Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért írják csomóan (és szinte mindig nőket látok) facebookos csoportokban, hogy 6-10-12...stb. éve szerelmesek és egyre szerelmesebbek a párjukba ?
A társadalomtudós vagyok. Szimplán nem tartom jogosnak, hogy a neurobiológusok kisajátítanak egy fogalmat. Én nem akarom cáfolni az orvosdoktor kutatását, biztos tényleg igaz amit megfigyelt. Csak nem érdekel sem engem, sem az emberek nagyrészét. A köznyelv nem a neurobiológiai értelemben használja ezt a szót. Mivel már azelőtt lézetett (mármint a szó), hogy az ilyen kutatások bárhol lettek volna. Már ha csak az alap, magyar wikipédiát is megnézed, többféle megközelítésről fogsz leírást találni. Ebből egy darab az, amit te itt most hirdetsz. Ha az ezzel foglalkozó reál tudósok akarnak egy szót ami pontosan az általuk lemért neurokémiai mechanizmusokra használandó, akkor találjanak ki rá szépen egy sajátot, mert ezt így szokták csinálni. Ezért van az, hogy a tudományos fogalmakról mindig tudjuk, hogy ki alkotta meg őket, meg le sem lehet írni őket hivatkozás nélkül. Na, a szerelem az nem egy ilyen fogalom. Úgyhogy ne nyúljanak le egy már létezőt, hogy aztán mindenkit kioktathassanak, hogy "haha, amiről te beszélsz, az nem is az". Adjanak neki nevet amit aztán használhatnak a tudományos diskurzusban, és amiről mindenki számára egyértelmű miről is van szó. Arra a jelenségre amiről te beszélsz a köznyelv inkább a "rózsaszín köd" kifejezést használja.
Ez olyan, mintha én azt mondanám, hogy mától fejfájáscsillapító szó csak az én gyógyszeremre használható, mert ki tudom mutatni, hogy abban van a legtöbb hatóanyag. A többi fejfájáscsillapító gyógyszer meg keressen mást magának.
Amiket fel szoktak sorolni, hogy azokká alakul a szerelem, nem kizáróak. Szeretet, kötődés, emlékek? Hát ezek a szüleimmel meg a barátaimmal, sőt, a macskáimmal is megvannak... Mégsem érzem úgy, hogy egy szinten vannak a párommal. Egyik sem megfelelő jelentést hordoz.
Én nem szeretném meghallgatni, mert sorozatot nézek gyakorizás közben, meg nem is igazán izgat. Sok változást tapasztaltam az érzéseimben (még csak 7 éve vagyunk együtt), mert egyre pótolhatatlanabb, egyre jobb vele a szex, egyre inkább nem tudom elképzelni nélküle az életem. Nem hiba ha modelleznek hormonális folyamatokkal, tegyék. A hiba az, hogy erre nem találnak ki egy szakkifejezést, bár amúgy szerintem simán megtették, max az nem terjdet el.
De én akkor többet nem válaszolok, igazából csak rá akadtam mutatni, hogy akik facebookon hirdetik a szerelmüket, azok valószínűleg nem az a kör, akik tudományos előadásokat hallgatnak. Viszont ők is szeretnék valahogy kifejezni az érzéseiket. És mivel sem a szeretet, sem a kötődés, sem a hasonló béna kategóriák nem megfelelőek, ezért a szerelem szót fogják használni. És minden joguk meg is van rá.
Kérdező, neked láthatóan fingod nincs valódi érzésekről, semmi tapasztalatod nincs igazi szerelem tekintetében, ezért nem tudod, és nem is akarod megérteni a másik oldalt, akik ebben élnek, tapasztalják nap mint nap. És ami túlmutat tudományos felfedezéseken, nem mellesleg a kutatások, mint tudjuk, sokszor egymásnak is ellentmondanak sok tekintetben. A tudományt eleve baromság emberi érzelmek modellezésére használni.
Majd talán, ha megtalálod az igazi szerelmet, a lelki társad, még ebben az életben, megérted miért szerelmesek az emberek 10 év után is. És mi a különbség a párod iránti őszinte, tiszta, végtelen, időtlen szerelem, illetve a mások (rokonok, barátok, háziállatok) irányába táplált szeretet között.
Te láthatóan semmiféle olyan véleményre, tapasztalatra nem vagy kíváncsi ami nem egyezik a tiéddel. Szerinted senki se lehet szerelmes 10+ év után és azt hiszed hogy ezt bármilyen tudományos kutatás igazolni tudja tévedés nélkül. Kész vicc!
Ez a te szegénységi bizonyítványod.
Nem mellesleg, ha amit átéltél valóban szerelem lett volna kölcsönösen, most is együtt lennétek, és talán nem keseredtél volna meg ennyire.
Neked szimplán az a bajod, hogy savanyú a szőlő. Ennyi.
Én léptem. További jó irigykedést a szerelmes párokra. 😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!