Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Elmagyaráznátok ezt nekem?...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Elmagyaráznátok ezt nekem? Hogy van ez a közös/ külön kassza dolog?

Figyelt kérdés
Megmondom őszintén, hogy nem értem...sokan külön kasszán vannak...az mit jelent? Hogy az ételt, meg ami a háztartáshoz kell, anya fedezi, a többit meg apa? Vagy miért van erre szükség? A függetlenség érzése miatt? De akkor mire a házasság? Hisz a házasság az asztal és ágy megosztása a nagy régiek szerint, nem? Hogy lehet külön kasszán élni? Nem szülhet több vitát mint a közös kassza, ha valamelyik félnek kevesebb a kiadása, és ezt a másik fél rossz szemmel nézi? A közös kassza (nálunk bankszámla) egyszerűbb, nem? Mindketten smst kapunk, ha tranzakció történt, mindketten vásárolhatunk, minden egyben van. Vagy tévedek? Ez is ilyen "legalább a fizetésem az enyém, ha a házasságom szar" dolog? Nem akarok senkit megbántani, csak nem értem...
2014. ápr. 1. 13:56
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
100%

14:20 vagyok

Kedves kérdező nyilván 500 ezres fizetéssel (párodnak nem tudom mennyi de több gondolom) Mindegy hogy mit vásárol össze a párod, és a párodnak is mindegy hogy te mit. De neadjisten az egyik fél keres 300 ezret a másik meg csak 120at. És aki 300 ezret keres úgy dönt, hogy vesz 60 ezerért valamit ami csak neki fontos mert a másiknak egy teljesen érdektelen dolog. Az konfliktusforrás, mivel a másik embernek ez a fizetésének a fele, és számára egy értéktelen vacakra lett a pénz költve, a közös pénzből!

Igaza van, meg annak is igaza van aki keres 300ezer forintot. Hisz azért tanult és építette a karrierjét hogy ezeket a dolgokat később megfizethesse, jogosan költi amire akarja. Mi a megoldás? kifizetik ami feltétlen fontos (ez megegyezés alapján akár lehet a többet kereső fél javára nagyobb arányban elosztva) a maradék pénzzel meg rendelkeznek külön. akár úgy is hogy közösen vesznek valamit. de úgy is hogy vesz 60 ezerért magának valami személyeset. A párja aki csak 120at keres meg ha ilyen igényei vannak elmondja hogy szeretne ezt azt és a többet kereső meg eldönti megveszi e.

2014. ápr. 1. 16:59
 22/35 A kérdező kommentje:
Oké, ez is igaz. De egy normális kapcsolatban nem csinálunk olyat, hogy magamra költöm azt az összeget, ami a párom fizetésének a fele, csak mert én többet keresek, nem? Vagy nézzem, hogy a párom csak áhitozik valami iránt, amit szeretne, de nem veheti meg, mert kevesebbet keres? Én meg közben vásároljak magamnak, mert én többet keresek? oké, itt az egyik fél elégedett, de a másiknak nem hiszem el, hogy nem megalázó a tökéletességig ez az állapot. Ha az a fél, aki 300at keres bead a közösbe 100at, és a másik is, akkor neki maradd 200, a másiknak 20! Ez szerintem durva különbség. míg, ha akár azt a 220-at megfeleznék, mindenki elégedett lehetne, nem? Ha pedig itt valakinek ennél a résznél az fordulna meg a fejében, hogy "de azt a 90-et az ő részéből én kerestem" akkor SZERINTEM többre tartja a fizetését, mint a párja boldogságát.
2014. ápr. 1. 17:07
 23/35 anonim ***** válasza:

Mint mondtam a rezsit meg a fix kötlségeket lehet fizetésarányosan fizetni, azaz a közösbe mondjuk mindenki %osan a fizetése felét adja bele. ez 150 ezer az egyiktől 60 a másiktól az előbbi példánál maradva. aki 120at keres már itt is jól jár, 90 ezer forinttal hisz a másik többet adott bele jóval!

Nyilván nem kell áhítozni, nekem volt már barátnőm aki nagyon nagyon rosszul állt anyagilag és ha szeretett volna valamit hát megvettem neki (nem voltunk házasok).

De istenem, ha én évekig szenvedtem az egyetemen hogy mérnök lehessek akkor had élvezhessem ki a munkám gyümölcsét. Nem tehetek róla hogy ő neki elég volt csak banki ügyintézői fél éves tanfolyam ez az ő döntése, tudta hogy nem fog ezzel nagy lábon élni azt meg nem illik elvárni hogy majd a férjem úgyis keres egy valag pénzt és közös lesz minden.

De mint mondtam, ha kell neki valami drága dolog megveszem, de ne furikáljon a bankkártyámmal... Még akkor se hogyha a házasság intézménye olyan vacak hogy hivatalosan az ő pénze is, ilyen házasságba nem mennék bele.

2014. ápr. 1. 17:19
 24/35 A kérdező kommentje:
23-as: Igen, ebben egyet tudok érteni. Nem azért tanul, gürizik az ember, hogy más felélje a munkája gyümölcsét. De nyilván, egy tanult, érett felnőtt ember nem is keres olyan beállítottságú párt magának akinek az elvei a fasorban sincsenek (" majd a férjem úgyis keres egy valag pénzt és közös lesz minden"). Szóval tehát: olyan esetekben érthető/elfogadható a közös kassza, amikor a két fizetés épp a megélhetésre elegendő, illetve olyan esetekben, ahol bár az életszínvonal magas, de számottevő különbség nincs a fizetések között? És ha változik a helyzet? (ami a mai világban a mi esetünkben sem lepne meg igazán) Akkor ha mindkét fél lényegesen kevesebbet keresne mint azelőtt, akkor váltanának közösre, hogy megéljenek együtt? Ezek után működne ez? Vagy nézzük máshonnan: Ha mondjuk bedőlne a cég, és én sokkal kevesebbet keresnék mint most, a férjem viszont ugyanúgy 420as nettóban lenne, akkor az ő részéről logikus lépés lenne a külön kassza? Nem gondolom. A házasság (ismét SZERINTEM) egy nagy dolog. Életközösség. Mintha két bőrben egy ember lenne, vagy két ember egy bőrben. (lehet hogy hülyén fogalmaztam) Ha hozzákötöd az életed valakihez, akkor azt a személyt támogatod, szereted, segíted minden körülményben, mindennek együtt mentek neki, nem? Nekünk erről szól. Hogy kinek mi a jó, az persze eltérhet, és ahogy nézem, nagyon el is tér. Szerintem bőven elég fájdalmat és megaláztatást visel el egy "kevesebbet" kereső nő vagy (pláne) férfi, anélkül is, hogy a kedves párja még akár szavak nélkül is kitiltsa őt az élete (fizetése) egy részéből. Naiv vagyok, ez tény, de elképzelni sem tudom, hogy olyan legyen a házasságomban hogy "enyém/tied".
2014. ápr. 1. 17:39
 25/35 anonim ***** válasza:

Szerintem kettőnk véleménye között a különbség ebből adódik hogy szerinted "két ember egy bőrben" dologról van szó.

Én mindig ágálltam ez ellen és szentül vallom hogy házasság és kapcsolat kizárólag két külön, felnőtt, egész ember szövetségét jelenti. Ez nálam a házimunkában is megnyilvánul mondjuk, nálunk amikor komoly kapcsolatban voltam nem voltak szerepek. Mindenki azt csinált akkor amikor kedve és ideje volt. De ez más téma.

Lényeg az, hogy igen, szerintem lehet szituációtól függően váltogatni az anyagiak elosztását illetően. Hisz a gyerek érkezése mindenképp egy nagy változás ami többnyire előbb utóbb bekövetkezik, például.

De én, semmiképpen sem mondok le a házasság előtti hobbijaimról, szokásaimról amik bizony sok pénzt felemésztenek. Szerencsére jó szakmám van, jól keresek ezért nem probléma. De házasságban se fogok erről lemondani (kivéve ha munkanélküli leszek). Márpedig ezt vezetni közös kasszánál, hogy én most 100-200 ezret eltapsoltam ilyen olyan kütyükre, és ezt nem a család kárára tettem, igencsak nehézkes. Előbb utóbb konfliktus lesz belőle. Ezért szerintem jobb a külön kassza. A másik meg hogyha nem hódolhatok a jogos hobbimnak mert a kedves nejem kitalálta hogy ő vesz 70-80ért valamit anélkül hogy közölné, és nem fedezné a saját keresete annak nem örülnék, és szintén nem lehetne bizonyítani hogy azt ki hogy miből spórolta össze. A részben külön kassza tisztább, mindenki tudja hogy áll és hogy spórol.

2014. ápr. 1. 17:52
 26/35 A kérdező kommentje:
Persze, fontos a hobbi. Kinek költséges, kinek kevésbé. De milyen "kedves feleség" az, aki nem fogja ezt fel? Milyen kapcsolat az, ahol be KELL számolni ilyesmiről, ha az anyagiak engedik, és nem a közös élet/család rovására történik a költés? Egyre tisztább a kép: a kapcsolatok minősége a probléma. A házasságok pocsékok, nem a költségvetések..
2014. ápr. 1. 18:00
 27/35 anonim ***** válasza:

Egyébként abban igazad van, ha találnék egy olyan nőt akivel ideálisan összeillünk: hasonló értékrendek, elvek, sok közös elfoglaltság. Akkor a közös kassza jó, és működik. A tapasztalat az, hogy ez ritka. Nagyon. És az ember nem mindig ítéli meg helyesen, hogy ez most egy olyan kapcsolat e vagy sem.

Általában sajnos az egyik fél elkezdi hordani a nadrágot (sokszor a nő mert a férfiak lusták és kényelmesek) aki egyszerűen kivan nevezve hogy kezeli a kasszát, bevásárol, félretesz, kivesz satöbbi. A másik fél mint egy gyerek hazamegy megeszi a kis kajcsit és gőze sincs hogy mi történik csak megy szépen a fizuja (ami férfiaknak sokszor több, főleg ha gyerek van) a közös számlára. Ebben az esetben is működik a közös kassza, hisz el lett döntve ki a felelőse. De ezt nem tartom helyesnek, hiába működik.

Pedig ezt tapasztalom nővéreméknél, szüleimnél és megannyi házasságban (minden esetben a nő a pénzfelelős és a férfi keres többet sokszor a nő semmit mert HTB).

Maradjunk annyiban hogy a közös kassza egy ideális kapcsolatban jobb, de a részben külön kassza a nem ideális esetben (ami a túlnyomó többség) kevesebb konfliktushoz vezet.

2014. ápr. 1. 18:11
 28/35 A kérdező kommentje:
Igazad van. Nem tudom, hogy olvastad-e a korábbi kommentjeimet, csak a tisztánlátás kedvéért: Kb. ugyanannyit keresünk a férjemmel, jó anyagi körülmények között, kényelmesen élünk. Mindketten jó diplomát szereztünk, és a szakmánkban dolgozunk. Egyikünk se, illetve mindketten kezeljük az anyagiakat, néha én vásárolok, néha ő, a közös kártyáról, minden kiadást felírunk, csak h tudjuk, hol a pénz (Kb). Szóval nálunk nem áll fenn az általad vázolt helyzet. Egyébként a férjem a dominánsabb, bár mindenben együtt döntünk, azért csak ő a férfi. De neki is és nekem is vannak hobbijaink, neki a zenélés, ami nem is olyan olcsó, nekem a kertészkedés, az sem éppen 2 filléres...szóval csak a tisztánlátás kedvéért...nem én hordom a gatyeszt, én csak mosom...
2014. ápr. 1. 18:19
 29/35 anonim ***** válasza:

Nem hiszem el, hogy meg akarod érteni, mert akkor gondolkodnál is, nem csak a saját igazadat ismételnéd.

És nem is kell megérteni dolgokat, csak el kell őket fogadni. Magadban meg hiheted azt, hogy a te házasságod jobb, mert összenőttetek és közös a pénzetek, ha úgy szebbek az álmaid.

2014. ápr. 1. 18:23
 30/35 A kérdező kommentje:
Figyelj, itt ebben a témában kétlem, hogy bárkinek is IGAZA lenne, vélemények esetében ez ugyanis lehetetlen. Felfogtam, és le is írtam, hogy vannak tehát olyan esetek, amikor külön kassza a megoldás. Senki nem mondta azt sem, hogy az én házasságom jobb, mint bárki másé itt, ezt nem hinném, hogy az határozza meg, ki mire mennyit költ. Az én VÉLEMÉNYEM viszont változatlan: én bizalomhiánynak érzem a külön kasszát. Érzem. Nem tudom. A külön kassza MŰKÖDÉSÉT akartam megérteni, sikerült. A véleményem viszont nem változott, vagy talán a Tied igen? Olvasd vissza...Nem szidtam, nem bíráltam én senkit. A tényekben lehet tévedni de a véleményekben nem. Akkor te is álmodozol, ha azt hiszed, hogy jó a házasságod, mert anyagi titkaitok vannak, vagy mert nem összenőttetek, hanem azzal az emberrel, akivel az életed legnagyobb részét eltöltöd, titkaitok vannak egymás előtt (nem nagy titkok, persze...). Itt te vagy az első, aki bírál bárkit is VÉLEMÉNY miatt, ami nagyfokú elmaradottságra utal...
2014. ápr. 1. 18:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!