Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit jelent az, hogy "felnézni a másik emberre"?
Tudom, furán hat a kérdés. Nem volt még párkapcsolatom, saját tapasztalatom nincs még. Azonban több helyről hallottam már, csak nőktől.
Egy csajszi mondta, mielőtt szakított volna az épp aktuális pasijával, hogy "nem tudok már felnézni rá". És mikor valami női beszélgetős műsorban is elhangzik, hogy "nekem kell, hogy fel tudjak nézni a páromra"
Csak hallgatom és nem értem.
Ami zavar engem, hogy elvileg a kapcsolat az egyenlőségen alapszik, kölcsönös tisztelet. Namost, ha én valakire felfelé akarok nézni, akkor a másik rám visszafelé csak lefelé tud nézni.
Tehát ezek a nők amikor azt mondják, hogy fel akarnak nézni egy férfira, akkor azt várják el, hogy a férfi felettük álljon, rájuk csak lenézni tudjon?
Ha már itt tartunk, egy amerikai stand-up-ostól hallottam (nevét nem jegyeztem meg), hogy a mai nő olyan pasit akar, aki nála idősebb, erősebb, tapasztaltabb, okosabb, jobban keres, és talpraesettebb
Namost, ebből kifolyólag olyan nőd lesz, aki nálad fiatalabb, gyengébb, tapasztalatlanabb, hülyébb, és keveebbet keres - és azt várja el, hogy kezeld egyenrangú félként és tiszteld őt is.
Nagy röhögés kisérte persze, de ez megmaradt nekem ez a gondolatmenet, mert mindig is furcsálltam.
Lehet csak nincs még tapasztalatom, és abból adódik ez az egész. Sajnos 25 éves koromra nem jött még össze barátnő, sem egyéjszakás kaland, sem semmi.
"elvileg a kapcsolat az egyenlőségen alapszik"
Gyakorlatilag nem. A feministáknak mindig aszerint egyenlőek, vagy nem egyenlőek a nemek, hogy éppen melyik éri meg jobban. Ha például a férfinek vannak problémái és támogatásra lenne szüksége, akkor legyen férfi, oldja meg. Ilyenkor nincs gond a szexizmussal.
Én felnézek a páromra, mert egy ritka kedves, rendes ember, örülök, hogy van még ilyen a mai világban. Ő meg azért néz fel rám, mert elég mélyről indulva elég magasra jutottam és sosem adtam fel. Kölcsönösen vannak olyan dolgok, amik miatt elismerjük, tiszteljük, "csodáljuk" egymást. Egyikünk sincs feljebb, vagy lejjebb a másiknál.
Szerintem ez a helyes értelmezés, de hazudnék, ha nem találkoztam volna olyannal, aki tényleg azt szeretné, hogy a másik jobb legyen nála. Ez gyerekes hozzáállás (tinikoromban én is voltam így vele), de nem mindenki nő fel, és veszi észre azt, hogy először önmagán kell dolgoznia, hogy találhasson valakit, aki megfelel neki.
Nálam, és szerintem általánosságban ez arról szól, hogy ha valakivel együtt vagy, azért már összekötöd - akár "csak" a hálószobád, akár az életed, stb, akkor ugyebár ő több a szemedben mondjuk a Pista szomszédodtól.
Minél több szempontból tudsz felnézni a párodra, annál inkább jobb szerintem. Én pl. imádom, hogy a férjem nagyon kitartó, okos, ügyes, segítőkész, önzetlen, stb. Ezek inkább erkölcsbeli, magatartásbeli tulajdonságok. És nem, nem azt várja el egy nő a fel tudjak rá nézni érzéssel, hogy leuralják és kb aranytálcáról etessék,-már ahogy szerintem te érted...
Így, ebben a helyzetben, hogy pl a nő felnéz a Lacikára X ideig, mert Lacika hűséges volt, de aztán már nem az, összetörik az idilli kép, nem tud felnézni rá a nő. Ami szerintem egyébként nem a legmegfelelőbb kifejezés, de lényegtelen, érthető.
Ezt meg belevinni a végére, hogy juhj a nők megint álszenteskednek és fúj mocskos nők, kár volt, de megértem ezt is. Gondolom nem is véletlen nem volt még barátnőd, pedig már 25 éves vagy... (:
Nőként mondom, én nem a feminizmus híve, hanem az egyenlőség híve vagyok. Ha egy férfinak van baja, azt ugyan úgy kell komolysággal kezelni mint egy nő baját, illetve ahogy a férfi szerepekre imádnak a nők nagyon rámenni, úgy azt gondolom, a nőnek akkor legyenek kötelességei is, ne csak elvárásai.
Attól, mert valakire felnézel, a másik nem fog lenézni.
Másrészt nem is a felnezes a megfelelő szó, hanem a kölcsönös tisztelet és elismerés.
De lehet nézni valakire bizonyos tulajdonságaiert is, attól még nem tartod magad kevesebbre a másiknakl.
Amúgy nem csodálom, hogy nagy röhögés volt a válasz a kijelentésedre.
4.)
a kommented másik felében nem az én válaszomra reagálsz, hanem a 2.) kommentelő fasságaira. Azt nem én írtam. Nem gondolom, hogy a nők álszenteskednek, meg ilyemik. Csak nem értettem a kérdésben feltüntetett kifejezést.
De már meg is ítéltél, hogy miért nincs barátnőm - hát nagyon köszönöm, de úgy gondolom, az, hogy miért nem sikerült még párkapcsolatot kialakítanom, rám tartozik és nem 4 sor alapján kell eldönteni.
Ettől függetlenül a válaszod értelmes részét köszönöm.
Nagyra tartod
Nqgyra becsulod
Tudod azt hogy te soha nem fogsz hozzá felérni
6.) Nagy röhögés a stand-up előadásban hangzott el - olvasd el ismét :D
nem az én kijelentésem, nem az én gondolataim, még soha nem mondtam el társaságban
Nem téged akartalak megítéltelni, csak leírtam, hogy fölös volt belevenni a standupos csávó gondolatmenetét. Gondolom azért, nem véletlen volt, hogy ezt érezted, ide kell írd...(:
Nem értesz egy kifejezést, lsd: felnézni valakire, és te azonnal érezted, hogy előhozd ezt a xar poént, amit hallottál, akkor is, ha oda írtad, hogy neked furcsa.
Szerintem sok más embernek eszébe se jutott volna ezt odabiggyeszteni a végére, csak mondom.
Nem azt mondom, te mondtad, de totál fölös volt ezt odaírni a végére, egyenlőség megvitatására.
Ha egy fogalom etimológiai, szemantikai és térbeli értelmezését nézed, nem biztos, hogy a használt jelentésbeli értelmezést kapod. Szituációba, élethelyzetbe kellene megnézni mire mit mondunk, nem térgeometriázni a szótár fölött. Én a feleségemre felnézek pl. mert lelkiismeretes, nagy tudású orvosként dolgozik, Ő felnéz rám, mert lelkiismeretes, nagy tudású mérnökként dolgozok. Csak hogy szemléletes példát hozzak. Itt kölcsönösen felnézünk egymásra, mert értékes ember a szakmájában. De ennél is fontosabb, hogy például mindketten támogatóan állunk a másikhoz, próbáljuk sokszor erőnkön felül megoldani a problémákat. Mindketten ugynazon tulajdonság miatt nézünk fel a másikra.
De lényegében kicserélheted a felnéz szót tisztel/megbecsül/szeret szavakra, ugyanaz lenne az értelme. Ha a "csajszi" azt mondja, hogy "már nem tudom tisztelni a barátomat", akkor értetted volna mit akar kifejezni?
"a mai nő olyan pasit akar, aki nála idősebb, erősebb, tapasztaltabb, okosabb, jobban keres, és talpraesettebb"
Idősebb - érthető, ez kb. mindig is így volt, bár sok női ismerősömnek van fiatalabb párja. A nagy korkülönbséget szokták inkább vitatni. És ebből kifolyólag ha nő fiatalabb, akkor mi van? Ez egy hátrány vagy mi?
Erősebb - fizikai tulajdonság, ilyen a biológiai felépítősünk, nagyon nagy részt mindig a férfi az erősebb, ebből következik, hogy a nő a gyengébb (ez miért is probléma, vagy kinevetendő?)
Tapasztaltabb - Ezen is gyakorlati jelentést kell érteni, a férfi-nő párkapcsolati dinamika általában úgy működik, hogy a férfi gyakorlatiasabb, többet intézi az ügyeket, a fizikai térben otthonosabban mozog
Okosabb - ilyet még nem hallottam, szerintem ez is a gyakorlatias ügyeskedéssel függ össze, nem hiszem, hogy a nők olyanra vágynak, aki minden téren okosabb náluk, max az előbb leírtakban
Jobban keres - ez megfigyelhető, de nem általános. Ennek is hagyományos családfenntartó szerepkörhöz van köze, de ma inkább kopik már ki. Itt is a hangos kisebbség figyelhető meg, de sokan inkább csak azt nézik, hogy "egy szinvonalú életet" tudjanak élni, ne legyen nagy eltérés
Talpraesettebb - ez megint a gyakorlatias dolgokkal függ össze, amit már kifejtettem
De itt ki van felejtve a másik oldal, ott meg az az 'elvárt', hogy a nő szebb, háziasabb, családcentrikusabb, érzelmesebb, egészségesebb életmódot folytató, illedelmesebben viselkedő, felnőttebb gondolkodású stb. legyen.
Ez alapján meg a férfi rondább, igénytelenebb, lustább, érzelmi analfabéta, egészségtelenebb életmódot folytató, bunkóbb, gyerekes stb. lesz.
Így is lehet nézni. Nem jó csak az egyik felet nézni, se nem a 'jó' tulajdonságokkal szemben felsorolni bántóan csúnya jelzőket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!