Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan viszonyulnának az emberek a hidzsábhoz itt, nálunk? Avagy hogyan vállalhatnám fel az új stílusomat? Mindenki a páromat hibáztatná.
Sziasztok! Elöljáróban leszögezném, hogy semmiféle gyűlöletkeltésre, migráncsozása és társaira nem vagyok kíváncsi, mert ez nem politikai fórumrész, szóval felesleges színvonalas "Blikk" cikkekből meg tévéből szerzett információ alapján próbálni "jobb belátásra" bírni engem "a pasid agyon fog verni", "az iszlám elnyomja a nőket", "burkába leszel fojtva" meg társaival. Ez max. Szaúd-Arábia, és egyéb hasonló, vahabista országok, amiknek sajnos ma már semmi köze sincs az igazi Iszlámhoz.
Szóval, magyarázatképpen, hogy kicsit jobban megérthessetek talán. Teljesen érdektelen voltam a vallások iránt, és így egy véletlen folytán kerültem viszonylag hosszabb időre egy muszlim országba, ahol elkezdtem olvasni, tanulni az Iszlámról, először minden szándék nélkül, csak érdeklődésből. Nem sokkal később megismertem a páromat, és vele kezdtünk egyre többet beszélgetni a vallásról, és ennek folyamán ő látta, hogy mennyi kérdésem van, így javasolta, hogy legalább nézzek bele a Koránba. Mivel előzőleg már volt némi érdeklődésem, így megtettem. Mindenkinek kívánom, hogy élje át azt az érzést, amit én akkor. Fantasztikus volt, mintha egyszeriben mindent megértettem volna, úgy, hogy közben tisztában vagyok vele, hogy még rengeteget kell tanulnom. De mintha alapot kaptak volna a gondolataim... Csodálatos volt, és még mindig az :). Akkor jöttem rá, hogy a változások az életemben, a történések minden azért voltak, hogy a helyes utat mutassák. Bármilyen bután is hangozhat ez itt sokaknak...
Innen jön az is, hogy míg korábban egyáltalán nem törődtem vele hogy milyen ruhákat hordok, és az mit mutat meg belőlem, addig muszlim országban élve egyrészt hozzászoktam, hogy nem mutogatom a "bájaimat" mindenkinek, aki épp az utamban esik, másrészt pedig, ahogy egyre többet tanulok egyre szükségesebbnek érzem, hogy takarjam magam (ez nem csadort jelent, persze), így hamar elérkeztem a fejkendő kérdéséig (bár, még sajnos nem vagyok muszlim).
Tudom, hogy előbb-utóbb hordani fogom. Ez nem kérdés, viszont nem tudom hogyan kommunikáljam ezt a családom felé. Nem akarom, hogy a páromat hibáztassák, hogy ő akar "elburkolni" engem. Erről szó sincsen, én döntök, és én úgy érzem helyesnek, hogy nem kell minden férfinek látnia a hajamat, a testemet, mert felesleges, helytelen. Viszont nem tudom, hogy erre a világ hogyan reagálna. Szerintetek? Valaki esetleg hasonló helyzetben?
Előre is köszönöm :).
Hogy hogyan viszonyulnak azt látod így is.
Igazából nem tudom mire ez a nagy kiakadás, egy csomó vallás hord fejfedőket, régen nálunk meg a kendő volt a divat a nők körében. Amikor meg én voltam általános iskolás, akkor még 40 fokban is sálat hordtak az osztálytársaim. Nekem akkor is és most is mindegy volt, hogy ki mit visel. Ami engem illet én nem fogok kendőt hordani sosem, mert a hajam akkora, hogy háromszor többet takar mint egy kendő, ha meg melegem van akkor felfogom és akkor meg már felesleges a kendő. :D
Hozzáteszem, hogy ateista vagyok, nekem aztán mindegy, ki miben hisz, de én vallásért semmit nem fogok tenni. :D
Alapból előítéletesek az emberek minden téren. Ami ma megy a fejlett és liberális Európában azzal én sem értek egyet, ezzel, hogy sokan segget villantó sortokban meg kibuggyanó mellekkel megy utcára. Tegye persze ha neki ez jó, én aztán nem szabom meg, csak azért ne csodálkozzunk, ha ennyi erőszakos ember van meg beszólogatnak "hű de megb...nálak"...
Egy nem hivalkodó öltözék rendben van szerintem ezt senki nem vitatná de azt fogadd el, hogy az emberek tájékozatlanok és az iszlám megítélése éppen nem túl kedvező.
Amúgy meg ne másoknak akarj megfelelni tedd azt ami Neked jó!
Most Ő is itt van veled vagy távkapcsolatban vagytok?
Én amondó vagyok, hogy ha kiköltöztök vagy ha Te már felvetted a vallást, akkor bátran kezdd el hordani a kendőt.
És legyél büszke a vallásodra.
Reggelente a buszon minden nap látok kendős nőket, és senki nem szólja meg őket, nem néznek rájuk másként.
A családoddal pedig neked kell megismertetni az érzéseidet.
Mondd el nekik ugyanezt amit most nekünk.
Meg fogják érteni ha eddig is beavattad őket a dolgaidba és tisztában vannak a kapcsolatoddal, érzéseiddel..
Ami még opció, hogy felveszed a vallást és csak kint hordod a kendőt.
Te (elvileg) tisztában vagy a muszlim öltözködés jelentőségével, míg sajnos valóban sok a tévhit ezzel kapcsolatban. Te tudod kommunikálni a környezeted felé, hogy számodra miért fontos, értelmes emberek képesek ezt megérteni.
Én bár nem vagyok muszlim, abszolút felfogtam az öltözködés jelentőségét és képes vagyok vele azonosulni is (a muszlim nők nem a világnak, hanem a párjuknak akarnak tetszeni, ezért otthon MINDENT bevetnek a vonzalmuk növelése érdekében, de kifelé, idegenek felé nem). Szerintem ez egy abszolút vállalható, számomra szimpatikus gondolkodás. Írom ezt nőként, aki hasonló elvek szerint él: én is a páromnak szeretnék elsősorban tetszeni, nem a világnak.
A környezetemben egyébként van több magyar nő is, akiknek muszlim a párja, és nagyon szimpatikusnak találom, hogy semmit nem erőltetnek rájuk. Az egyik ismerősöm nyugati módon öltözködik, de amikor a párja családjával van, akkor az irántuk való tiszteletből (önként) ő is úgy öltözködik, ahogy a családban a többi nő. Ismerek olyat is, aki felvette a muszlim hitet és öltözködésében is követi (ismerős anyuka). A környezete hamar megszokta és elfogadta, nem találjuk furcsának. A gyerekeik számára sem tették kötelezővé a vallást, amikor már elég nagyok voltak, ők dönthettek, hogy szeretnének-e a hitük szerint élni (étkezésben, öltözködésben). A 10 éves nagylány önként vállalta a vallási előírásokat, bár öltözködésben még nem követi, étkezésben, szokásokban igen.
Biztos lesznek, akik előítéletekkel viszonyulnak hozzád, de attól még a te döntésednek kell lennie.
Ezer másféle módon is takarhatod a hajadat... kalap, sapka, hagyományosabb módon viselt kendő
Itt, legyél szíves és ne vállad fel. Kibírod, hogy Európa földjén még úgy csinálsz, mintha egyenrangú volnál.
Amint átértél Ázsiába, azt csinálsz, amit csak nem szégyellsz.
Ahogy írtad, mindenki a párodat hibáztatná, de tulajdonképpen igazuk is lenne, nem? A "hibáztatás", mint olyan, negatív, de ok-okozati összefüggésben attól még igaz. :) Magadtól kezdtél foglalkozni a témával, de a párod volt az, aki igazán megmutatta neked az utat, hogy merre érdemes terelni a kíváncsiságodat, és ő adta a kezedbe azokat a dolgokat, amiből tanulhattál. Ilyenformán tehát ő az "oka" annak, hogy ezt a vallást, és a vele járó egyebeket választottad.
Abból kiindulva, hogy előtte érdektelen voltál a vallások iránt, azt gondolom, hogy a családod sem lehet annyira szűk látókörű, hogy ne fogadják el, hogy ezt az utat választottad. Hogy a párod ebben segített, az inkább jó pont, mert nem akadtál bele esetleges fanatikus csoportokba - mert lássuk be, vallással ismerkedve könnyen futhatsz bele ilyesmibe is...
Nem maga a kendő a lényeges itt, a vallás önmagában az, amihez negatív dolgokat kapcsolnak Európában. Azt viszont szerintem könnyedén el tudod magyarázni, hogy neked ettől teljes az életed.
Én részemről nem követem egyik vallást sem, de függetlenül attól, hogy muszlim, a keresztény valamely ága, vagy éppen buddhista tanokról van szó, ha valakinek ez irányt mutat, az rossz nem lehet. Innentől pedig már mellékes, hogy rózsafüzért vagy kendőt viselve mutatja ki a hovatartozását.
Amíg saját magad dönthetsz arról, hogy mit viselsz, és van egy határozott vágyad, addig nem éri meg azon görcsölni, hogy ki mit gondol. Gondolom az emberek megnéznek majd az utcán, de max ennyi.
(Mondjuk azzal nagyon nem értek egyet, hogy az iszlámmal való fenntartásokat "blikk" színvonalnak gondolod, de ez van...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!