Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Jogos-e ha ilyen esetben ki csavarom a partnerem kezét?
Egy parázs vitánk egy korábbi sérelem közben nagyon elfajult és a barátnőm a közel egy milliós laptopomat le akarta csukni és nem engedte, hogy beletemetkezzek. Szerettem volna először óvatosan elvenni a kezéből mert korábban is volt már rá példa, hogy ami a keze ügyébe volt oda vágta (pl.: AirPods, telefon). Ekkor jobban kezdte szorítani a laptopot és féltem, hogy kárt okoz benne (ez az eszköz egyébként két havi fizetésem és kb a fel életem és a munkám van rajta, ebből elek).
Ezután erélyesen, nem kiabálva felszólítottam, hogy engedje el a laptopot, mert ki fogom csavarni a kezéből. Ő hisztérikusan sírva rám üvöltött, hogy csavarjam, majd erre addig kezdtem hatrászorítani a kezet amíg el nem engedte.
Ekkor elkezdett harapni, próbált megutni és üvöltött, hogy én kicsavartam a kezét.
Végül minden cuccomat összeszedtem és elraktam előle és azonnal otthagytam, hogy ne eszkalálódjon a helyzet.
Nem reagáltam jól a helyzetre?
"Mindketten idegbetegek és erőszakosak vagytok"
Köszi a meglátást, de sem előtte, sem utána nem volt szükségem soha fizikai erőszakra, most egy kiegyensúlyozott kapcsolatban élek, ahol még a kiabálás sem nagyon merül fel. :)
Utólagosan vizsgálva a dolgot: A kérdést igazából akkor csak a saját lelkiismeretem égetése miatt tettem fel. Ma már tisztán látom, hogy abszolút jogosan jártam el az értéktárgyaim védelmében, senkinek nem megengedhető, hogy ezzel fenyegessen a saját lakásomban, senki nem lépheti át ezt a határt vagy ha mégis megteszi, akkor számoljon a következményeivel, aminek persze egyensúlyban kell lennie a támadó cselekedeteivel. Ebben az esetben teljesen reális volt többszöri felszólítás után kicsavarnom a kezéből a laptopot.
Szerintem te is túllépted az arányosságot. Nem kicsavartad a kezéből, hanem, mint írtad, hátracsavartad a kezét. Ahhoz jogod lett volna, hogy kirángasd a laptopot a kezéből anélkül, hogy bántod. A kéz hátracsavarása azonban testi erőszak, lehet belőle egy ficam vagy törés is, ha nem tudnád.
Én azt tettem volna, hogy esetleg a tárgyat megpróbálom kiszedni a kezéből ütés, hátracsavarás, stb. nélkül. Ha nem sikerül és kárt tesz benne, kihívom a rendőrséget és feljelentem nagy összegű rongálásért. Be is hajtanám rajta az árát. Vagy a másik lehetőség, hogy választás elé állítom: vagy kifizeti a laptopot, vagy feljelentem, lehet választani. Nagyon nagy eséllyel szakítanék, pláne, hogy nem az első eset. Én még nem jártam úgy, hogy partner megrongálta volna direkt valami értéktárgyamat, de ha a laptopomat, vagy más értékes tárgyat rongálna meg, akkor valószínűleg befejezném a párkapcsolatot. Az is mutatja, hogy nagyon problémás a nő, hogy soha nem ajánlotta fel, hogy megtéríti az okozott károkat. Ha én véletlenül megrongálnám a párom vagy akárki más tárgyát, azonnal felajánlanám a kártérítést. Ez alap kellene, hogy legyen. Milyen korúak vagytok? Ha 30 alattiak, akkor nem csodálkozom. Én negyvenes vagyok, de azt látom, a mai fiatal generációkhoz tartozók nagy része elkényeztetett, neveletlen ember. Ez a fiatal nő is úgy nőhetett fel, hogy már minden szabad volt neki, a szülők mindent megvettek neki, amit csak akrt, már csak azért is, hogy ki ne nézzék a társai a suliban. Az eredmény látható. De veled is van probléma. Ahogy írod, hogy se előtte, se azóta nem volt SZÜKSÉGED fizikai erőszakra. Miért, ha szép szóval nem érsz el valamit a partnerednél, akkor elfogadhatónak tartod, hogy fizikai erőszakkal kényszerítsd ki a megfelelő viselkedését? Inkább szakíts, ha elviselhetetlen a párod, de ne alkalmazz fizikai erőszakot, párkapcsolatban NINCS olyan szituáció, amikor ez elfogadható lenne.
Itt egy eset, hogy kézkicsavarásból milyen sőlyos sérülés lehet:
42-es, az eset után szakítottam a partneremmel.
Úgy tudod elképzelni a helyzetet (tekintve, hogy egy laptop volt a kezében nem egy apró tárgy), hogy az egyik kezemmel megfogtam a laptopot a másik kezemmel az egyik kezét. Sajnos ennél erősebben nem tudtam csavarni a kezéből az eszközt, mert egy érzékeny, de annál drágább, közel egymilliós munkagépről beszélünk. Addig csavartam hátra a kezét, ameddig a fájdalom hatására nem engedett a laptop szorításán.
Nem vele nem kellett korábban és utána erőszakot alkalmaznom, hanem senkivel.
A lány olyan helyzetben volt, hogy kb. soha nem tudta volna megtéríteni a kárt, nekem pedig a megélhetésem függőt tőle, akkor helyzetben közel három havi fizetésem volt. Ha valaki ilyen módon, önös érdekből és támadójellegüen a vagyontárgyamat veszélyezteti akkor az ellen mérsékelten fizikai erőszakot fogok alkalmazni, függetlenül attól, hogy akár 8 napon túl gyógyuló sérülést szerezget és függetlenül attól, hogy nő vagy férfi az illető. Ez nem egy olyan szituáció ahol maradandó sérülést tudok okozni a másiknak, 43-as 8 napon túl gyógyuló már megbocsássatok de nevetséges: tavaly az öcsém egy szórakozóhelyen kapott állast, egy lila folt és 8 napon túl gyógyuló lett. Az általad linkelt cikk sem utal súlyos sérülésre.
Ne haragudjatok, de nem értek egyet azzal, hogy semmilyen esetben nem alkalmazunk erőszakot, magamat, a szeretteimet és az értékeimet meg kell védenem.
Kapcsolatban nem alkalmazunk testi erőszakot, kivéve jogos önvédelem (nem laptop védelme). Ha valaki megüt, visszaüthetek, az belefér, de dolog elleni erőszak esetében szerintem nem lehet ilyet tenni. Betörővel más lenne a helyzet, ha valaki bejönne a lakásomba, akkor valószínű kézzel-lábbal-partvissal, stb. eltávolítanám. De egy párkapcsolatba ez nálam nem fér bele. Ilyen őrülttel meg nem maradnék kapcsolatban, előbb kiraknám, minthogy komoly kárt tudjon okozni. Jól tetted, hogy szakítottál vele.
Amúgy a kézcsavarás okozhat törést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!