Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi a legfőbb bűn a házasságban?
Már régóta szerettem volna megkérdezni, mert sok-sok kérdésből és válaszból kiderült, hogy az itteni nép leginkább a félrelépés, megcsalás stb. témára a legérzékenyebb. Erre mindig számtalan válasz érkezik, markáns vélemények, bőszült lepontozások, kiherélések ígérete, szóval, miért ez a legérzékenyebb részünk?
Hangsúlyoznám, hogy én egyáltalán nem szeretném, hogy a feleségem megcsaljon, félrelépjen, de egyáltalán nem gondolnám azt, hogy ha megtenné, akkor hajj, azonnal sírás-rívás, veszekedés, batyu a szekérre, elköltözöm/elköltözik, válik, világégés, földindulás… azt hiszem, hogy ha ez lenne a normális, akkor a fél város állandóan utazótáskákkal a kezébe vándorolna új szállásra, és az emberek örökké válnának meg csereberélgetnék a párjukat.
Említetted a bosszúállást.
Szerintem itt senki nem beszélt ilyesmiről. Az kicsinyes és aljas dolog. De ha megcsalnának, én bizony valószínűleg szakítanék, mert nagyon mélyen sebezne meg a dolog (főleg, hogy mindent megteszek a kapcsolatunkért). És ha a bizalmamat egyszer eljátszotta valaki, miért legyünk együtt továbbra is? Úgy már semmi értelme. Ha meg is bocsájt az ember, bizalom nélkül nem kapcsolat egy kapcsolat.
A szerelem pedig valahol igenis arról (IS) szól, hogy szíved/lelked/tested a másiknak adod, ahogy a sajátját ő is neked, ezzel alkottok igen erős szövetséget, jobb esetben. Ha megcsal a párod, akkor ezt a szövetséget rúgja fel. Tulajdonjogként felfogni ezt nagyon egyszerű gondolkodásra vall, és némileg sarkítás is, szándékosan negatív felhangot adsz egy természetes, és nagyon szép dolognak/gondolatnak: ha szerelmes vagy, akkor a tested bizonyos értelemben a másiké, ketten alkottok egyet, és ebbe egy harmadik nem fér bele.
Az erőszak emlegetése sem legitimálja a megcsalást. Érdekes erre hivatkozni.
Persze, sok dolog van, ami rosszabb, de ettől már a megcsalás akkor már nem az? Dehogynem!
31-es, szerintem egyáltalán nem kötelező velejárója a házasságnak és nem kell, hogy bármiféle gyakorisága legyen. Ne legyen, és akkor nem lesz senkinek semmiféle problémája. De ha lenne, ha előfordulna, akkor sem tör ki a III. világháború, a gyerek akkor is járjon iskolába, ne bömbölő, kisírt szemű szülők harcoljanak egymással, ne szamurájkarddal menjen a kocsmába bosszút állni az "áldozat". Az élet menjen tovább, némileg több tanulsággal, mint eddig. A tanulságokat meg feldolgozzuk.
És én nem írtam sehol semmi olyant, hogy bárkit megcsalni kötelező, mielőtt bárki is...
Különben meg írod, hogy te is hűséges vagy, ahogy a párod is. Akkor meg miről akarsz tulajdonképpen másokat meggyőzni?
Ok, hogy szerinted a megcsalás megbocsájtható (nem kívánom távolról sem, de előbb talán lépjen félre aljas módon a feleséged, és aztán írj ki erről kérdést), mások szerint meg nem, ilyen a világ, sokan sokféleképpen gondolkoznak az emberek. Hiába nem ez a legsúlyosabb dolog a világon, attól még egy kapcsolatban lehet a legsúlyosabb konfliktus, kár ezen lovagolni.
Kicsit értelmetlennek érzem ezt a szócséplést.
"De naponta újra és újra elcsodálkozom, hogy micsoda ordas indulatokat vált ki emberekből ez a dolog, közben nem egy kolléganőm elmesélte már, hogy éveken keresztül rúgták-verték, haját cibálták, de a megcsalásra mindenki felhorkan, mint a csataló, tüzet okád és egyből úgy érzi, hogy na, itt aztán a területére hatoltak, ezt aztán ő nem engedi, pallos, jog, meg miegymás. És ezen mindig megdöbbenek. Azokat az embereket, akiket életemben ismertem és akikkel egyáltalán ez a téma szóba került, úgy tudnám kategorizálni, hogy az intelligens és nem intelligens reakcóik alanyai. És azt tapasztaltam, hogy az intelligensebbek mindig toleránsabbak voltak ebben a kérdésben is, míg az egyszerűbbek mindig véres karddal jártak haza."
Ezen már én is elfilózgattam magamban. Sokszor hallom, látom, hogy az emberek előbb bocsátanák meg, ha a párjuk megüti, minthogy félrelépjen. Persze nem így, szó szerint, hanem összességében értelmezve az illető véleményét, bár szó szerint is hallottam már ilyet.
Az ember elég szex központú, szerintem mindig is az volt és teljesen mindegy, hogy pozitív vagy negatív előjellel. Puritánabb időkben a szexualitás elnyomásán volt nagy hangsúly, lazább időkben (mint most is) pedig annak megélésén. Bár tény, hogy sokaknak csak a szájuk jár. Ha nem így lenne, akkor tényleg napi szinten költöznénk ide-oda, új párkapcsolatot keresve.
A legfőbb bűn pedig egy házasságban (és minden pozitív tartalmú emberi kapcsolatban) a tisztelet hiánya. Ebben benne van a szeretet hiánya, az őszinteség hiánya, az erőszak, a hazugság, a megcsalás és bármilyen jellegű csalás.
Kérdező, egyfelől vicces nézni, hogy hogyan omlnak össze a közhelyek, sztereotipiák. Ugye a köztudatban az él, hogy a hím, a férfi vigyáz féltékenyen a párjára, foglalkozik azzal, hogy "az ÉN vérem" - namost ehhez képest azt olvashatod az ilyen típusú kérdéseknél, hogy manapság a férfiak egy része sokkal lazábban kezeli a szexuális monogámia elvárását, mint a nők. (és pont ugyanígy, a másik közhely az hogy a férfi aki "mindig csak AZT akarja", na ehhez képest általában a nők problémázgatását olvasgathatod, hogy a párjuk/férjük nem kívánja testileg őket...)
A kérdésedre válaszolva meg szerintem az, ha:
1, az egyik fél a család életét érintő nagy horderejű kérdésben tudatosan becsapja a család többi tagját.
2, ha a párkapcsolatban élőnek általánosságban nem a párja az első.
Meg egyáltalán, miért is beszélek én erről... mit lovagolok ilyen dolgokon, amikor sokkal fontosabb kérdések is vannak, például, hogy mit szoktál enni a mekiben, mit főzöl holnap ebédre vagy hol a legolcsóbb a műköröm...
Nekem meg az a megdöbbentő, hogy naponta hallok olyan híreket valamelyik médiában, hogy fütyi "szerelemféltésből" megölte fütyinét. És ezen mindig elképedek, család kiírt, gyereket is baltával, vagy rágyújtja a házat az erényes, vagy csak símán késsel, golyóval... mert ekkora állat, az a reakció marad neki, mint egy gimszarvasnak vagy oroszlánnak. Mert valahol valaki az mit tudom én mijébe gázolt, hát halál!
De ha valaki úgy véli, hogy hát ez nem egy téma, ok, akkor nem az...
Nem vered te kicsit más farkával a csalánt? Ha már neked hűséges asszonykád van, a többiek nyugodtan kufircolhatnak össze-vissza. :) Ez kedves...
Pár száz éve milyen remek felszarvazott vén férj lehettél volna egy 18 éves lányka oldalán. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!