Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Elmagyaráznátok ezt nekem? Hogy van ez a közös/ külön kassza dolog?
Azt hiszem, eléggé hasonlóan vagyunk a párommal, mint a kérdező, bár nekünk sosem volt közös számlánk, de azon semmi se múlik, a pénz azért közös.
Valaki írta, hogy nem érti, hogyan lehet közös, az visszalépés. Nem feltétlenül az. Normális embereknél nem az, legalábbis ha kicsit is összeillenek. Nekem nem az a közös kassza, hogy minden kis hülyeséget megbeszélünk és ha az a hobbim, ami a másikat nem érdekli, akkor le leszek szavazva. Értelmes emberek jó párkapcsolatában a kedvenc államformám az anarchia, mindenki csinál, amit akar és helyesnek vél. Bizonyos nagyobb dolgokat célszerű megbeszélni, de ez nekem elég triviális. De csak mert a párom 300 ezres objektívet akar vagy egy új motort s telik rá (sajna ez a közös kassza óta nem fordult elő, nem apró építkezésbe fogtunk, ami minden pénzt elnyel), nyilván megveheti, megkérdeznie sem KELL, de úgyis elmondja, ő olyan.
Akkor van nagy értelme a külön kasszának, amikor az egyik fél túlköltekező, nem tudja helyesen megítélni, mire telik, mire van szükség... Más kérdés, hogy ilyennel pl. én nem tudnék együttélni. De azt én se bírnám, ha valaki úgy közösködne, hogy a saját pénzem fölös részéből nem vehetném azt, ami nekem kell és belefér.
A külön kasszás durván máshogyan kereső házaspárok tudnak hidegrázást okozni nálam. Vannak nagyon önző emberek, akik nem valók párkapcsolatba, nem sokat hallottam róluk addig, amíg ide nem kezdtem járni. Nem tudom, milyen az, amikor az ember még a párjával sem nagyvonalú.
Technikailag van külön kasszánk. Két számlánk van, az övéhez meghatalmazással hozzáférek, az enyémben ő társtulajdonos, de mindenki a saját számlájáról kap értesítést.
Az én fizetésemet megélhetésre költjük, az övét félretesszük. Technikailag így volt egyszerűbb.
Engedélykérés fel sem merül. Ha annyira nagy összegről van szó, akkor úgyis szóba kerül vásárlás előtt, hogy mire mennyit szánunk.
De pont azért a férjem, mert az anyagi jellegű döntésekben is megbízom az ítélőképességében, illetve hasonlóan gondolkodik, mint én.
Nagyobb összeg esetén azért szólunk, hogy a másik ne keresse azt a pénzt. Egyetlen dologra vagyok háklis: ha nagyobb összeggel nem tudunk elszámolni. Az sem érdekel, ha fél milliós herevakarót vesz, csak tudjuk, hogy 500 ezer erre ment el.
Régebben 2-3000 tételekből lettek hatalmas, fekete lyukszerű kiadások, amit nem tudtunk visszaidézni. Én ittam pár kávét, ő vett ezt-azt a boltban és tkp. elfolyt hülyeségre apénz. Miután írtuk, ez megszűnt és többől is tudunk gazdálkodni.
de szerintem ott a probléma, hogy ok, hogy külön/közös kassza, de mivel (hacsak nincs házassági szerződés) házasságban minden vagyon közös, ez itt talán értelmét is veszti.
illetve, írod kérdező, hogy te majd fél millát keresel havonta. Nem sajnálom tőled, biztos tanultál és dolgozol is érte. De én 135.000-t keresek, a férjem kb. 110 körül. Ebből hogy csinálunk külön kasszát? nem is hozzád szól a kérdés, hanem inkább azokhoz, akik nem kötnek kompromisszumot. Nyilván nekünk is külön számlánk van, de közös minden. Nekünk nem futja egy 3. számlára, sajnos nincs ilyen, havi szinten ha 10.000 Ft-ot el tudunk tenni, akkor már örülünk, akkor most ezen mit felezzünk?
15:20
Neked lehet a vegyes kassza a legjobb, nekem nem. Nekem az macerás. Most ilyen hülyeségeken gondolkodjak, hogy a flex közös-e, ha csak a párom használja... Nemcsak a rezsi és az étel közös, hanem minden, a házat érintő dolog is... Nálunk jelenleg nem is nagyon vannak személyes kiadások, minden rezsi, étel, ház, közös túra, közös benzin... Ja igen, a benzint is nehéz lenne elosztani, hogy most ki mire használta. Macerás és full fölösleges, úgyis közös az életünk s ha az egyiknek nincs, a másik ad, az értékrendünk egyforma, most mit különködnénk?
Mindenki csinálja úgy, ahogy neki és a párjának megfelel.
Mi házasságkötésünk óta / ennek már 23 éve/ közös kasszán vagyok. Soha nem felejtem el az első napot amikor a kezembe adta az összes pénzét ami csak nála volt. :-) Hát nem tudom.. de belőlem olyan mulatságos és egyben megható érzést váltott ki; a tudat: mi együvé váltunk. A mai napig sem tudom, hogy jött neki, hogy így tegyen mert nem volt szülői példa előtte.
Még kezdetekkor volt úgy, hogy azén fizetésem több volt mint neki, és elmondása szerint az nagyon bántotta. Mostanra pedig fordult a kocka, ő keres nálam többet.
Olyan is előfordult már, hogy a fizetésén túl külön javakhoz jutott, csak később vallotta meg amikor már megvette a kiszemelt dolgait... ez velem is előfordult már. Ilyenkor mindenki elmondja, hogy mit miért tett, szokott lenni egy kis lecseszés is... de hamar túl jutunk rajta és belátjuk, hogy még sem baj, hogy megvette. Viszont nagyobb kiadásoknál alaposan átbeszélünk mindent és közösen döntünk. Egyszóval mi nagyon jól elvagyunk a közös kasszán. Nekünk ez így nagyon bejön. 1 bankszámlaszámra jön a kettőnk fizetése, és 1 bankkártya van ami szintén a férjem nevén van. Viszont meghatalmazásom van arra, hogy feltudjak venni pénzt a bankszámlaszámról. De nekem nincs is szükségem arra, hogy egyel több bankkártyánk legyen. Ha szükségem van pénzre mindig oda adja a kártyáját.
Sehol nem mondtam olyat, hogy én lenézem azt, aki külön kasszán van, csak tényleg szeretném megérteni, hogy miért jó ez, hogy mégis, mi az, amit csak a saját fizetéséből vehet meg az ember? Ha összeadja egy dolgozó pár a fizetését, akkor azt a pénzt mindkettő a magáénak tekintheti teljes mértékben nem? Az ágyunkat megosztjuk a párunkkal, de fizetésünket nem, vagy csak részben?
Ha normális, harmonikus kapcsolatban él két ember, akkor nem tök mindegy, kinek a fizetése? Ha akarom, veszek magamnak valamit, ha nem akarom, nem, ha ezt a férjem, az életem párja előtt titkolni/szégyellni/rejtegetni kell, akkor ott már bajok vannak szerintem. Nekem soha senki nem tiltotta meg, hogy vegyek valamit magamnak, amire futotta a keretből, és a férjemnek sem. Számoljam ki a hónap elején, hogy "na most mennyit szánok a családomra?" ? Az életem vele élem, mindenről tud, és én is, akkor minek dugdossam előle a pénzem vagy a kiadásaim? Ez az álláspontom, és nem nézek le senkit, csak furcsának tartom. A különbség nagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!