Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért írják csomóan (és szinte mindig nőket látok) facebookos csoportokban, hogy 6-10-12...stb. éve szerelmesek és egyre szerelmesebbek a párjukba ?
Pontosan arról van szó, amiről a 7-es ír. A szerelem biológiai értelemben ez a hormonbomba. Ha ez évtizedekig velünk maradna, nemhogy csendesedne, hanem egyre erősebb lenne, rengetegen halálnak meg, lennének munkanélküliek, kattannának bele pszichésen. Mert ez nem egy normális állapot. Aki azt írja, hogy 10-15-20 éve egyre szerelmesebb, az vagy hazudik még magának is, vagy sose érezte ezt a fajta szerelmet, vagyis a ragaszkodást, szeretet definiálja szerelemnként. Ami egyébként is, hétköznapi értelemben véve.
Én egy kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatban élek közel 10 éve, és alig vártam, hogy elmúljon az elején ez megkattant állapot, mert
úgy nem lehet hosszútávon létezni.
"A hormonos történet is csak egy elmélet. .Ha valaki tíz éve szerelmes akkor tíz éve szerelmes. Attól még, hogy te nem vagy rá képes, hogy egy hosszú távú boldog szerelmi párkapcsolatot kialakítsál, másmég lehet"
Ha ennyire nem bízol az orvostudományban, természettudományokban, pszichológiában (az is tudomány), nem tudom, jársz-e orvoshoz. Vagy inkább sámánhoz mész, ha beteg vagy ? Komolyan kérdezem.
#26 Igen, csakhogy én már nem vagyok kamasz és kamaszként valóban elmúlt ez az érzés egy idő után, de a férjem esetén nem. Meg tudom különböztetni azt, amikor átalakul szeretté, mert a korábbi kapcsolataimban előfordult.
Amúgy én sem ismerek más embert a környezetemben, aki hasonlóan érez. Sőt, abban sem lehetek biztos, hogy a férjem érzései nem alakultak-e át szeretetté az évek során. De azt tudom, hogy én mit érzek, és az nem csak egyfajta szeretet, hiszen olyankor már nincsenek ilyen önkéntelen reakciók, meg olyankor nem ábrándozom a saját partneremről, akivel már együtt vagyok.
Nem tudom tudományosan megmagyarázni, hogy miért van ez. De kutatóként tudom, hogy nagyon sok kutatás hibás, sokszor nem reprodukálható eredmények születnek, vagy egész egyszerűen a köztudatban rossz kontextusban terjed el az eredmény. Ha egyszer a kezem közé kerül egy ilyen cikk, ami explicit kijelenti, hogy márpedig a szerelem elmúlik x idő után és punktum, akkor meg fogom próbálni kitalálni, hogy miért lehetek én a kivétel, mert elegem van abból, hogy mindnki azt bizonygatja nekem, hogy nem azt érzem, amit érzek.
Nagyon tetszik, hogy a menstruációt hoztad fel analógiának, mert az is egy hormonális dolog és mint ilyen, vannak olyan hormonális betegségek illetve rendellenességek, amik tudnak zavart okozni. Ilyen pl. a PCOS, ami extrém esetben tud úgy viselkedni, hogy fél-egy évig nem jön meg, aztán több hétig tart.
" Igen, csakhogy én már nem vagyok kamasz és kamaszként valóban elmúlt ez az érzés egy idő után, de a férjem esetén nem"
Na, én meg arra vagyok példa, hogy a kamaszkori érzéseim a későbbi személyekkel szemben is felülírták a felnőttkori szerelmeimet (eddig legalábbis, a jövőbe nem látok bele). De sosem állítanám, hogy szerelmes vagyok az illetőbe, pedig 20 éve rendszeresen eszembe jut, nem szakadtam el tőle lélekben.
Felhoztam példának dr. Gloviczki Eszter előadsait az előbb, esetleg kezdetnek azokat is végignézheted,és leírhatod, hogy mit tartasz hibásnak a mondandójában.Kíváncsi vagyok, tényleg. De szerintem ezen kívül is ezer cikket és szubjektív- objektív előadást is lehet a témáról találni a neten. Olyat még én nem láttam, aki azt bizonyította volna be, hogy a szerelem nem múlik el. Persze szubjektív példának én is felhozhatnám mondjuk Máté Péter : Első szerelem című számát, megéltem, hogy az első szerelem elmúlik, de örökké tart. De elvonatkoztatva a szubjektív ragaszkodástól tisztában vagyok vele, hogy nem vagyok szerelmes az illetőbe. Inkább egyfajta hitnek tartom, amikor valaki azt mondja, 10-20 éve szerelmesek a párjával (bennem is van egy kis hit, hogy még együtt lehetek a régi szerelmemmel), de nem gondolom, hogy ez még mindig maga a szerelem lenne.
A menstruáció a legtöbb nőnél nem tart egy hónapig, eü problémákat kezelni kell, de más analógiát is lehetne írni, a lényeg az állítás eltúlzása, abszurditása volt.
25: eltaláltad, nem hiszek az orvosokban. Vannak eszközeik, amik jók, ez tény. De gyógyítani ritkán tudnak. Inkább mondjuk úgy, megoldanak egy problémát, de kreálnak helyette öt másikat.
Tisztelet a kivételeknek, akik kevesen vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!