Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Jogos-e ha ilyen esetben ki...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Jogos-e ha ilyen esetben ki csavarom a partnerem kezét?

Figyelt kérdés

Egy parázs vitánk egy korábbi sérelem közben nagyon elfajult és a barátnőm a közel egy milliós laptopomat le akarta csukni és nem engedte, hogy beletemetkezzek. Szerettem volna először óvatosan elvenni a kezéből mert korábban is volt már rá példa, hogy ami a keze ügyébe volt oda vágta (pl.: AirPods, telefon). Ekkor jobban kezdte szorítani a laptopot és féltem, hogy kárt okoz benne (ez az eszköz egyébként két havi fizetésem és kb a fel életem és a munkám van rajta, ebből elek).

Ezután erélyesen, nem kiabálva felszólítottam, hogy engedje el a laptopot, mert ki fogom csavarni a kezéből. Ő hisztérikusan sírva rám üvöltött, hogy csavarjam, majd erre addig kezdtem hatrászorítani a kezet amíg el nem engedte.

Ekkor elkezdett harapni, próbált megutni és üvöltött, hogy én kicsavartam a kezét.

Végül minden cuccomat összeszedtem és elraktam előle és azonnal otthagytam, hogy ne eszkalálódjon a helyzet.

Nem reagáltam jól a helyzetre?

2023. jan. 26. 20:25
1 2 3 4 5
 41/45 A kérdező kommentje:

"Mindketten idegbetegek és erőszakosak vagytok"

Köszi a meglátást, de sem előtte, sem utána nem volt szükségem soha fizikai erőszakra, most egy kiegyensúlyozott kapcsolatban élek, ahol még a kiabálás sem nagyon merül fel. :)

Utólagosan vizsgálva a dolgot: A kérdést igazából akkor csak a saját lelkiismeretem égetése miatt tettem fel. Ma már tisztán látom, hogy abszolút jogosan jártam el az értéktárgyaim védelmében, senkinek nem megengedhető, hogy ezzel fenyegessen a saját lakásomban, senki nem lépheti át ezt a határt vagy ha mégis megteszi, akkor számoljon a következményeivel, aminek persze egyensúlyban kell lennie a támadó cselekedeteivel. Ebben az esetben teljesen reális volt többszöri felszólítás után kicsavarnom a kezéből a laptopot.

2024. márc. 14. 16:21
 42/45 anonim ***** válasza:

Szerintem te is túllépted az arányosságot. Nem kicsavartad a kezéből, hanem, mint írtad, hátracsavartad a kezét. Ahhoz jogod lett volna, hogy kirángasd a laptopot a kezéből anélkül, hogy bántod. A kéz hátracsavarása azonban testi erőszak, lehet belőle egy ficam vagy törés is, ha nem tudnád.

Én azt tettem volna, hogy esetleg a tárgyat megpróbálom kiszedni a kezéből ütés, hátracsavarás, stb. nélkül. Ha nem sikerül és kárt tesz benne, kihívom a rendőrséget és feljelentem nagy összegű rongálásért. Be is hajtanám rajta az árát. Vagy a másik lehetőség, hogy választás elé állítom: vagy kifizeti a laptopot, vagy feljelentem, lehet választani. Nagyon nagy eséllyel szakítanék, pláne, hogy nem az első eset. Én még nem jártam úgy, hogy partner megrongálta volna direkt valami értéktárgyamat, de ha a laptopomat, vagy más értékes tárgyat rongálna meg, akkor valószínűleg befejezném a párkapcsolatot. Az is mutatja, hogy nagyon problémás a nő, hogy soha nem ajánlotta fel, hogy megtéríti az okozott károkat. Ha én véletlenül megrongálnám a párom vagy akárki más tárgyát, azonnal felajánlanám a kártérítést. Ez alap kellene, hogy legyen. Milyen korúak vagytok? Ha 30 alattiak, akkor nem csodálkozom. Én negyvenes vagyok, de azt látom, a mai fiatal generációkhoz tartozók nagy része elkényeztetett, neveletlen ember. Ez a fiatal nő is úgy nőhetett fel, hogy már minden szabad volt neki, a szülők mindent megvettek neki, amit csak akrt, már csak azért is, hogy ki ne nézzék a társai a suliban. Az eredmény látható. De veled is van probléma. Ahogy írod, hogy se előtte, se azóta nem volt SZÜKSÉGED fizikai erőszakra. Miért, ha szép szóval nem érsz el valamit a partnerednél, akkor elfogadhatónak tartod, hogy fizikai erőszakkal kényszerítsd ki a megfelelő viselkedését? Inkább szakíts, ha elviselhetetlen a párod, de ne alkalmazz fizikai erőszakot, párkapcsolatban NINCS olyan szituáció, amikor ez elfogadható lenne.

2024. márc. 14. 21:40
 43/45 anonim ***** válasza:

Itt egy eset, hogy kézkicsavarásból milyen sőlyos sérülés lehet:

[link]

2024. márc. 14. 21:51
 44/45 A kérdező kommentje:

42-es, az eset után szakítottam a partneremmel.

Úgy tudod elképzelni a helyzetet (tekintve, hogy egy laptop volt a kezében nem egy apró tárgy), hogy az egyik kezemmel megfogtam a laptopot a másik kezemmel az egyik kezét. Sajnos ennél erősebben nem tudtam csavarni a kezéből az eszközt, mert egy érzékeny, de annál drágább, közel egymilliós munkagépről beszélünk. Addig csavartam hátra a kezét, ameddig a fájdalom hatására nem engedett a laptop szorításán.

Nem vele nem kellett korábban és utána erőszakot alkalmaznom, hanem senkivel.

A lány olyan helyzetben volt, hogy kb. soha nem tudta volna megtéríteni a kárt, nekem pedig a megélhetésem függőt tőle, akkor helyzetben közel három havi fizetésem volt. Ha valaki ilyen módon, önös érdekből és támadójellegüen a vagyontárgyamat veszélyezteti akkor az ellen mérsékelten fizikai erőszakot fogok alkalmazni, függetlenül attól, hogy akár 8 napon túl gyógyuló sérülést szerezget és függetlenül attól, hogy nő vagy férfi az illető. Ez nem egy olyan szituáció ahol maradandó sérülést tudok okozni a másiknak, 43-as 8 napon túl gyógyuló már megbocsássatok de nevetséges: tavaly az öcsém egy szórakozóhelyen kapott állast, egy lila folt és 8 napon túl gyógyuló lett. Az általad linkelt cikk sem utal súlyos sérülésre.

Ne haragudjatok, de nem értek egyet azzal, hogy semmilyen esetben nem alkalmazunk erőszakot, magamat, a szeretteimet és az értékeimet meg kell védenem.

2024. márc. 17. 00:29
 45/45 anonim ***** válasza:

Kapcsolatban nem alkalmazunk testi erőszakot, kivéve jogos önvédelem (nem laptop védelme). Ha valaki megüt, visszaüthetek, az belefér, de dolog elleni erőszak esetében szerintem nem lehet ilyet tenni. Betörővel más lenne a helyzet, ha valaki bejönne a lakásomba, akkor valószínű kézzel-lábbal-partvissal, stb. eltávolítanám. De egy párkapcsolatba ez nálam nem fér bele. Ilyen őrülttel meg nem maradnék kapcsolatban, előbb kiraknám, minthogy komoly kárt tudjon okozni. Jól tetted, hogy szakítottál vele.

Amúgy a kézcsavarás okozhat törést.

2024. márc. 17. 01:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!