Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Van joga egy elvált apának elszámolást kérni a volt feleségtől arra vonatkozóan, hogy a gyermektartás összegét tényleg a gyerekre fordította-e az ex?
Szerintem lehet feljelentést tenni azért, ha egy anya nem a gyerekre költi a gyerektartást.
Ismerősöm és egyben nagyon jó barátom esett ennek áldozatául. Az asszonykának mindene volt, mert ő jóhiszeműen bőven adott gyerektartást, hogy mindene meglegyen a gyerekeinek, és ugye korlátlan láthatást kért. Ami azzal járt, hogy heti 3 napot biztosan nála töltöttek, de volt, hogy 4-et. Számomra már maga a gyerektartás is megkérdőjelezhető ilyen esetben, hiszen az apánál is ugyanannyit van a gyerek.
Na mindegy, mikor ez kiderült, hogy ő tele van luxuscuccokkal az apa pénzén, akkor megmondta neki, hogy feljelenti, ha nem a gyerekre költi maradéktalanul (ebbe persze a rezsi is beletartozik). Na utána megszűnt a probléma, a gyerekre lett költve.
A rezsit nem lehet beleszámolni a gyerektartásból elköltött összegbe, ugyanis a felállás az, hogy fűtenie, világítania, stb. akkor is kell, ha nincs gyerek. A víz az, ami kis mértékben extrának számít, a normál kiadásokból pedig a kaja, azonban a gyerek itt sem feles arányban hanem kb 1/3-adban számít be.
Ha jól tudom jogod van számon kérni, hogy mire költi a gyerektartást, amit majd számlákkal kellene bizonyítania. Ha beigazolódik, hogy nem a gyerekre költi, akkor a gyerektartás csökkentését is kérheted.
Ha jogilag van szabályozva az amennyit adsz, akkor nem tudsz mit tenni. Ellenkező esetben számolj kicsit utána mennyi az amennyit valóban a gyerekre költhet. Vagy hogy egyáltalán ő mennyit keres, mert nyilván ha nem tudja a rezsit és a kaját kihozni a fizetéséből akkor többet adj, ha tudsz. De feltételezve, hogy neki sem szűkösek az anyagi körülményei én nem adnék 25 ezernél többet. Plusz vehetsz a gyereknek akármikor akármit. Ha ezt eddig is megtetted, akkor semmi változás.
Férjem elvált egyszer, van egy gyerekük. 25 ezret ad a rezsibe, kajába. (ez kb. tényleg a fele talán ami a gyerek "fele". Vagyis ketten élnek 100ezerrel számolva, 50esik a gyerekre, annak a fele, hisz nem az apának kell eltartani a gyereket egyedül.). Szerencsére nincs nálunk ezzel gond, illetve az anya sem keres rosszul, nem is házsártos ex :) Ha van valami kirándulás, évszakváltás (még az elején :)) akkor a ruhákba is beszáll. Zsebpénzt felváltva adják.
Azért engem érdekelne hogy mennyi gyerektartásról van szó.
A kedves volt férjem havonta 9000 forintot fizetett, és hőbörgött nekem hogy számoljak el, mennyit költök a gyerekre. Ez több mint nevetséges volt.
Ma a minimál gyerektartás összege olyan 15-16 ezer forint. Akárhogy is nézzük, ha az anyuka mellé teszi a maga 15 ezer forintját és a családit jó esetben 40 ezer forint lenne a gyerekre. 40 ezer forint simán elmegy kajára, óvodai, iskolai dolgokra ( ugye fizetni kell mindig valamit) edzésre.. Öltözködésre már nem nagyon futja, főleg ha szeretné ha a gyereke ne lógjon ki a sorból. Minél nagyobb a gyerek annál nagyobbak az igényei, de az apuka nem emeli a gyerektartás összegét.
Amúgy meg, én végig jártam. Nincs jogod számon kérni hogy mire megy el a gyerektartás. A volt férjemnek a gyámügynél azt mondták, hogy ha a minimál összeget fizeti, és szerinte nincs elég ruhája a gyereknek akkor külön költségéből vegyen a gyereknek. Ha jóval nagyobb összeget fizet, mert a feleséggel megegyeztek, és nem elégedett az apuka, akkor tegyék hivatalossá a gyerektartás összegét. MIvel valószínű hogy a törvénynek megfelelően kevesebb gyerektartást fog fizetni, így a fennmaradó összeget költse az apuka a gyerekre.
Szóval kedves apuka. Mennyi az a gyerektartás??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!