Akik diétáznak/fogyókúráznak, ti sosem bűnöztök? Vagy ha igen,milyen időközönként van pl csalóétkezésetek? Csokit ilyesmiket kívántok?
17 vagyok, a kérdezőnek és 20-nak mondom, őszintén meg vagyok lepve a válaszaitokon, úgy képzeljétek el, hogy én kb 2024 januárja óta vagyok itt, időnként leírom ezeket a gondolatokat, és volt, hogy vagy 10-en rám támadtak, teljesen le lettem hordva mindennek, mintha a Marsról jöttem volna minden egyes mondatommal, azonnal le is pontoztak 0%-osra, amikor leírtam ezeket.
Van hogy csak csendes figyelőként olvasgattam a kérdéseket, és ezek konkrétan minden egyes fogyókúrás kérdés alá leírták, hogy kalóriadeficit, meg mozogj többet egyél kevesebbet és egymást pontozgatták 100%-osra. Kedvencem, amikor megkérdezte valaki, hogy mit csináljon, mert állandóan éhes. Első válasz, mit gondoltok? Kalóriadeficit. Ez mindig ugyanaz a kb 10 ember.
Ezt is olvastam már többször, hogyha pajzsmirigyes vagy, elég csak extra 200 kalóriával csökkenteni, ő is már jó ideje ezt nyomja, amint felmerül a téma.
Minden kérdésnél teljesen kiszámítható: kalóriadeficit, ha nem tudsz fogyni bármi porblémád van, akkor nem vagy deficitben, csalsz, kamuzol, IR, pajzsmirigy csak kifogás, nekik csak még lejjebb kell csökkenteni a kalóriákat stb. Ez megy itt körbe körbe.
Utolsó (21es), sajnálom,hogy ilyen tapasztalataid vannak. Tőlem ment a zöld kéz,mert sokat segítettél. De hasonló képpen voltam énis,amikor nekem válaszolgattak ugyan ezeket, kalóriadeficit,stb.. meg még engem hordtak le,hogy nem számolok minden egyes falatot miligrammra pontosan és azt mertem mondani,hogy nincs hozzá idegzetem.
Nekem is van kezdődő IR-ám,amit a diéta elején nem tudtam még. Nem mindegy mit hogy eszek,mert ha "hiba van" jönnek a rosszullétek. Biztos más nagyon ügyes,hogy 2-3 honap alatt ledob 20kg okat. Én 4 hónapja csak -6 és féllel büszkélkedhetek. De elhagytam a rossz szokásaimat,nasikat,cukrokat,mindennapos lett a mozgás,nem aztmondom,hogy néha nem kívánok meg valami "bűnös" kaját,de fő a mértékletesség. Pont,hogy azt kell megérteni ês megfogadni,amit Te írsz! :) mert kb kalóriadeficit: egy mekis menü kb 1500kcal, oké,hogy deficitben van,de egêsz nap csak ennyitől nekem kiesne a szemem az éhsêgtől.
21. Nyugi, engem is mindig lepontoznak azért mert lowcarb párti vagyok, mert nekem ( és sok más ismerősömnek is), rengeteget segített a fogyásban. Még nem sikerült egyik kalóriamániásnak sem felfogni, hogy van akinek a kevesebb szénhidrát, cserébe több fehérje és zsír arány étvágycsökkentő hatású, ezáltal segíti a fogyást. Nem bonyolult, hogy ne legetne felfogni. És csökkenti a magas inzulinszintet is.
Persze nyilván ha valaki koplal, előbb utóbb lefogy, (koncentrációs táborokkal szeretnek ezen a ponton dobálózni) de kérdezem én, mentálisan beteg anorexiásokon kívül ki viseli el az éhezést? Élhetetlen. Aki nincs megfosztva a lehetőségtől ( nem zárták be stb), az előbb utóbb enni fog, ha éheztetve van. Alap túlélési ösztön.
Na meg pl a pajzsmirigy, azt írja szerinte 200 kalóriával ehet kevesebbet az akinek van ez a baja. Az pl pont elég vagy nem elég egy lassú, de talán még nem koplalás érzést keltő fogyáshoz, mondjuk amikor nincs sok felesleg.
Azt mondja egyél bármit csak legyél deficitben. Megnézném, hogy pizzával tábla csokival , zacskó csipsszel hol lakik jól az ember egész napra? Azt mondja egyél bármit😂😂😂 csak férj bele a kcaldeficitbe, vicces ez így, csak nem igaz. Mert vagy falatokkal kell beérned a " mindenből", vagy válogatnod kell mit eszel, aminél meg is dől mindent ehetsz elmèlet, különben vagy éhezel a nap folyamán, vagy ha nem akarsz éhezni, azzal a mindennel nem férsz a keretedbe.
Ahogy a dietetikusom is mondja: a kalóriadeficites elmélet önmagában túlságosan le van egyszerűsítve, ( laikusok számára megtévesztő módon) és amúgy sem az emberi testre vonatkozik ( ami egy bonyolult hormonális, dinamikusan változó rendszer).
Nekem Konkrétan a mindennapjaim étkezését teljesen át kellett alakítanom annak idején, és úgy összerakni, hogy benne legyek egy fogyást elősegítő keretben amivel lowcarbos összetétellel elég jól is tudok lakni.
Korábban ettem ha éhes voltam, amíg jól nem laktam, de nem válogattam meg hogy mit, és valójában édességek, nassolás nélkül is híztam így.
Ezért teljes átalakítás kellett. Ennek során jöttem rá, hogy ha kevesebb szénhidrátot eszek, kevésbé vagyok éhes, és tovább bírom evés nélkül.
23, "Azt mondja egyél bármit csak legyél deficitben." Igen, szó szerint, nemrég volt egy ilyen kérdés ennél is többször le lett írva ez a mondat: https://www.gyakorikerdesek.hu/fogyokurak__egyeb-kerdesek__1..
Mikor először feljöttem ide, csak néztem ki a fejemből, hogy ez most komoly? 😆
És a logikájuk pedig az, hogyha valamiért ez neked nem működik, akkor jön az instant válasz: akkor sokat zabálsz, csalsz, nem tartod a keretet, pedig azt hazudod, hogy tartod, túl sok kalóriát eszel még mindig stb stb
Szép és jó, hogy próbálsz szakszavakat használni, de ettől még okosabb nem leszel.
"tiszta röhej, igen ha pajzsmirigyes vagy akkor meg csak annyi a dolgot hogy extra 200 kalóriával csökkents"
De, pontosan ezt mondom. Ennyi a dolgod, kevesebbet ehetsz 1 almával, mint egy egészséges ember. :)
"Sajnos az ilyen emberek tipikusan az 1 bites kategóriák, nem lehet velük mit kezdeni. Olyan komplex rendszert kellene ehhez megértened, amihez sajnos nincs kapacitásod / nem érdekel."
Személyeskedünk? Szerintem fényévekre vagyok tőled tudásban mind edzés és táplálkozás témakörben. :D
A zsírsejtek száma nem növekedik meg, a számuk ugyanaz, adott, genetikai dolog. Van X zsírsejted, ami NŐ, ha hízol, és csökken, ha fogysz. Nem növekedik a számuk.
"De ha esetleg teljesen megváltozna a táplálkozása összetétele mindenképp fogyás lenne a végeredmény, hiszen nem zabál óránként, mert egy jól beállított étrend csökkenti az éheségérzetet is."
Éééés ezzel be is vallod, hogy kinek van igaza. Ha megváltozik a táplálkozása = nem éhes = nem zabál óránként EGYENLŐ azzal, hogy kevesebbet eszik, tehát kevesebb kalóriát is visz be, nem? De.
"Másrészt az izomvesztés alapból csökkenti az alapanyagcserét, kb sz.rt adsz a pofonnak, ha azt mondod egy elhízottnak, hogy ehet bármit, csak a kalóriákat nézze. Mert ebből kifolyólag valószínűleg a fehérjebevitelre nem fog kellően figyelni, fogyás esetén meg mindenképp veszíteni fog belőle, csak sima kalóriaszámlálgatás esetén valószínűleg még drasztikusabban. Azaz, még lassabb lesz az anyagcseréje izomvesztést követően."
1kg izom kb. 8 kalóriát igényel. 1 szem szőlő. Egy testépítő, aki felrak magára 30-40kg izmot egész karrierje alatt kb. 250-300 kalóriával ehet többet, mintha nem lenne rajta ez a mennyiségű izom.
Neked értelmezési problémáid vannak, mert senki sem állította azt, hogy nem kell rostot és fehérjét bevinni. Igenis számít a rost és fehérjefogyasztás ÉHSÉGÉRZETET ÉS IZOMMEGTARTÁST TEKINTVE.
De, FOGYÁST tekintve csak a kalóriák számítanak. Menj vissza általános iskolába és gyakorold a szövegértelmezést.
na megjöttek már a lepontózóbajnokok, meg a kalóriás gyerekek, hiányoltalak már titeket :D
25, ok, majd ha lesz kedvem, talán válaszolok a bekezdéseidre, de igazából szerintem mindegy egyes részt körbejártam már többször, és nincs kedvem ismételni magam.
A pajzsmirigyes elméleteddel úgyis pozícionáltad magad, hol tartasz tudás szinten sajnos.
Aki kizárja az inzulint meg úgy egyáltalán az egész hormonrendszert, amikor fogyásról, meg hízásról van szó, az nekem egyszerűen nem vitapartner.
Ez teljesen olyan szintű beszélgetés, mintha az lenne a téma, hogy hogyan gazdagodjunk meg és a kalóriás Pistike szintű válasz: Hát keress több pénzt, mint amit elköltesz.
na bummm...ez most segített? hasznos volt?
Én meg ott kezdeném, hogy jelen gazdasági helyzet, szakmai tudás, befektetés, vállalkozás, kapcsolati háló, pénzügyi intelligencia stb stb.
Szerintem így már érthető, hogy mekkora difi van köztünk, ezért a magadfajta nem vitapartner. Egyébként ezek nem szakszavak, és egyetlen korábbi hozzászólásomban sem használtam szakszavakat.
Vagy őszintén nem tudom mitől estél úgy hanyatt, az IR-től vagy a pajzsmirigytől? Lehet ezek neked akkor már szakszavaknak számítanak, de ne magadból indulj ki, mert amiket leírtam még egy általános iskolás is nagy valószínűséggel megértené.
nem, nem zártam ki, ha kizártam volna, az olyan lett volna, mintha az előbb felhozott képletből kizárnám a pénzt.
Ha meg kizárnám a hormonrendszert, az meg olyan lenne, mintha úgy adnék pénzügyi tanácsot, hogy nem vagyok tisztában azzal, hogy pl gazdasági válság van, azaz a teljes gazdasági környezetre nem lenne rálátásom, vagy halvány lila gőzöm sem lenne olyan fogalmakról mint az infláció, adózás, kamat, kormányzati szabályozás, piaci helyzet stb stb
Valószínű ezért is nem tudnak sokan meggazdagodni :D de lefogyni sem :)
Egy egyszerű fogyással kapcsolatos kérdésből, hogy került elő megint mindenféle hormonbetegség??
Ha fogyni akarsz kalóriadeficitben kell lenned, pont.
És igen ehetsz bármit.
Nyilván aki nem degenerált ettől függetlenül a saját érdekében megpróbálja legalább valamennyire egészségesen csinálni és azt az 1500 kalóriát nyilvan nem csokiból viszi be…
azért, mert maga a hízás a hormonrendszer teljes megváltozásával jár. Igen, ha úgy tetszik egy elhízott zsíros test az egy beteg test. Eltolódott hormonszintekkel. Ja hogy ti a hormonproblémákat egyfajta kuriózumnak tekintitek ami ilyen 10-ből 1 eset, áh értem. Hát nem így van.
Az ha csak a kalóriákra figyelsz, csak arra hogy a keretet tartsd, ez rengeteg mindenkinek nem működik. A barátod már jelezte hogy ne használjak szakszavakat, de sajnos itt kikerülhetetlen: azért mert többféle fenotípus létezik. Egyeseknek ez valóban használ, azaz ehet bármit, csak csökkenti a mennyiséget, másoknak meg teljesen át kell alakítani a táplálkozását ahhoz, hogy akár csak 1 dekát is fogyjon. Van amúgy erről egy videó, ha érdekel mélyebben, linkelhetem.
Másrészt, meg rengetegen nem tudnak lefogyni...elvileg ha ennyire egyszerű, mindenkire globálisan működik a keretrendszer, akkor az elhízás nem lenne népbetegség, de az. Ja és tudom is a válaszod, nem is kell folytatnod, biztos azért, mert mindenki zabál :D
Ugyanezt tudom mondani, nyilván ha nem degenerált, akkor ha diétázik automatikusan megszorít, erre azt hiszem még egy egyszerű ember is képes. De hát még sem tud lefogyni, meg nem tartósan, meg állandóan éhes, a telítettségérzete abszolút nem működik normálisan stb stb. Akkor ez mégis miért van? A kalóriák miatt biztosan, legalábbis szerinted.
Már csak azért is kikerülhetetlen foglalkoznod az a hormonokkal, mert az elhízott embernek megváltozik az éhségérzete. Nem tudja tartani a kalóriadeficitet, mert folyton éhes. Ezért nem állja meg a helyét az az állítás, hogy bármit ehet, mert ha a táplálkozása éhséget generál, tartósan inzulint emel, akkor a diéta kudarcra van ítélve, mert nem tudja tartani.
De még sorolhatnám, hogyan befolyásolják az eltolódott hormonok, hogy tovább hízzál. Az emberi test hízékonyságra lett teremtve, evolúciós előny. Az aki fogyni akar, ezzel megy szembe. Ezért nem elég csak a kalóriákkal foglalkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!