Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nem szeretem a pasimat azért, mert utálja a romákat, ez lehet szakító ok?
A barátom egyszerűen undorodik a romáktól, és ha szóba kerülnek, egyszerűen azt is sérelmezi, ha emberként hivatkozok rájuk.
Ott jött fel a konfliktus, hogy rendszeresen szokott adományozni ilyen ruhagyűjtőkbe általa nem hordott ruhákat, amikor pedig legutóbb vittük ki a ruháit, ott turkáltak a romák a gyűjtőben, és a pasim arcán valami nagyon durva undor ült ki, azt mondta, hogy inkább elégeti a ruháit, minthogy bármelyikük felvegye.
Azt mondja, hogy ő lakott úgy, hogy roma szomszédjai voltak, sőt a szüleit is egy ilyen helyről költöztette el, és hogy higyjek neki, hogy nem vehetők emberszámba, és jobb őket kerülni, mert balhésok, és ha konfliktus van, akkor vagy meg leszel bélyegezve, hogy rasszista, vagy mész a kórházba, mert rádjön a családfa.
Én szociológiai területen dolgozok, dolgoztam együtt romákkal, szerintem igenis jár nekik az esély, sokszor azért választják azt az életutat amit, mert alapból el vannak ítélve a bőrszínük miatt.
Egyszerűen nem bírom elviselni, hogy a pasim ilyen szinten nem bírja őket, és szeretném elhagyni, ez jogos indok lenne?
39
"sztereotípia jelentése
Felszínesen általánosító vélemény. Negatív, pozitív vagy semleges elképzelések és előítéletek együttese."
"sztereotípia (főnév)
Téves azonosítás. Általánosító elképzelés, túlegyszerűsített, kategorizáló elgondolás egy személy vagy csoport jellemzőiről, miáltal csak egyféle (rossz) tulajdonságot kapcsolnak hozzá.
Csupán sztereotípia, hogy minden szőke nő buta. A sablonosan gondolkodó emberek kissé tartanak a szakállas férfiaktól egy sztereotípia miatt."
Véleményem szerint jól használtam a szót.
41
nem jól használtad.
nem érted mi a különbség szociológiai értelemben a két fogalom között.
40
annyi hülyeséget összeírtál, h. kéne vagy negyed óra, h. reagáljak rá.
figy., én ezt tanultam, kisebbségszociológiát...
Aki azzal jött, hogy olaszliszkával magyarázom az ellenszenvem: nem, én pl. az öcsém esetével magyarázom az ellenszenvem, aki magasan funkcionáló autista, és rendszeresen szétvert arccal jött haza gyerekkorában, mert az otthon terrorizált cigány gyerekek csapatosan verték. Vagy az unokatesómat. Vagy azzal magyarázom, hogy 13 évesen a falhoz szorítva taperolt le az iskolában egy idősebb cigány srác. Ha fehérek tették volna ezt, őket is kikerülném az utcán, de nem ők voltak.
Ettől függetlenül még mindig van bennem tolerancia, de csak távolságból. A végtelenül toleráns és megengedő emberek valahogy sosem tudnak ilyen élményekről beszámolni. A legtöbb "rasszista" ember is tisztában van azzal, hogy itt generációkon átívelő problémákról van szó, attól még nem kell szeretni őket. Akinek annyira sem árnyalt a gondolkodása, hogy ezt megértse, szerintem ne beszéljen szociális érzékenységről.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!