Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért írják csomóan (és szinte mindig nőket látok) facebookos csoportokban, hogy 6-10-12...stb. éve szerelmesek és egyre szerelmesebbek a párjukba ?
Jaj, az ilyen " szerelem elmúlik x év után, meg átváltozik bla bla" egy kamu szöveg. Ami elmúlik, sose volt szerelem.
És igen, lehet valaki szerelmes évek után is. Mi is szerelemmel szeretjük egymást, bő 10 év után is, az érzéseink csak erősödtek az évekkel.
Ezt csak azok tudják akik megélik.
Magamtól pl én személy szerint nem írogatok ilyesmiket, de ha bárki valaha megkérdezte, hogy mi a titka a boldogságunknak ennyi idő után is ( és volt rá példa hogy kérdezték), természetesen elmondtuk őszintén, hogy a szerelem, amit egymás iránt érzünk, főleg. Nekem pl az a furcsa, amikor ezen valaki meglepődik, csak mert nem friss kapcsolat.
Én azt látom a környezetemben, hogy akinek több párkapcsolata volt, az egyre nehezebben kötődik újra, vagyis persze a tyúk vagy a tojás esete, mert aki nehezen kötődik bármiért, az eleve hátrányból indul. Persze van, aki aztán fel tudja ezeket sikeresen dolgozni, ha stabilitásra vágyik és rájön erre.
Szerintem a hosszú távú szerelem nem csak hormonális, kell hozzá két olyan személyiség, akik jó ritmusban tudják egymást támogatni. Hormonálisan több emberbe is tudok/tudnék szerelmes lenni akár párhuzamosan, viszont a párommal valami több is összetart. És ez a több, a közös élmények, célok, a sok belefektetett idő és energia, meg nő az évekkel. (Példaként az ember a gyerekét is azért szereti, mert sokat adott bele, aki viszont nem törődött vele, az nem is fog hozzá kötődni csak úgy magától, kötelességből.) Aki csak a hormonjait követi, az folyton virágról virágra szállhat, hátha akad jobb, hosszabb, nagyobb :D érzelem. Aki viszont az eszével, saját - általában a szüleitől kapott - hitrendszerével is szerelmes, azaz kiskapuk nélkül ragaszkodik, az felelősséget tud vállalni a döntéséért, azért, akit "megszelidített". És ha jó a kommunikáció, tudnak csapatban együtt egy irányba menni, akkor ezt a hormonális vonzalmat is újra és újra be tudják kapcsolni/előhívni. Erre szokták mondani, hogy dolgozni kell érte.
Én 31-essel értek egyet.
Amit érzek a párom iránt az egyáltalán nem mindössze a szeretet-baráti ragaszkodás-ésszel szeretés kategória. Ez nem vigaszág. Nekem volt olyan kapcsolatom, ami szereteten alapult, van összehasonlítási alapom.
Nyilván a mostani kapcsolatomban szeretet is van nem csak szerelem, de meglátom a páromat és elolvadok konkrétan. Minden nap. Nem is tudom leírni ezt az egészet. Hatalmas dolog.
Gondolom, akinek nem jött össze, azok azzal vigasztalódnak, hogy elmúlik meg minden. Meg lobogtatják a "tudományos" cikkeket. XD
29, mindenki mást ért alatta,mások a tapasztalatai is, ez világos. Valaki hősszerelmes, valaki sosem lesz szerelmes, ezt tudjuk.Azt is, hogy mindenki saját korának a gyereke.
Ettől függetlenül orvosi és neurobiológusi kutatások, nem gondolom, hogy alkothatnának önkényesen definíciót valamiről, egzakt tudományokról, mérésekről,biológiai folyamatokról beszélünk, nem társadalomtudományokról,politikáról, művészetről.
Érdekes, én pont ugyanezt írtam egy csoportban pár hónapja, amit most mondtál, hogy a modern nyugati társadalmak kreálmánya a szerelmi alapú házasság is (Indiában meg a szülő választ párt a gyereknek...stb.)Világos, hogy ma az az alap, hogy szerelemből házasodjunk, keressük a szerelmet és a kultúrális háttér meghatározza a gondolkodásmódunkat.
Ezzel viszont nem tudom, mit cáfoltunk meg, vagy miben cáfolja a kommented pl. az általam felhozott orvosnak (Gloviczki Eszter) a kutatási eredményeit és előadásait. Értem, hogy te társadalomtudós vagy, csak azt nem, hogy ez miért negligálja egzakt tudományoknak a kutatási eredményeit. Jópár ismerősöm van nekem is ,akik együtt vannak 10-20 éve, még a fiatalabb korosztályból is, de nem tudnék olyat mondani, akik szerelmesek maradtak, attól függetelnül, hogy társként nagyon jól funkcionálnak együtt. Nem tudom, miért nem fogalmaznak úgy akkor az emberek, hogy szeretik egymást a szerelem után átalakult szeretettel. Szerintem hormonális, agyműködésbeli folyamatokat nem lehet szubjektiv témaként felfogni. Ez nem zárja ki, hogy ne szerethesd a párod 10 éve, de elképzelhetetlen számomra, hogy itt szerelem van szó. És ezt úgy mondom, hogy ahogy irtam is ,nekem is van fontos személy a múltamban, immáron 20 éve.
30, inkább nem mondok semmit a kommendtedre. A középkori boszorkány mágiás korszak már lejárt, le vagy maradva néhány száz évvel.
Kérdező, te ugye huszonéves vagy?
Nem baj, csak majd még tapasztalsz dolgokat remélhetőleg. Meg lehet eljutsz odáig, hogy magadnak jobban higgy mint másoknak, akik megmondják, hogy TE hogy érzel. Sztk-ban se lehettél sokat, ha az orvosoknak ennyire hiszel.
Kívánom, hogy ne is kerülj a magyar egészségügy karmai közé.
engem nem érdekel a szerelem biokémiájáról szóló előadás:) én boldog vagyok és szerelmes, tényleg, nagyon, és a saját boldogságommal foglalkozom.
ez volt a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!