Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Ki szeretném próbálni a...

Ki szeretném próbálni a paleot fogyás céljából, de a szüleim nem támogatnak, tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés
Anyát megkértem, hogy hozzon haza minden nap husit és hogy tanítson meg húst sütni/párolni. Ráadásul mondtam neki, hogy elég lesz csirkecomb is, mert a melle csillagászati áron van. Erre meg azt mondja, hogy nem képzelem én, hogy ő minden nap hordozgat haza húst. Aztán jött a szokásos szöveg: "Mindenből lehet enni, csak egy kicsit. Reggel egyél valami szendvicset meg cukorral idd a teát, mert az agynak kell a cukor, ebédre azt edd amit főzök, a vacsorát kell csak visszafogni". Na ja persze... Egyszerűen nem érti, hogy én teljes mértékben szeretnék megváltozni és csak húst, halat, zöldséget, tojást és gombát akarok enni. Vettem egy könyvet is de nem olvassa el a kedvemért se mert "Neki nincs ideje erre". Le tudnátok nekem írni röviden, hogy miért is jó a paleo, hogy miért ajánlják, mert meg szeretném mutatni neki a komikat, hogy ő is megértse? Mivel érveljek, hogy győzzem meg?
2013. márc. 12. 14:49
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:

#29: Ez a kapcsolat a főzés és beszédképesség anatómiai feltételei között érdekes, erről még nem hallottam, azt hiszem. Bár ez semmit nem befolyásol a táplálkozásban :)

Van, amit meg sem tudunk emészteni hőkezelés nélkül, bár azok jobbára nem paleós dolgok ;) De ha úgy adódik, hogy húst eszem, akkor az is hőkezelt, vagy legalább füstölt. A lazac s pár egyéb sushin megszokott hal kivétel, azokat nyersen szeretem, kár, hogy nem lakunk tenger mellett :( A tojás változó, sütve, lágyra főzve és nyersen felhabosítva is szórakoztató számomra. A gombák sem egyformák, némelyik mérgező nyersen és ehető hőkezelve, némelyik állítólag remek nyersen, én annyira nem rajongok értük hőkezelés nélkül, sokszor direkt sütve jön ki az ízük, de ezzel egyes növények is így vannak (vajban párolt répa...)

De ha egy mód van rá, soha nem hőkezelem a gyümölcsöket és a számomra nyersen is könnyen, élvezettel ehető zöldségeket is nyersen preferálom. Nekem egyszerűen így esik jól s olvasmányaim szerint ez eléggé helyes is így, egészséges embereknek. Ki sem bírnám elegendő nyers étel nélkül, hiányozna. A vitázó szakértőkön nem tudok elmenni, de a testemre azért figyelek, tudja, mi a jó neki. De nem tekintem tragédiának a nem nyers ételek evését, s ez az egyik legnagyobb ellentét köztem és a fanatikus nyersevők közt, akik szerint így konkrétan mérgezem magam és családom. Fanatikus vallási térítőkre emlékeztetnek, gyűlölettel és intoleranciával a szeretet és elfogadás helyett. Attól még sok szeretetreméltó nyersevő van és rengeteg finom nyers étel, amit én is fogyasztok, mert hedonista vagyok :D

Egyébként egy elkötelezett nyersevőnél olvastam, hogy a nyersevők elég sok hülye érvvel rendelkeznek s meg is cáfolt pár népszerűt. Azt hiszem, ő írta, hogy az ember igenis jobban alkalmazkodott a főtt ételekhez az idők folyamán, mint ahogy a fanatikusok hinni szeretnék. S azt ajánlja, hogy együnk sok nyers ételt, de nem tudománytalan, megalapozatlan állítások miatt s azokat hangoztatva... Sajna a legtöbb csoportban vannak a csoportot lejáratók (én pl. motorozom, így itt van mire gondolnom), az emberek már csak ilyenek.

2013. márc. 17. 12:03
 32/33 anonim ***** válasza:

" Ez a kapcsolat a főzés és beszédképesség anatómiai feltételei között érdekes, erről még nem hallottam, azt hiszem. Bár ez semmit nem befolyásol a táplálkozásban :) "

Igazából ez rengeteg mindent befolyásol. És itt most külön kell választani a nyers növényi és nyers állati eredetű ételekekt. Az világos, hogy bizonyos vitaminok és tápanyagok tönkremennek hőhatásra, ezért szükséges a nyers élelmiszer, ez nem is kérdés. A húst viszont nem esszük nyersen, aminek konkrétan az is az anatómiai jele hogy az emberi evolúció a fogak mérete és az állkapocs mérete lecsökkent, finomabbá vált. Ez a kövületekből jól látszik. Ennek hozadéka, hogy a beszédkészség kialakulhatott. ehhez pluszban mlg az is kellett, hogy még nagyobb agyunk legyen, ami létrejöhetett a hatékonyabb húsemésztéssel együtt, szóval az egész folyamat kissé öngerjesztő jellegű. Vannak elméletek továbbá, amelyek még a bélszakasz lerövidülését is ide sorolják további érvként, mint anatómiai bizonyítékát a hőkezelt táplálékokhoz való alkalmazkodásnak.

2013. márc. 17. 12:18
 33/33 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező: Örülök, hogy tetszik a diéta. lehet hogy hamarosan a szüleidnek is megtetszik, és kipróbálják veled együtt. Nagyon sokat tettél most az egészségedért! sok sikert
2013. márc. 17. 12:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!