Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Elmagyaráznátok ezt nekem?...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Elmagyaráznátok ezt nekem? Hogy van ez a közös/ külön kassza dolog?

Figyelt kérdés
Megmondom őszintén, hogy nem értem...sokan külön kasszán vannak...az mit jelent? Hogy az ételt, meg ami a háztartáshoz kell, anya fedezi, a többit meg apa? Vagy miért van erre szükség? A függetlenség érzése miatt? De akkor mire a házasság? Hisz a házasság az asztal és ágy megosztása a nagy régiek szerint, nem? Hogy lehet külön kasszán élni? Nem szülhet több vitát mint a közös kassza, ha valamelyik félnek kevesebb a kiadása, és ezt a másik fél rossz szemmel nézi? A közös kassza (nálunk bankszámla) egyszerűbb, nem? Mindketten smst kapunk, ha tranzakció történt, mindketten vásárolhatunk, minden egyben van. Vagy tévedek? Ez is ilyen "legalább a fizetésem az enyém, ha a házasságom szar" dolog? Nem akarok senkit megbántani, csak nem értem...
2014. ápr. 1. 13:56
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
100%

Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.

Válaszzátok azt, amelyik jobban illik hozzátok. Ez ugye kettőtök választása - tehát nem csak a tiéd.

2014. ápr. 1. 14:01
 2/35 anonim ***** válasza:
100%

A szüleim, akik közel 20 év házasság után egyébként elváltak, ők külön kasszán voltak.

Amit apám keresett, abból ment a számlára, vagy ő tartott állatokat és abba tette bele a pénzét, ha valamit otthon csinált a házon, ahhoz anyagot ő vett, vagy félretette magának. Anyukám nem keresett olyan jól, mint apám, az ő fizetése ment a boltra, a háztartási dolgokra, neki nemigen maradt meg pénze, de ha meg is maradt, az meg ott volt a számláján. Ha bármelyik akart valamit magának venni, akkor megvette.

Mi a férjemmel közös kasszán vagyunk. Egy helyre tesszük az ő bevételeit és az enyémeket is. Így abból fizetünk csekket, háztartási dolgokat, ennivalót, szükséges dolgokat a gyerekünknek, stb. Ha bármelyikünk részéről felmerül egy nagyobb kiadás, akkor azt közösen meg szoktuk beszélni, hogy hogyan is állunk anyagilag és ha belefér, akkor megvesszük, ha nem, akkor pedig egy másik időpontban lesz megvéve.

2014. ápr. 1. 14:04
 3/35 anonim ***** válasza:
85%

Nálunk külön kassza van és semmi gond nincs vele.

Hónap elején már nagyjából tudjuk hogy mennyi lesz a havi kiadás (számlák, lakbér)és azt levesszük felesben.

Számomra rémálom lenne a közös bankszámla, nem azért mert nem bízom a páromban, de a számlám hozzám tartozik mint a személyim az se közös ^^, meg aztán nem az az én titkom mennyit költök magamra :D:D

2014. ápr. 1. 14:11
 4/35 anonim ***** válasza:
100%

MI külön kasszán vagyunk a kezdetektöl, de ez csak ott müködik, ahol annyi bevétel van, hogy nincs egyik fél sem rászorulva a másikra.

Vagy is olyan családnál, akik félre tenni nem tudnak, és az egyik fél lényegesen kevesebbet keres, vagy mindkét fél összesen annyit, hogy éppen megélnek ott csak közös kassza él.

Mikor mi férjemmel komolyabb kapcsolatot kezdtünk, nyitottunk egy közös kasszát, és ide utalt át mindenki annyi pénzt ami böven elég volt a hevi kiadásokra, bevásárlás, rezsi stb...

A maradék pénzböl mindegyönknek ment fix lekötésre pénze, vagy a hobiijára, janádékra, nyarálásra költöttük. IGy nem kellett engedélyt kérnem, hogy neki megfvegyek egy ajándékot, vagy ha egy 50 ezres cipöt akartam magam gondoltam végig a férjem engedélye nélkül, hogy megtudom-e venni.

Mikor a gyerekek megszülettek, és én itthon maradtam, annyival változott, hogy a közös kasszára férjem fizeti az összes rezsit+kiadás összegét, oda megy a családipótlék, nekem meg marad a gyed/gyes.

A férjemnek egy fillérjével nem kell elszámolnia, nem kell megmondania mikor mire költ, ahogy nekem sem. Mi mondjuk nagyobb dolgot mindig elöre megbeszélünk és pl a nagy tv-t félévig terveztük, ami közel van az elromláshoz mint a mosogép volt, arra is készülünk és a közösböl félre teszek minden hónapba arra a dologra. Ha hirtelen kiadás jön akkor a férjem fizeti.

Ezt azért tudjuk megtenni, mert mindketten elég jó beetellel vagyunk. Rengeteg olyan családot ismerek, ahol azért nem válnak el, mert képtelenek lennének egymás nélkül a kiadásaikat fedezni.

2014. ápr. 1. 14:12
 5/35 A kérdező kommentje:
Mi is nagyon jó anyagi helyzetben vagyunk, hitelünk nincs, 2 gyerekünk van, bőven tudunk félretenni, és én valamivel (nem igazán számottevő) többet keresek a férjemnél. Mégsem tudom elképzelni...persze, értem hogy mád máshogy él, csak... Nekünk megjön a pénz a számlánkra fizetéskor, mindkettőnknek van kártyája hozzá, és ha cipő, ruha, valami kell a gyerekeknek, akkor épp az veszi meg nekik, aki ráér, a közösből megy minden. Egyedül a megtakarítás az én ügyem, az a kártya nálam is van, de ha lenne valami, odaadnám a férjemnek. Biztos, hogy van, akinek jó a külön kassza, csak valahogy nem tudom elképzelni... Mikor a kocsit vettük, az a megtakarításból ment, ami az én nevemen van, az autó mégis a férjemé, mert nekem van másik. Szóval maga a fogalom furcsa nekem kicsit...
2014. ápr. 1. 14:18
 6/35 anonim ***** válasza:
56%

Nem tudom hogy képesek emberek csak közös kasszán élni. Az ember felnő, mindenkinek volt egy gyerekkora amikor a szülő jóindulatán és nagylelkűségén múlt hogy kapott e pénzt "fagyira".

Ideális esetben felnő az ember elkezd dolgozni és a maga ura lenni. Aztán rá egykét évre minden megy vissza a régibe? Nem dönthet a maga dolgairól?

A 100%-ban közös kasszát zsákutcának tartom, szerintem az az ideális hogy mindenki berak egy fix összeget a közösbe ami a rezsire, megélhetésre, hiteltörleszésre és a többire kell. A maradék meg saját külön számlára. Egész egyszerűen mindenkinek kell egy saját kis birodalom, mindenkinek vannak heppjei, gyengéi amit dédelget. Van aki az autóját, van aki robogóját vagy egy tárgyban meg nem nyilvánuló hobbiját, szenvedélyét amire talán a másik szemében baromságnak tűnő összegeket szándékozik költeni. Ez IS hajtja a munkahelyén ezért IS akar emelést kapni. Ezt márpedig közös kasszából megoldani problémás, mer a feleséget mondjuk abszolút nem érdekelheti hogy a biciliben 15 ezerért vagy 5 ezerért van monoblokk és nekiáll hepciáskodni. És természetesen ez fordítva is igaz.

A felnőtt léthez hozzá tartozik, hogy már a szülőktől elszakadva teljesen független döntéseket hozunk. Erre jön a házasság amikor az erőforrásaink X%-át a közösbe tesszük.

Természetesen nagyobb jövedelmekkel a mozgástér is nagyobb (adott esetben akár a teljes fizuknak kell a közösbe mennie, mert mondjuk minimálbért keresnek a felek, ez gyakorlatilag közös kasszát jelent ami aztán a jövedelmek növekedésével visszamehet a fentebb vázolt vegyessé).

Nyilván vannak körülmények amik befolyásolják a dolgot, például ha gyerek születik akkor egy percig se gondolkodom azon hogy egy esetlegesen felmerülő plusz kiadást a "saját részemből" finanszírozzak ha mondjuk én jutok el a boltba előbb mert előbb végzek a munkában. Illetve ha anyuka otthon marad 1-2 évet a gyerekkel az is nyilván áldozatokkal jár, adott esetben az ő hobbijai finanszírozását is a férjnek kell megoldani.

De én csak azt mondom: ha anyagilag megoldható, hogy minden egyes szükséges kiadás (baba, rezsi, hitel, benzin satöbbi) marad még a fizetésekből akkor az a felek személyes vagyona és ő rendelkezik felette (és akár dönthet úgy, hogy megvesz a párjának valamit mert mondjuk ő kevesebbet keres és neki nincs rá)

2014. ápr. 1. 14:20
 7/35 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk felemás megoldás van. Mindkettőnknek megvan a saját számlája, de ugyanakkora összeget beteszünk a közösbe havonta, abból megy a lakás, kaja, mosószer, benzin, stb. A külön dolgokra meg mindenki költ a sajátjáról. Nekünk működik, bár ez nem jelenti azt, hogy bárkinél is működne. Ez csak egy lehetőség.
2014. ápr. 1. 14:21
 8/35 anonim ***** válasza:
23%

4-es vagyok

de akkor hogy csináljátok a karácsonyt egyéb ajnádékozást? vagy az nincsen vagy csak formális? nálunk pl ajádnékozáskor (kari, karácsony) vannak a nagy dolgok. Akkor kaptam laptopot, vagy a varrogépet, a férjem az xbox-t olyan dolgokat amirea másik vágyik de csak úgy megvenni sokba kerülne. Pl mikor a férjem egyik karácsonyra xboxot kapott még ugrándozott is örömében. Ha ezt közös kasszárol veszem, tuti feltünt volna neki az a hatalmas összeg, lehet bele sem ment volna.

Vagy mit teszel ha egy 50-es cipö nagyon tetszik. Megengedhetitek magatoknak, de mi van ha férjed azt mondja hogy nem. Ez túl drága. Nem veszed meg mert a férjed nemet mond? Itt kezdödnek a gondok. Apa beint a drága cipöre anya beint a horgászfelszerelésre, pedig mindenki elég önálló, hogy egyedüli döntést hozzon, hogy megveszi-e vagy sem.

2014. ápr. 1. 14:26
 9/35 A kérdező kommentje:
Értem, amit mondasz. De ha a közösben van a pénz, az feltétlenül azt kell, hogy jelentse, hogy "pénzt kell kérni fagyira"? Ez szerintem hülyeség. 7 év házasság alatt egyszer sem kérdezte meg a férjem, hogy miért vettem ki pénzt, holott értesítést kapott róla. Sokszor veszek magamnak és neki is új ruhát, ő mult hónapban egy elég drága órát vett magának, és? Hiszen mindkettőnk fizetése rajta van... Soha nem volt ebből probléma, mindenki tudja, hogy állunk, ki mit vesz, és szerintem azért egy házasságban ennek így is kell lennie. Nekem nem jön be az, hogy dugdossuk a pénzt egymás elől...az a bizalom hiánya szerintem (no ezt nem mindenkire értem, aki külön kasszán van, csak aki szerint a párjára nem tartozik, hogy ő mire költ)
2014. ápr. 1. 14:26
 10/35 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk külön kassza van. Fel sem merülhetett más. Kompromisszumot ebben nem kötök. Természetesen ha az egyikünk megszorul, akkor a másik ad neki, de a külön kasszával elkerülhető az olyan dolog, hogy mondjuk az egyik fél vesz magának a másik pénzéből valami nagyobb értéket.
2014. ápr. 1. 14:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!