában nincs fix arány vagy fix szénhidrátkeret. Ha ketózisban vagy folyamatosan, akkor ketogén diétán vagy, akár napi 6 gramm, akár 40, akár 90 gramm szénhidrátot viszel be (mondjuk ez utóbbi már keveseknek megy, nem árt hozzá nagy test, sok izom és kellő aktivitás ;)). A 20 gramm igen népszerű határ, mivel az szinte mindenkinél ketózist okoz. Szerencsére nekem a 40 is, nagy zöldségimádó vagyok, nagy gyümölcsimádó (mármint nagyon szeretem őket, a mennyiség kevésbé fontos) és a ketogénért is odavagyok.
Megvannak az előnyei, sok cukorbetegnek is jó s valamiért az epehólyaggal nem rengelkezők is simán élhetnek így (ezt nem értem, de nagyon sok ilyen embertől olvastam, hogy működik). Sokunknak javít az energiaszintjén és a közérzetén, s az éhségérzetet is kordában tartja, ami egyeseknek igen hasznos. Nekem is, bár ez nem jelenti azt, hogy fogyni tudnék vele :D Elvben igen, de a gyakorlat... Az nehéz. De tényleg sokat segít, kevésbé kemény dióknak már az étrend automatikus fogyást okoz, szerencsétlenebbek pedig csak koplalni képesek rajta, így bármennyire is tetszik nekik, muszáj hamar abbahagyniuk, ha nem akarnak éhen halni... S van, aki ketogénben is csak éhezve tud fogyni, de azért a legtöbbünknek kikapcsol vagy jelentősen lecsökken és megváltozik az éhségérzet.
Az arányok nem számítanak, az leginkább a kalóriakereten múlik. A fehérjemennyiségen is, de az ritkán tér el drasztikusan az embereknél, míg a kalória kinek 1500, kinek 5000 kcal... Vannak aktív emberek...
Még nálam is erősen változnak a százalékok, mivel a kalóriabevitelem is azt teszi. De a testnek grammos igénye van. Csak mert kétszer annyit eszem egy nap, még kb. ugyanannyi fehérjét kell ennem s természetesen a szénhidrátkeretem sem nő egy cseppet sem. Ilyenkor a zsír aránya megnő. Van, aki 95% fölött van, megint csak az aktív emberek... Én 65-70% körül szoktam lenni, de ez sem fontos. Az a fontos, hogy ne egyek túl kevés vagy túl sok fehérjét, ne koplaljak és a szénhidrát se legyen túl sok.
A súlyzós edzésemet nem befolyásolja a ketogén. Visszatölteni eszembe sincs, hisz azzal vége lenne a ketogén diétámnak s rosszul is érezném magam.
A ciklikus ketogén inkább csak névben ketogén, bár tuti vannak napok, amikor ketózisban van az ember. Nem igazán másztam bele, de csodálom, hogy van, aki bírja a sokkot, amit a durva váltások okozhatnak.
A zsíradaptált embereknek egy szénhidrátos nap eléggé büntetni szokott, nem is csoda. Fiziológiai inzulinrezisztenciára ráenni egy csomó cukrot... A test nem tud vele mit kezdeni egy ideig s az nem finom.
Ja, hatékonyság. Az a kalóriadeficiten múlik, már ha a fogyásról van szó.
Izomépítésnél érdekesebb a helyzet, erről nem tudok eleget, de sok ketózó testépítő edzés előtt bevisz egy nem ketogén szintű szénhidrátlöketet. Leedzi, szóval igen röviden esik ki a ketózisból (már ha zsíradaptált), de segít nekik.
Én ezen a szinten még nem vagyok, de tuti kipróbálom normálisan, mivel én semmi előnyét nem tapasztaltam a szénhidrátnak az edzésemre, de én még túl kezdő vagyok, plusz a szervezetem nagyon kompatibilisnek látszik a ketogén étrenddel (még ha ez lelkileg nem is ennyire tuti).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!